Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TRX homodynowy wg.SP7AWG - Kilka pytań przed rozpoczęciem budowy PUNKTY DUŻO

07 Aug 2015 15:29 2853 22
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Młody elektronik 13 wrote:
    1.Ile mnij więcej zwojów powinna mieć cewka L1 ? Chciałbym wykorzystać karkas od filtra 7x7 516, gdyż nie dysponuję karkasami od Libry, a tych filtrów mam w bród.

Pewnie że możesz wykorzystać takie rdzenie.

Masz podane że generator ma pracować od 1,75 do 1,9 MHz. Do uruchomienia nawet prostych TRX niezbędny jest miernik częstotliwości. Potem nie ma problemu z doborem ilości zwojów. Nawiń na początek z 50 zwojów i zmierz częstotliwość.

2.Mogę BF520 zastąpić BF197 ?

Może być.

3.Czy jako pierścionki ferrytowe Φ10mm mogę wykorzystać pierścionki pochodzące ze starych świetlówek kompaktowych ?

Nie. One się nie nadają.

4.Czy jako dławiki mogę wykorzystać rdzenie od dławików pionowych nawinięte do wypełnienia drutem 0,2mm ?

Tak ale musisz znać liczbę AL rdzenia wtedy możesz obliczyć potrzebną ilość zwojów. Na tzw. oko tego nie rób. Dławiki można kupić za parę groszy i będziesz miał ok. bez kombinowania.

5.Jak ustawić potencjometry 10k w modulatorze, VFO i w.cz TX ?

Potencjometrem montażowym w bazie BF520 ustawiasz prąd kolektora tego tranzystora. Wg. opisu ma być 7mA, PR2 działa jak mic-gain (regulacja wysterowania z mikrofonu). Ustawiasz na największe wzmocnienie przy minimalnych zniekształceniach. Drugi PR w bazie BC211 służy do ustawienia jego prądu kolektora. Ma być ustawione na 15mA. Potencjometr montażowy w bazie BC107 także służy do ustawiania prądu kolektora. Ma być ustawione 10mA.

6.Czym zastąpić kondensatory "czekoladki" ? Czym one się wyróżniały spośród innych kondensatorów ?

Chodzi o tzw. współczynnik temperaturowy. Możesz wstawić inne tylko że częstotliwość VFO będzie bardziej "pływać" w zależności od różnicy temperatury otoczenia ale działać będzie.

7.Czy w dopałce mogę zastąpić BUY52 BD243 ?

Może być kłopot z dopasowaniem impedancji. Sprawdzić nie zaszkodzi, tylko do uruchamiania nadajnika jeszcze daleka droga. Najpierw uruchom część odbiorczą.

Drugi VOX jest lepszy ale ma dodatkowe wejście do głośnika. Kiedy z głośnika wydobywa się jakiś głos np. szum, sygnał użyteczny lub inne zakłócenia to nie uruchomisz nadajnika. Oczywiście można regulować czułość lub nie podłączać wejścia głośnikowego. S-metr może taki być zwłaszcza że sterowany jest sygnałem audio. W takim odbiorniku pośrednią częstotliwością jest audio.

9. W mieszaczu podeszłyby maluchy 1N4148 ?

Mogą być choć powinne być dobrane, bo dioda diodzie nie równa. Poczytaj o dobieraniu diod do mieszacza.
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    kriss51
    Dławiki załatw jakieś 200- 300 μH i będzie ok. Tak stoi w opisie że mają mieć około kilka set μH.

A jakie pierścionki się nadadzą ?

Masz może rdzenie dwu otworowe z symetryzatorów anten TV? One też do takiej konstrukcji się nadają.
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    kriss51
    Dane uzwojeń bez zmian ?

Tak.
    Anonymous
    Anonymous  
    kriss51
    (będę budował ten sprzęt modułowo

Tak jest wygodnie. Osobne klocki. W razie czego nie trzeba robić od nowa całej płytki. Wystarczy podmienić lub modyfikować moduł.
    Anonymous
    Anonymous  
    kriss51
    A tak na przyszłość: czy jeśli do wykonania cewek wzmacniacza w.cz RX zastosuję zamiast korpusów od Libry rdzenie od filtrów 7x7 to uzwojenie sprzęgające pozostaje bez zmian ?

W takim układzie będzie ok. Generalnie najpierw robisz cewkę VFO i dostrajasz do żądanej częstotliwości. Jeśli generator będzie pracował za wysoko to trzeba nawinąć nieco więcej zwojów, jeśli za nisko- odwinąć. To bardzo proste z miernikiem częstotliwości lub nawet wystarczy prosty przyrząd GDO który sam możesz zrobić jednak trzeba go wyskalować wg. jakiegoś miernika częstotliwości.

Mogę na wyjściu zamiast tego filtru RC (bo to przy homodynie słaby pomysł robić byle jaki filtr)
    dać taki filtr ?

Twój filtr jest oczywiście o wiele lepszy od jakiegoś R\C. On w takim odbiorniku określa selektywność. Można też zrobić na wzmacniaczach operacyjnych.
    Anonymous
    Anonymous  
    kriss51
    W sumie falomierz chyba sobie zrobię, dobry jest ten z "ABC krótkofalowca" ?

