Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak hamulca wkrętarki DWT ABS-16,8-2

5lawo 12 Aug 2015 00:14 3714 4
    5lawo
    Level 10  
    Witam
    Na początku jeśli w złym miejscu proszę o przeniesienie i przepraszam.
    Posiadam wkrętarkę akumulatorową dwt ABS-16,8-2 i od pewnego czasu przestał działać hamulec, po zwolnieniu wyłącznika głowica dalej się kreci. Podejrzewam uszkodzenie tranzystora, ale po rozebraniu narzędzia nie mogę dojść co to za tranzystor. Proszę was o rozszyfrowanie parametrów i podanie zamienników Brak hamulca wkrętarki DWT ABS-16,8-2
    Przy takiej awarii padają podobno również wyłączniki wiec także proszę o wskazanie jakiegoś zamiennika bądź sklepu gdzie można kupić (internetowego) Brak hamulca wkrętarki DWT ABS-16,8-2 Brak hamulca wkrętarki DWT ABS-16,8-2
    Dziękuje z góry za odpowiedz
  • Helpful post
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Jeżeli regulacja obrotów działa, to tranzystor jest sprawny( nie ma on nic wspólnego z hamowaniem wrzeciona). Przyczyną jest włącznik/ przełącznik kierunku obrotów.
  • Helpful post
    Zbiniu72
    Level 13  
    Witam! Częsty problem w tego typu sprzętem ( podróbka DEWALT)? Problem jest w samym włączniku, wypala się styk od załączania i zwierania silnika ( kołyskowy ) Powodem jest iskrzenie i jakość! Rozbierz wyczyść a posłuży jeszcze, z dostępem może być problem?! S klepy z Elektro- narzędziami (DEWALT i MAKITA) makita też ma ten typ. Tranzystor jest poza podejrzeniem jak pisał kolega arturavs. Tranzystor to MOS-FET N–Channel 60A 60V pdf. w załączniku. Zamiennik pdf.1 Powodzenia Pozdrawiam. :D
    5lawo
    Level 10  
    Panowie wielkie dzięki, rozebrałem doszczętnie wyłącznik i przeczyściłem wszystkie styki. Działa znowu jak nowa, mam nadzieje, że jeszcze posłuży.
  • Helpful post
    Zbiniu72
    Level 13  
    Witam! I oto chodziło :D im lepiej wyczyściłeś tym dłużej podziała :idea: i oby jak najdłużej :D Pozdrawiam i powodzenia w dalszych naprawach! Temat do zamknięcia.