Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Świadectwo kwalifikacyjne SEP Dozór, ekploatacja.

Berend 10 Aug 2015 12:29 10866 5
    Berend
    Level 16  
    Witam.

Od trzech lat posiadam Świadectwo kwalifikacyjne Sep E z podpunktami 2 i 10.

Teraz interesuje mnie zrobienie uprawnień D i E z podpunktami: 2,3(do 15KV), 7, 10

Pracuje w zawodzie, studiuje dodatkowo zaocznie elektrotechnike, czy mam szans zapisać się na egzamin i go zdać bez uczęszczania na kurs(niestety nie posiadam czasu a bym na niego chodził). Jak Panowie z SEP-u patrzą na takich gości co chcą zdobyć uprawnienia bez chodzenia(i płacenia im...) na kurs.

Widziałem kilka książek w sieci dotyczących przykładowych pytań dotyczących egzaminów SEP, np. Władysława Orlika. Warto z niej skorzystać?

Na co egzaminatorzy najbardziej zwaracają uwage? BHP? Prawo budowlane? Prawo energetyczne? Czy po prostu na praktyke?

Pozdrawiam i licze na pomoc.
    Szybki Elektron
    Level 25  
    Berend wrote:
    Pracuje w zawodzie, studiuje dodatkowo zaocznie elektrotechnike

To jest mile widziane na komisji.
    Berend wrote:
    czy mam szans zapisać się na egzamin i go zdać bez uczęszczania na kurs

Każdy ma taką szansę.
    Berend wrote:
    Jak Panowie z SEP-u patrzą na takich gości co chcą zdobyć uprawnienia bez chodzenia(i płacenia im...) na kurs.

Te same komisje miewają egzaminy po kursach, np. w dużych firmach, jak i bez kursu. Często łatwiej jest zdać egzamin przy okazji kursu, ale nie jest to przesądzone. Znam liczne wypadki niezaliczenia lub obniżenia żądanych uprawnień. Sam zdawałem wielokrotnie w różnych sytuacjach: bez kursu i z kursem - zawsze z powodzeniem.
    Berend wrote:
    dotyczących egzaminów SEP, np. Władysława Orlika. Warto z niej skorzystać?

Warto, ale bardziej liczy się wiedza ugruntowana.
    Berend wrote:
    Na co egzaminatorzy najbardziej zwaracają uwage?

To zależy od potrzebnego zakresu. W każdym wypadku trzeba znać zasady ochrony przeciwporażeniowej, BHP, ratownictwa. W przypadku grupy D ważna jest organizacja pracy: praca na polecenie, pełnione funkcje z tym wiązane itd.
    Pozdrawiam.
    Berend
    Level 16  
    Dzięki za odpowiedzi, choć pierwotnie jeszcze przed wyjściem do pracy widziałem, że temat był wyrzucony do kosza. Panu moderatorowi nie podobały się określnia "podpunkt 2,3 itp."

Więc napiszę na czym mi zależy.

Grupa 1 (eksploatacja + dozór): Urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne wytwarzające, przetwarzające i zużywające energię elektryczną.

-urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napięciu nie wyższym niż 1 kV;
    -urządzenia, instalacje i sieci o napięciu znamionowym powyżej 1 kV(do 15 KV);
    -sieci elektryczne oświetlenia ulicznego;
    -aparatura kontrolno-pomiarowa oraz urządzenia i instalacje automatycznej regulacji, sterowania i zabezpieczeń urządzeń i instalacji wymienionych w pkt 1-9.

Szybki Elektron wrote:

W każdym wypadku trzeba znać zasady ochrony przeciwporażeniowej, BHP, ratownictwa. W przypadku grupy D ważna jest organizacja pracy: praca na polecenie, pełnione funkcje z tym wiązane itd.
    Pozdrawiam.

Mógłbyś jeszcze nieco bardziej napisać o dozorze?

Znalazłem na forum takie coś

§ 6. Osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci, w celu uzyskania potwierdzenia posiadanych kwalifikacji, powinny wykazać się wiedzą z zakresu:
    1) na stanowiskach eksploatacji:
    a) zasad budowy, działania oraz warunków technicznych obsługi urządzeń, instalacji i sieci,
    b) zasad eksploatacji oraz instrukcji eksploatacji urządzeń, instalacji i sieci,
    c) zasad i warunków wykonywania prac kontrolno-pomiarowych i montażowych,
    d) zasad i wymagań bezpieczeństwa pracy i ochrony przeciwpożarowej oraz umiejętności udzielania pierwszej pomocy,
    e) instrukcji postępowania w razie awarii, pożaru
    lub innego zagrożenia bezpieczeństwa obsługi urządzeń lub zagrożenia życia, zdrowia i środowiska;

2) na stanowiskach dozoru:
    a) przepisów dotyczących przyłączania urządzeń i instalacji do sieci, dostarczania paliw i energii oraz prowadzenia ruchu i eksploatacji urządzeń, instalacji i sieci,
    b) przepisów i zasad postępowania przy programowaniu pracy urządzeń, instalacji i sieci, z uwzględnieniem zasad racjonalnego użytkowania paliw i energii,
    c) przepisów dotyczących eksploatacji, wymagań w zakresie prowadzenia dokumentacji technicznej i eksploatacyjnej oraz stosowania instrukcji eksploatacji urządzeń, instalacji i sieci,
    d) przepisów dotyczących budowy urządzeń, instalacji i sieci oraz norm i warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać te urządzenia, instalacje i sieci,
    e) przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej, z uwzględnieniem udzielania pierwszej pomocy oraz wymagań ochrony środowiska,
    f) zasad postępowania w razie awarii, pożaru lub innego zagrożenia bezpieczeństwa ruchu urządzeń przyłączonych do sieci,
    g) zasad dysponowania mocą urządzeń przyłączonych do sieci,
    h) zasad i warunków wykonywania prac kontrolno-pomiarowych i montażowych.

I tak szczerze, czy mimo mojego młodego wieku mam szanse mieć D do 15 KV...?
    Znam osobe co tak ma, ale wiem jak to zdawała...

pozdrawiam.
    Berend
    Level 16  
    Nikt się nie wypowie?

Z doświadczenia nikt nie powie o co pytali Panowie z SEPU przy dozorze?
    tronics
    Level 38  
    Quote:

Chyba standard - dopuszczanie urządzeń, podział stanowisk (dopuszczający, nadzorujący etc. etc.), co powinna zawierać dokumentacja urządzenia, jak przygotować stanowisko pracy ... W ten deseń.
    Szybki Elektron
    Level 25  
    Berend wrote:

Wygląda to z reguły tak: jeśli pytający wie po kilku pytaniach, że ma do czynienia z znającym zagadnienia, to szybko kończy egzamin. Nie pomogą Koledze przykłady zadawanych pytań, bo każdy egzaminator ma swojego konika i swoje metody. Zakres wiedzy potrzebnej sam Kolega przytoczył. Nie liczyłbym na szczęście bez przygotowania. Powodzenia życzę.