Witam. Poszukuję schematu na regulację napięcia na uzwojeniu pierwotnym. Z 230V~ chcę zejść na 200V~. Zrobiłem generator WN poprzez połączenie 6 transformatorów MOT (1000W, 2100V) ale ich izolacja raczej nie wytrzyma dlatego chcę zmniejszyć napięcie na pierwotnym.
Zrobiłem generator WN poprzez połączenie 6 transformatorów MOT (1000W, 2100V) ale ich izolacja raczej nie wytrzyma dlatego chcę zmniejszyć napięcie na pierwotnym.
Podłączyłeś uzwojenia wtórne równolegle?
Po co ci taka moc?
I jakiej mocy potrzebujesz, taki potrzebujesz autotransformator.
A w ogóle mierzyłeś czy ci napięcie w gniazdu nie spadnie do 200V jak to podłączysz?
Witam. Poszukuję schematu na regulację napięcia na uzwojeniu pierwotnym. Z 230V~ chcę zejść na 200V~. Zrobiłem generator WN poprzez połączenie 6 transformatorów MOT (1000W, 2100V) ale ich izolacja raczej nie wytrzyma dlatego chcę zmniejszyć napięcie na pierwotnym.
Izolacja to nie dioda Zenera, jesli ma przebić przy jakimś napięciciu to przy napięciu o 13% niższym też przebije, wytrzymałość izolacji zależy od wielu parametrów, temperatury, wilgotności, czasu przyłozenia napiecia itp.
Przebicie nie zawsze jest natychmiastowe są zjawiska takie jak wyładowania niezupełne i drzewienie które niszczą stopniowo izolację.
Strzelam że chodzi o zasilenie iskiernikowej cewki Tesli, to chyba klasyczny zasilacz do takowej.
Jak już wspomnieli poprzednicy obniżanie napięcia nie ma sensu (jak ma przebić i tak przebije), ponadto byłoby trudne (musiałbyś po stronie pierwotnej dać bardzo drogi i masywny transformator). Jakiekolwiek regulatory fazowe na triakach itd. odpadają - one pozwalają zmienić średnią wartość napięcia, ale szczytowa pozostanie dalej wysoka i to wystarczy by spowodować przebicie.
Takie "sześciopaki" działają, niestabilnie ale jednak. Z natury mają tendencję do awaryjności...
Jeżeli chcesz mieć pewny i stabilny PSU musisz usunąć dwa MOT-y i zbudować "czteropak" ze środkiem zbalansowanym w okół potencjału ziemi. Taki układ jest dość stabilny i stosunkowo mało awaryjny, a wystarczy spokojnie do zasilenia sporej SGTC. Inne kombinacje nie mają zbytnio sensu.