Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czujnik drzwiowy o zmiennej rezystancji w połączeniu z zasilaniem klimatyzatora

szakal2909 07 Aug 2015 09:02 750 4
Optex
    szakal2909
    Level 1  
    Witam.
    Mam problem związany ze sterowaniem klimatyzatora od położenia drzwi balkonowych. W drzwiach jest zainstalowany czujnik o zmiennej rezystancji (zamknięte - około 1000-1100Ω ; otwarte - około 2000-2100Ω) a idea jest taka ze jeżeli drzwi są zamknięte to "jakiś przekaźnik" podaje napięcie zasilania na klimatyzator, a jeżeli drzwi ktoś otworzy to przekaźnik odcina zasilanie do momentu ich ponownego zamknięcia. W pokoju mam oczywiście tylko 230V AC, wiec pewnie będzie potrzebny jakiś trafoczek i układ.... :idea: Niestety nie wiem jak to najprościej zorganizować i w miarę niskim kosztem bo mam takich kilka pomieszczeń. Proszę o jakieś sugestie i schematy
  • Optex
    jakubsan
    Level 11  
    Witam

Ten czujnik to Kontaktron.
    Jego rezystancja wynika z przeznaczenia - dla centrali alarmowej która rozróżnia te wartości i dodatkowo zauważa ewentualne 0 ohm czyli przerwanie linii.

Ja bym proponował zainteresować się Arduino koszt 30 - 40 zł programuje się to przez USB i jest mnóstwo tutoriali na YT.
    Wystarczyłoby podłączyć te kontaktrony do wejść analogowych i mierzyć napięcie,
    Przekaźniki dać na wyjście cyfrowe (30zł za 4sztuki).

Pozdrawiam
  • Optex
    User removed account
    Level 1