Na początku 2013 roku szukałem różnych ciekawych rozwiązań w internecie na temat interface'u OBD, znalazłem między innymi rozwiązanie Nabila Tewolde, które według mnie było najciekawsze. Była to płytka skonstruowana na układzie STN1110, który jest całkowicie kompatybilny z ELM327, a nawet układ ten ma jeszcze większe możliwości niż wzorzec ELM327. To rozwiązanie bardzo mi się spodobało, więc postanowiłem wykonać takie płytki i spróbować uruchomić ten układ.
Sercem interface'u jest kosztujący ~10$ układ STN1110, wzbogacony o niezbędne dodatki, oraz gniazdo UART i moduł Bluetooth. Czasem można było go dostać jako sample, teraz już bardzo rzadko.
Przypomnę, że oryginalny układ scalony ELM327 kosztuje ponad 20$. Wszystkie inne, to chińskie podróbki.
Układ STN1110 zapewnia w łatwy sposób dostępu do danych pojazdów, w tym kodów błędów diagnostycznych, stanu MIL, VIN, kontroli i obsługi (I / M) informacji. Zapewnia on wydajność w obsłudze i śledzeniu setek parametrów w czasie rzeczywistym. Układ STN1110 posiada pełne wsparcie dla zestawu poleceń ELM327, aby zachować zgodność z istniejącymi aplikacjami, bijąc na głowę oryginał ELM327 w dziedzinie stabilności, wydajności i możliwości.
Układ STN1110 oparty jest na nowoczesnym 16-bitowym procesorze PIC24HJ128GP, działającym wielokrotnie szybciej, niż jego konkurent ELM327. Układ ten zapewnia 100% większą przepustowość, oraz port wyjściowy UART o prędkości 10Mbps. Układ wyposażony jest poza tym w bezpieczny bootloader do aktualizacji firmware.
Wszelkie dokumentacje, oraz firmware dostępny jest na stronie firmy OBD Solution.
Układ STN1110 jest w pełni kompatybilny w dół z zestawem poleceń ELM327, zapewniając zgodność z większością istniejących aplikacji. Układ zapewnia rozszerzony zestaw poleceń umożliwia dostęp do większej funkcjonalności, bez utraty kompatybilności. Znikomy pobór prądu, tryb oszczędzania energii sprawia, że zbudowane na tym układzie urządzenie może być połączony przez dłuższy czas bez rozładowania akumulatora.

Układ STN1110 obsługuje następujące protokoły transmisji:
-kompletny standard OBD II
-ISO 15765-4 (CAN)
-ISO 14230-4 (Keyword Protocol 2000)
-ISO 9141-2 (Asian, European, Chrysler vehicles)
-SAE J1850 VPW (GM vehicles)
-SAE J1850 PWM (Ford vehicles)
-będący poza standardem OBD protokoły:
-ISO 15765
-ISO 11898 (raw CAN)
-SAE J1939 OBD protocol used in heavy-duty vehicles
Układ jest dostępny w obudowach SPDIP, SOIC i QFN.
Po zastanowieniu, zdecydowałem się jednak zaprezentować wykonany przeze mnie układ.
Ja zdecydowałem się na wykorzystanie układu w obudowie SOIC28.
Znalazłem kilka rozwiązań interface'u zbudowanego na układzie STN1110, ale zdecydowałem się na rozwiązanie zaproponowane przez Nabila Tewolde. Niestety strona zawierająca dokładną dokumentację nie jest już dostępna, ale podzielę się wszelkimi posiadającymi materiałami.
Płytkę drukowaną wykonałem korzystając z oryginałów Nabila Tewolde, dokonując drobnych korekt i zmian, dostosowujących ją do posiadanych przeze mnie elementów.
Płytki zostały wykonane w firmie SAtland Prototypy. Zamówione jako standard (14-dni) płytki przyszły pod koniec sierpnia 2013r. po tygodniu, ale w cenie standardu Koszt 5 sztuk wyniósł niecałe 90 zł, nie jest to może tanio, ale zdecydowałem się na takie rozwiązanie.
Poniżej fotka wykonanych płytek.

Zacząłem montować elementy i po zakończonym montażu przystąpiłem do prób.
Układ ruszył prawie w zasadzie od kopa, tzn, prawie dlatego, że niestety musiałem zmienić zakupione na Allegro stabilizatory +5V 7805, okazały się być uszkodzone, miały zwarcie

Po małych perturbacjach z dostępnością elementów, zwłaszcza NCP699 i rezonatorem kwarcowym przystąpiłem do prób.
Poza wymienionymi przeze mnie powyżej problemami, układ ruszył bez problemu.
Układ działał bez problemu przez interface UART i jest również przystosowany do pracy za pośrednictwem Buletooth.
Zakupiłem dwie sztuki modułów HC-05 Bluetooth na stronie DX.com.
W zasadzie będzie pasował każdy moduł Bluetooth <--> UART, który ma takie same wyprowadzenia.

Układy został "na stałe" zabudowane na jesień 2013 w pojeździe bez złącz UART z interface'm Bluetooth i dotychczas spełnia swoją rolę bez zarzutu. Jako interface użytkownika stosuję androidowi program Torque PRO, kosztował mnie 15zł

Poniżej zamieszczam wszelkie posiadane przeze mnie dokumentacje na temat wykonanego interface'u. Innych zdjęć z przebiegu wykonywania nie posiadam, gdyż nie przewidywałem publikacji.
W archiwum Gerber.zip znajduje się dokumentacja, na podstawie której SATLAND wykonał płytki.
Posiadam również dokumentację płytek wykonaną przeze mnie w programie Sprint Layout. Jeśli będzie zainteresowanie tym formatem płytki, to udostępnię.
Zapraszam do dyskusji na temat, oraz oceniania konstrucji.
Cool? Ranking DIY