Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wymiana łożysk pralka Whirpool awo/c 61200

lakom82 07 Aug 2015 13:40 15651 0
    lakom82
    Level 1  
    Podstawowy problem to fakt, że obudowa bębna pralki jest zgrzewana (teoretycznie nierozbieralna), a koszt wymiany= kosztowi pralki.
    Można naprawić ją domowym sposobem:
    1) rozkręcamy pralkę na części pierwsze (uwaga: nie zamoczyć silnika)
    2) w miejscu zgrzania obudowy bębna, na kołnierzu, wywiercić około 20 otworów φ4mm
    3) rozciąć obudowę bębna za pomocą szlifierki katowej z cięką tarczą do metalu (Uwaga: przed cięciem wymontować grzałkę (osobiście jej nie demontowałem, poprostu ostrożnie i nie za głęboko preciąłem- natrafiłem na element mocujący grzałki, który się lekko przeszlifował), która znajduje się w obudowie bębna- można ją uszkodzić podczas cięcia. Ciąć ostrożnie, żeby niepotrzebnie nie porysować tarczą bębna. W jednym miejscu może być problem z docięciem za pomocą szlifierki, ja dokonczyłem ręczną piłką do metalu.)
    4) wyczyścić cięte powierzchnie, tam gdzie potrzeba doszlifować szlifierką, sprawdzić doleganie powierzchni.
    5) zdjąć odcięty element, wybić bęben (ja uderzałem młotkiem przez drewniany klocek w oś bębna, po wyjęciu bębna widoczny jest uszczelniacz i dwa łożyska. Łożyska wybiłem za pomocą śrubokręta płaskiego, następnie nabiłem łożysko wewnętrzne, uszczelniacz oraz bęben, na samym końcu łożysko zewnętrzne.
    6) nałożyć klej do szyb samochodowych po obwodzie obudowy bębna, złożyć dwa elementy ze sobą i skręcić około 20-toma śrubkami φ4mm. Odczekać dobę, aż klej przyschnie.
    7) Po wyschnięciu kleju składamy wszystko ponownie.
    Uwaga: najlepiej całość wykonywać w dwie osoby, łatwiej jest wykonać cały zakres prac i po drodze niczego nie uszkodzić :)
    Koszt naprawy:
    - dwa łożyska i uszczelniacz 25zł
    - klej do szyb samochodowych około 20zł (ja miałem w garażu)
    - ewentualny koszt piwa :)
    No i co najważniejsze- póki co działa