Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Garnki do płyty indukcyjnej - co wybrać?

Jarotl 06 Aug 2015 19:51 2445 8
Wago
  • #1
    Jarotl
    Level 9  
    Witam!
    Chciałbym kupić garnki do płyty indukcyjnej. Garnki mają być dobrej jakości ale również w umiarkowanej cenie. Mogę dać troszkę więcej pieniędzy ale muszą spełniać następujące wymagania:
    - szklana pokrywka,
    - garnki od małych rondli do garnków co najmniej 15 litrowych z jednej serii.

    Możecie poradzić jakąś firmę?
  • Wago
  • #2
    nowika
    Level 2  
    Jeśli chodzi o dobre garnki to polecam Philipiaka - włoski wyrób, stal chirurgiczna (!), bardzo długa gwarancja - same plusy, a do tego bardzo ładnie się prezentują i szybko nagrzewają. Nie są najtańsze w porównaniu do Tefala czy innych marek dostępnych na allegro czy w sklepach, ale nie żałuje żadnej wydanej na nie złotówki.
  • Wago
  • #3
    User removed account
    Level 1  
  • #4
    nasty_photon
    Level 22  
    nowika wrote:
    Jeśli chodzi o dobre garnki to polecam Philipiaka - włoski wyrób, stal chirurgiczna (!),


    Stal chirurgiczna zawiera chrom i nikiel, które są toksyczne dla organizmu. Normalnie ilość niklu przedostająca się do organizmu z kolczyków ze stali chirurgicznej jest bardzo mała bo powierzchnia styku kolczyka i ucha jest bardzo mała. Ale w wysokiej temperaturze, podczas gotowania, nikiel ze ścianek garnka bardzo łatwo i szybko przenika do jedzenia.
  • #5
    User removed account
    Level 1  
  • #6
    Przemek7
    Level 18  
    Jedni "se myślom" a ja "myślę więc jestem", pewnie wielu innych też...

    "Zwykły" emaliowany garnek (grubość dna 0.8 mm?) poddany prądowi kilkuset/tysiąca amperów (prąd szczytowy) - funkcja booster i po kilkunastu sekundach emalia garnka będzie spękana pod wpływem temperatury i naprężeń. Skład emalii to tlenek tytanu i barwniki np. związki kadmu. Szkodliwość dla zdrowia? Proszę szukać w sieci...

    Chrom i nikiel mogą powodować reakcje alergiczne u niektórych. Pasywacja (utlenianie) chromu i niklu w powoduje, że w garnkach tylko znikome ilości metalu "przechodzą" do potraw.

    Od kilku lat ujawniają się problemy rdzawych wykwitów, wżerów w markowych garnkach (sztućcach) ze stali nierdzewnej (oznaczenia NiCr, 18/10itp.!), szczegóły na forach (Ikea, Gerlach, itp.). Świadczy to marnej jakości materiału, producenci nie przyjmują reklamacji a celebryci w reklamach namawiają do gotowania bez soli - dla zdrowia... garnków. Zjawisko szczególnie ujawnia się w korozyjnym środowisku chlorków (sól kuchenna). Po kilku minutach odstania zagotowanej posolonej wody, na dnie garnka mogą powstawać rdzawe wykwity o średnicy części milimetra, wokół wykwitu woda przyjmuje rdzawy kolor.

    Proszę o informacje o konkretnych producentach i sprawdzonych liniach garnków, które nie rdzewieją pod wpływem zagotowania posolonej wody (np. na ziemniaki).

    Pytam, ponieważ jestem zainteresowany zakupem kolejnego zestawu garnków, takich jak udany i już nieprodukowany Fagor Vitrum.

    Sądzę, że sprawa jest bardziej złożona niż ocenia to Kolega Admin, wpadki jakościowe zdarzają się nawet markowym producentom tj. importerom chińszczyzny. Będzie cenne jeśli wzajemnie ostrzeżemy się przed zakupami, które mogłyby okazać się nieudanymi.

    Dziękujemy za artykuły sponsorowane "producentów" miary 20 groszy za artykuł - vide #2

    Używam Fagor Vitrium z odczepianymi uchwytami - 8 lat bez zastrzeżeń, bez rdzy - całkiem niekosmiczne cztery garnki + patelnia z pokrywami za ok 500 zł
  • #7
    User removed account
    Level 1  
  • #8
    Przemek7
    Level 18  
    Miało być "AGD Co kupić?" a wyszło "AGD jak żyć, jak żyć?" :)

    Wyścig szczurów? Raczej ewolucja i walka o przetrwanie gatunku. Kiedyś leczono rtęcią a rury wodociągowe i naczynia były ołowiane, klocki hamulcowe azbestowe. Dzisiaj świadomość trochę większa, możliwości wyboru na szczęście też duże.

    Opakowania... niektóre jednostki Homo Sapiens tak wyewoluowały że rozróżniają np. smak piwa ze szkła i blaszanej puszki i wybierają ten lepszy dla siebie.

    Osobiście wolę smak rosołu ugotowanego w garnku, który nie puszczał rdzy i żelaza w trakcie gotowania, ponieważ jest naprawdę nierdzewny albo ma nieuszkodzoną emalię.

    Wracając do meritum... jeśli ktoś kupił nierdzewiejące garnki nierdzewne to proszę o podanie producenta i modelu.

    A tu prawda o emaliowanych garnkach adminowej Babci (cytat z blogu kuchennego - stare dobre garnki kontra dzisiejsza produkcja Made in EU):

    "Część naczyń w procesie produkcyjnym uzyskuje dno w kształcie niecki - jest wypukłe do środka. Takie naczynie będzie mniej funkcjonalne na kuchniach ceramicznych i indukcyjnych (na tego rodzaju kuchniach ważne jest pole styku naczynia z powierzchnią). Odradzam zakup importowanych naczyń z Rumunii - przykładowo z metką Elo-Pol Olkusz, mają niską wagę poprzez użycie cienkiej stali i mniejszą grubość powłoki właściwej. Ich trwałość będzie proporcjonalna do ceny."


    Jeszcze dodam z innego blogu jak żelazo z garnka "przechodzi" do potrawy:
    "Badania naukowe potwierdziły, że np. zawartość żelaza w sosie pomidorowym podskoczyła z mniej niż 1 mg, w porcji gotowanej w zwykłym garnku, aż do 6 mg w porcji z garnka żeliwnego. Przecier jabłkowy wykazał jeszcze większą różnicę (z 0,35 mg do 7,3 mg), a jajecznica, smażona na żeliwnej patelni, zawierała 5 mg żelaza zamiast 1,5 mg. Zawartość żelaza w oczywisty sposób musi odbić się na smaku potraw. Naczynia te sprawiają, że przygotowane w nich dania nabierają lekko metalicznego smaku, mogą też zmieniać kolor na nieco ciemniejszy. Tym bardziej nie należy w nich przechowywać kwaśnych potraw. Szczególnie dotyczy to garnków z „surowego” żeliwa.
  • #9
    enforces
    Level 17  
    philipiak to wyższa półka. Berghoffa można ewentualnie polecić. Dobra jakość stali i wykonanie.