Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ALAN 78 (bez plus, czy multi plus) dziwny przydźwięk

palesiak 02 Jun 2005 00:14 5323 8
  • #1
    palesiak
    Level 11  
    Witam Kolegów ekspertów.
    jestem początkujacym użytkownikiem serwisu "Elektroda", cieszę się że jest takie miejsce w necie gdzie można duużo się dowiedzieć.... ale do rzeczy:
    stałem się posiadaczem CB ALAN 78 tak jak w tytule- bez żandych plusów czy multi itp. na prosesorze 20072323. niestety mocno "dłubany" ale udało mi się trochę go ożywić. Mianowicie- radio się włącza, przełacza kanały i "40" od A do E i chodzi chyba w "zerach" bo na 19ch słychać czasem kierowców raczej TIR-ów.
    Uszkodzenie polega na dziwnym "przydźwięku" toru dobiornika w sylu dotknięcia palcem wejścia wzmacniacza m.cz. Co ciekawe pomogło tu całkowite odlutowanie kabla od gruszki (właściwie od wtyku) i zwarcie styków 5 i 2 celem uruchomienia toru RX. Wyjaśniło to źródło przydźwięku w postaci "pinu" nr 1. Nawet zbliżenie palca do tegoż pinu czy do całego gniazda gruszki powoduje głośne "buczenie" opisane wyżej... Wydaje mi się, ze podczas pracy RX ten pin nie powinien mieć przejścia do wejścia wzm. m.cz .Ze względu na różnorodnośc dostępnych schematów trudno powiedzieć który jest właściwy :( Ale chyba musi być jakiś tarnzystor- klucz który steruje wejściem "mic." blokując takie sprzężenia...



    p.s. niestety nie działa w tym modelu patent "naciśnij AM/FM i SCAN aby wejść do trybu serwisowego" :( może ten model ma inną kombinację?

    będę wdzięczny za wskazówki, fajne radio- szkoda aby leżało w szafie- radary w trasie stoją... :)

    pozdrawiam, "nowy"
  • #3
    palesiak
    Level 11  
    Dziękuję,
    pytanie tylko, czy 78 i 78 plus to to samo? mam kilka wersji schematów- róznią się miedzy sobą i między tym co jest w tym radiu :( stąd problem.
  • #4
    palesiak
    Level 11  
    jednak to zupełnie inny schemat. Mam już ten właściwy.
    Potrzebuję pomocy w kwestii samej naprawy. Przydźwięk jest spowodowany nie zablokowaniem wejścia mikrofonu. jest tam taki klucz Q407 który nie blokuje. jest on dziwnie sterowany z Q403 i właśnie tu gdzieś zdycha napiecie. Czy ktoś pomoże w analizie schematu? dodatkowe utrudnienie to SMD i przelokti w druku. na tym sterującym jest około 2.3V i to chyba za mało aby wysterować Q407.
    HELP !
  • #5
    AndyC
    Level 11  
    Witam.
    A ja mam problem , mam Alana 78 plus i nie działa mi przełacznik AM / FM , sam przełacznik działa bo jest sygnał dzwiekowy.
    Na wyswietlaczu w rogu swieci EC , dzwoniłem do alana i powiedzieli ze jest w innym systemie ? ale chcieli za informacje 50 zł. brutto Moze ktoś wie jak zmienic system : zworki koło procka czy co ?
  • #6
    yes2mike
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Na tym forum byl juz poruszany temat zworek w tym radiu ;) Wlasnie dzieki nim mozna troche pozmieniac niektore tematy w radiu.

    Polecam "szukaj".
  • #7
    macrus
    Level 17  
    Tak trzeba pokombinować ze zworkami ja parę takich radyjek tak przerabiałem z niemieckich na polskie i full band
  • #8
    AndyC
    Level 11  
    oki działa z zworkami , wszyskie zwarte menu serwisowe przestawione na PL i działa oki w zerach i w podstawowej 40
    Dzięki
  • #9
    pietreksz
    Level 11  
    odświeżę temat.
    Mam podobny przypadek.
    Wymieniłem 2SC2078 - udało mi się dostać działający :)
    Nadawanie wróciło.
    Problem z odbiorem. Szum, trzaski, delikatne cykliczne pulsowanie co sekundę.
    Spalony głośnik.
    Grzeje się ten obwód:
    ALAN 78 (bez plus, czy multi plus) dziwny przydźwięk
    m.in. rezystory R233, R235.
    Jutro sprawdzę tranzystory.
    Czy takie objawy mogą brać się jeszcze z innego powodu niż uszkodzenie tego obwodu?

    Zrobiłem fotki kamerką termowizyjną:
    ALAN 78 (bez plus, czy multi plus) dziwny przydźwięk
    ALAN 78 (bez plus, czy multi plus) dziwny przydźwięk
    ALAN 78 (bez plus, czy multi plus) dziwny przydźwięk

    z nich wynika, że grzeją się: r235, r234, r233, q213

    Q213 sprawdzony - jest uszkodzony.

    --------------------------------------------
    Wymieniłem Q213 czyli 2SA1266GR na BC560B
    Wrócił odbiór ale dodatkowo słychać w głośniku trzaski o stałej częstotliwości (około 5Hz), występujące z różnym nasilaniem. czasami na chwile się uspokoi.
    Sprawdziłem zimne luty.
    Co może być przyczyną tych zakłóceń?