Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz laboratoryjny - Brak napięcia na wyjściu po moim błędzie

adam19_91 05 Sie 2015 21:30 543 5
  • #1 05 Sie 2015 21:30
    adam19_91
    Poziom 10  

    Witam posiadam zasilacz laboratoryjny Korad KD3005D 0-30V 0-5A niestety zrobiłem gdzieś zwarcie w obwodzie i zgasł ekran wyświetlacza a na wyjściu nie ma żadnego napięcia. Czy zasilacz jest jeszcze do uratowania? Jeśli tak to prosiłbym o radę od czego zacząć?

    Pozdrawiam

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jeszcze chciałbym dodać, że słychać jak pracuje wentylator w zasilaczu.

    0 5
  • #3 05 Sie 2015 23:00
    adam19_91
    Poziom 10  

    Rozebrałem sprzęt na transformatorze są napięcia ale dalej na elektronice już nie ma. Problem w tym, że nie widzę żadnego bezpiecznika są jedynie przekaźniki.

    0
  • Pomocny post
    #4 06 Sie 2015 01:04
    HD-VIDEO
    Poziom 37  

    Są tam dwa zasilacze ; główny i pomocniczy

    Główny można teraz pominąć.

    Z pomocniczego zasilana jest elektronika sterująca:
    Za jego mostkiem prostowniczym (diody 1N4007), są stabilizatory, +12V, -12V, oraz +5V, +3,3V - do sprawdzenia. Sprawdzić napięcie noga 8 a 4 na układzie AT24C64


    Ale za działanie teraz wentylatora (zapewne na max. obrotach) można podejrzewać uszkodzenie samego procesora; wystawienie stanu wysokiego zamiast PWMa

    1
  • #5 07 Sie 2015 01:55
    adam19_91
    Poziom 10  

    Na chwilę obecną zasilacz włącza się, działa prawidłowo jakiś czas a potem znowu wyświetlacz gaśnie i brak napięcia na wyjściu i tak w kółko.

    0
  • #6 08 Sie 2015 02:33
    HD-VIDEO
    Poziom 37  

    "Zrobiono gdzieś zwarcie", nie wiadomo gdzie.

    Trzeba mierzyć przez cały czas napięcia +5V, +3,3V - aż do zgaśnięcia zasilacza; być może następuje z jakieś przyczyny przeciążenie stabilizatorów i następuje ich wyłączenie. Następnie po ostygnięciu ponowny stary zasilacza.

    0