Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Oscam , Ubuntu , Phoenix , TNK

08 Sie 2015 13:23 2487 4
  • Poziom 15  
    Witam.
    Grzebię w tym od dłuższego czasu ale nic sensownego mi nie wychodzi.
    Chciałbym na PC z Ubuntu server 14.04 uruchomić TNK , celem dalszego strumieniowania na klienta KODI.
    Tuner jakiego używam to Skystar HD2 i kanały FTA na nim działają.

    Czy jesteście w stanie podpowiedzieć po kolei co mam w oscamie uruchomić żeby to razem zadziałało.

    Posiadam starą kartę TNK.
  • Poziom 35  
    Czyli Oscam zainstalowałeś i uruchomiłeś?

    Nie napisałeś z czym masz konkretnie problem.

    Jaki masz Phoenix, czy na USB czy na Rs232?

    Ja używałem czytnik Phoenix na USB w Dreamboxie i konfig miałem taki:
    Cytat:
    [reader]
    label = Phoenix
    enable = 0
    protocol = mouse
    device = /dev/ttyUSB0
    detect = cd
    group = 1


    Jest dużo opisów w internecie na ten temat, a piszesz tak jakby ktoś miał za Ciebie to zrobić, trochę wysiłku i poszukaj coś sam.
  • Poziom 15  
    Czytnik mam na porcie szeregowym.

    Wychodzi na to że jest problem z odczytem karty, tylko nie wiem jak temu zaradzić. wygląda to tak:

    oscam.server

    Cytat:
    2015/08/08 23:12:49 10006230 r (reader) tnk_sd [mouse] Reader initialized (device=/dev/ttyS0, detect=cd, mhz=357, cardmhz=357)
    2015/08/08 23:12:49 10006230 r (reader) tnk_sd [mouse] card detected
    2015/08/08 23:12:49 10006230 r (reader) tnk_sd [mouse] Buffers readed 0 bytes total time_us 75135
    2015/08/08 23:12:50 10006230 r (reader) tnk_sd [mouse] Buffers readed 0 bytes total time_us 75125
    2015/08/08 23:12:52 10006230 r (reader) tnk_sd [mouse] Buffers readed 0 bytes total time_us 75151
    2015/08/08 23:12:54 10006230 r (reader) tnk_sd [mouse] Error activating card.
    2015/08/08 23:12:55 10006230 r (reader) tnk_sd [mouse] Flush readed byte Nr 1 value 3b time_us 16927
    2015/08/08 23:12:55 10006230 r (reader) tnk_sd [mouse] Buffers readed 1 bytes total time_us 92121
    2015/08/08 23:12:56 10006230 r (reader) tnk_sd [mouse] Buffers readed 0 bytes total time_us 75124
    2015/08/08 23:12:58 10006230 r (reader) tnk_sd [mouse] Buffers readed 0 bytes total time_us 75129
    2015/08/08 23:13:00 10006230 r (reader) tnk_sd [mouse] Error activating card.
    2015/08/08 23:13:00 10006230 r (reader) tnk_sd [mouse] Flush readed byte Nr 1 value 24 time_us 17715
    2015/08/08 23:13:00 10006230 r (reader) tnk_sd [mouse] Buffers readed 1 bytes total time_us 92907
    2015/08/08 23:13:02 10006230 r (reader) tnk_sd [mouse] Buffers readed 0 bytes total time_us 75122
    2015/08/08 23:13:05 10006230 r (reader) tnk_sd [mouse] Buffers readed 0 bytes total time_us 75124
    2015/08/08 23:13:07 10006230 r (reader) tnk_sd [mouse] Error activating card.
    2015/08/08 23:13:07 10006230 r (reader) tnk_sd [mouse] THIS WAS A FAILED START ATTEMPT No 1 out of max alloted of 1
    2015/08/08 23:13:07 10006230 r (reader) tnk_sd [mouse] card initializing error


    Czy to wskazuje na błąd z powodu programatora czy błąd w konfiguracji ?

    Jeśli dobrze kombinuję , to muszę skonfigurować tak:
    Cytat:

    [reader]
    label = tnk_sd
    description = TNK
    protocol = mouse
    device = /dev/ttyS0
    services = tnkfree
    lb_whitelist_services = tnkfree
    cacheex_allow_filter = 0
    caid = 0B00
    detect = cd
    group = 1
    audisabled = 1


    Jak mniej więcej powinien wyglądać log przy prawidłowym odczycie karty ?
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    Wywal to:

    Cytat:
    services = tnkfree
    lb_whitelist_services = tnkfree


    Usuń plik oscam.services bez tego działa i dekoduje kanały.

    Konfiguruj oscam przez webif, dopisz sobie w w oscam.conf
    Cytat:
    [webif]
    httpport = 8000
    httpuser = admin
    httppwd = admin
    httprefresh = 20
    httpallowed = 0.0.0.0-255.255.255.255
  • Poziom 15  
    Usunąłem to ale nie pomogło
    Używam webifa do konfiguracji

    Mam wrażenie że coś jest z programatorem phoenix. Użyłem schematu z sieci na 74HC04. Oscylator sprawdziłem i działa, ale jutro sprawdzę jeszcze przebiegi, jak to wygląda.

    EDIT

    No i po wielogodzinnych bojach programator zadziałał i klient też się poprawnie połączył.
    Okazało się, że porty szeregowe na płycie głównej nie chcą współpracować z PHOENIXEM. Na innym sprzęcie programator działa. Ostatecznie zakupiłem adapter USB>RS232 i działa, ale nie do końca, bo co pewien czas zrywa mi dekodowanie:

    Cytat:

    2015/08/13 12:26:44 1347320 c (ecm) tasior (0B01&000000/0000/12C8/6C:952C60BCB0854EC67095E1CD357F01DD): found (574 ms) by tnk_sd
    2015/08/13 12:26:54 1347320 c (ecm) tasior (0B01&000000/0000/12C8/6C:2B81A2EA908019E7F690D5072FFF6928): found (580 ms) by tnk_sd
    2015/08/13 12:27:04 1347320 c (ecm) tasior (0B01&000000/0000/12C8/6C:DE2E16B0E5AFFF5D0A4B8FB962C1B4C1): found (577 ms) by tnk_sd
    2015/08/13 12:27:14 1347320 c (ecm) tasior (0B01&000000/0000/12C8/6C:BA53A6CB2F6C7A2064CCDB2539BCA10C): found (581 ms) by tnk_sd
    2015/08/13 12:27:24 1347320 c (ecm) tasior (0B01&000000/0000/12C8/6C:9EF54D4D8DBD4740DA677CD296AA7312): found (568 ms) by tnk_sd
    2015/08/13 12:27:34 1347320 c (ecm) tasior (0B01&000000/0000/12C8/6C:222311B9F5AF491D410D22E52DE30C77): found (574 ms) by tnk_sd
    2015/08/13 12:27:43 1347320 c (ecm) tasior (0B01&000000/0000/12C8/6C:1BD0F39CA98588422E24E4470E7924C7): not found (25 ms) by tnk_sd
    2015/08/13 12:27:54 1347320 c (ecm) tasior (0B01&000000/0000/12C8/6C:34F2DB3DE1F8C35C28C4624D3449CFA4): found (566 ms) by tnk_sd


    czy taki log wskazuje na jeszcze jakiś problem z kartą ?