Też kiedyś go robiłem i sprawował się dobrze.

A ! Z czego można zrobić dobrą, niewielką antenę na 80m ? Bo ja do poprzedniego odbiornika po prostu rozwiesiłem drut na wiosce i coś tam słyszałem, ale chodzi mi o coś z większym zyskiem.

Zrób jakiś dipol. Dwa kawałki drutu każdy po 19,5m. Zresztą wpisz w gogle dipol na pasmo 80m. Możesz również pokusić się o zrobienie anteny magnetycznej. Wpisz w gogle magnetic loop. Projektów dipoli i magnetycznych anten znajdziesz mnóstwo.

Jeszcze zapomniałem: czy jeśli zastosuję taki filtr muszę zmienić wzmocnienie stopni przedwzmacniacza ?

Zostaw wszystko jak jest.
    Anonymous
    Anonymous  
    kriss51
    A jak dobrać uzwojenia L2, L3 i L4 ? Autor napisał, że razem z kondensatorem 180pF mają mieć rezonans na 3,7 MHz. Jakie te pierścionki o symetryzatorów mają AL ?

Nie wiem jakie mają AL ale to jest nie ważne. Tam tylko cewka L2 pracuje w rezonansie w dodatku jako podwajacz częstotliwości VFO. Można to zrobić na kilka sposobów:

Podłączasz miernik częstotliwości oraz sondę wcz. do kolektora BF520 i zamiast kondensatora 180pF podłączasz kondensator zmienny z jakiegoś radia. Dostrajasz na max. sygnału przy częstotliwości 3,7MHz. Potem mierzysz pojemność i wkładasz stały kondensator.
    Można też zamiast 180pF włożyć np. 150pF i równolegle do niego trymer np.60pF i dostroić na max sygnału odbieranych stacji. Oczywiście po złożeniu całego toru odbiorczego.
    ale żeby tak producent oszczędzał na rdzeniach dwuotworowych ?

Widziałem symetryzatory bez rdzeni tylko cewki powietrzne sprzężone indukcyjnie.

To jakiś primaaprilisowy żart ?

Zapewne nie żart. Promiennik jest cewką i dlatego nie musi być tak długi ale daruj sobie takie konstrukcje.

Zapomniałem dodać że cewki L3, L4 to tylko cewki sprzęgające z następnymi stopniami.
    Anonymous
    Anonymous  
    kriss51
    Polaryzacja bazy BF520 jest źle zrobiona. Można łato spalić tranzystor przekręcając potencjometr niebezpiecznie w stronę zasilania. Najlepiej do potencjometru montażowego od str. zasilania podłączyć rezystor około 4,7K.

Jeśli podłączę miernik między +12V a cewkę L2 niezależnie od potencjometru miernik pokazuje zero. Co robię źle ?

Teraz proszę sprawdzić tranzystor czy jeszcze żyje oraz rezystor w emiterze.

Najlepiej zrób taką polaryzację. Od strony zasilania potencjometru podłącz rezystor i dwie szeregowe diody do masy.

TRX homodynowy wg.SP7AWG - Kilka pytań przed rozpoczęciem budowy PUNKTY DUŻO
    Anonymous
    Anonymous  
    kriss51
    A ile woltów powinni być na bazie ?

Masz mierzyć prąd kolektora, a nie napięcie bazy. Jeśli tranzystor i rezystor sprawne to tylko odpowiednio ustawić potencjometr. Potencjometr sprawny? Reguluje napięcie? Skoro masz problem z tak banalnie prostą sprawą to co będzie dalej? Generalnie jeśli potencjometr zmienia napięcie to i prąd kolektora też musi się zmieniać. Mam nadzieję że miernik jest właściwie ustawiony do pomiaru prądu.
    Anonymous
    Anonymous  
    kriss51
    No i klops. Generator się nie wzbudza. Sprawdzałem oscyloskopem i nic. Co zmienić ?

Prąd spoczynkowy wzmacniacza VFO, a generator to dwie różne bajki. Pisałeś że zrobiłeś jakiś inny generator niż w oryginalnym opracowaniu. Daj schemat z wartościami elementów. Widzę że masz problem z podstawowymi rzeczami. Może pomyliłeś elektrody twoich tranzystorów (źle podłączyłeś nogi). Do generatora lepiej zastosuj jakiś BF, a nie BC.
    Anonymous
    Anonymous  
    kriss51
    Próbowałem najpierw odpalić generator, bo tak doradził mi kolega SP3OTS.

I bardzo dobrze Ci doradził. W związku z tymi na pozór prostymi problemami mam pewien pomysł. Napisałeś że kiedyś już uruchomiłeś jakieś odbiorniki. Zapewne generatory "zaskoczyły". Przełóż elementy, delikatnie dostosuj płytkę potem zrobisz nową, a to potraktuj jako pole do eksperymentów. Nawet Ci się nie śniło jak ciężko podpowiada się na odległość i w dodatku przy "maszynie" którą dopiero tworzysz.

Szczerze mówiąc wybrałeś sobie brzydki układ jak na bardzo początkującego radiowca. Np. głupi sposób polaryzacji bazy BF. Nie przeglądałem dokładnie "mapy" ale jak masz problem z podstawą to ciekaw jestem co będzie dalej.
    Anonymous
    Anonymous