Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Favorit 44860M - Zmywarka czasami nie grzeje.

siwusek 12 Sie 2015 12:20 1476 16
  • #1 12 Sie 2015 12:20
    siwusek
    Poziom 14  

    Witam
    Oznaczenie z drzwi
    Pnc 911616238
    s.n84160041
    Type 911d61-2t
    Jakie napięcie powinno być na tacho .U mnie napięcie waha się od 5 v do 9v.
    Czy może być przypadek taki ze tacho może dawać zbyt niskie napięcie przez co zmywarka myśli ze silnik się nie kręci .
    Grzałkę sprawdziłem jest ok .
    Został mi tylko stycznik do sprawdzenia ,czy jest możliwe żeby stycznik się zacinał i raz działał poprawnie innym razem nie ?Co może być w tej zmywarce jeszcze do sprawdzenia najgorsze ze po skręceniu zaczęła działać poprawnie przez kilka cykili .
    Potem znowu się zepsuło ,
    Proszę o pomoc.

    0 16
  • #2 16 Sie 2015 15:49
    siwusek
    Poziom 14  

    Wymieniłem przekaźnik odpowiadający za grzałkę. I jak na razie zmywarka działa choć wydaje mi się że nie dogrzewa wody na programie Intensive.

    0
  • #3 11 Wrz 2015 12:17
    siwusek
    Poziom 14  

    Temat nadal nie zamykam ponieważ zmywarka nadal ma problemy. Po wymianie przekaźnika wydawało się że jest wszystko ok przez kilka myć ale potem problem powrócił. Okazuje się że na krótkim cyklu 30 min grzeje na innych nie, co może być za przyczyna? Podejrzewam ze programator ale czy jest to możliwe? Jak to sprawdzić? W serwisie powiedziano mi że mógł się rozprogramować czy ktoś z Was programował programator w serwisie? I czy grzałka nie ma jakiegoś zabezpieczenia?

    0
  • #4 28 Paź 2015 07:25
    misza6
    Poziom 11  

    Witam
    Czy Ktoś rozwiązał ten problem?
    Może Ktoś podzielić się doświadczeniem.
    Chętnie podyskutuję o tym ustrojstwie.

    Za każdym razem jak zdemontuję czujnik temp i mw.
    To połowę programu 30min działa grzanie na full.
    Potem zimna i nic...................
    Jak nie dostanę żadnej podpowiedzi to kupię czujnik i jak będzie działać to się podzielę.

    Tylko żeby nie skończyło się na wymianie 70% zmywarki:).

    0
  • #5 30 Paź 2015 06:40
    misza6
    Poziom 11  

    Czy jest ktoś co poradził sobie z tym tematem?

    0
  • #6 10 Lis 2015 14:10
    siwusek
    Poziom 14  

    Wydaje mi się że winna leży po stronie programatora .

    Dodano po 50 [sekundy]:

    Piszcie może razem do czegoś dojdziemy .

    0
  • #7 10 Lis 2015 16:44
    wersion
    Poziom 14  

    Przed chwilą zmierzyłem napięcia na tacho wyniosło 7,5V program AUTO

    0
  • #8 11 Lis 2015 16:55
    Haruś
    Poziom 17  

    Sprawdź czy nie są przetarte/przełamane przewody idące do modułu. Miejsce, na które szczególnie należy zwrócić uwagę - dół drzwiczek.

    0
  • #9 11 Lis 2015 17:51
    siwusek
    Poziom 14  

    Ja miałem taki przypadek ze po zdjęciu przedniego panelu zmywarka zaczęła działać poprawnie. Natomiast po przykręceniu przedniego panelu odmówiła posłuszeństwa może faktycznie jest coś z przewodami.

    0
  • #10 14 Lis 2015 10:11
    misza6
    Poziom 11  

    Witam
    wymieniłem czujnik temperatury.....................
    i.......................
    niestety zmywarka dalej nie grzeje.
    Muszę sprawdzić wszystkie przewody - sprawdziłem przewody tylko grzałkę i czujnik.

    0
  • #11 01 Sty 2016 15:59
    misza6
    Poziom 11  

    Przewody ok.....
    Czasami grzeje na 30min. Programie.
    Chyba sterownik......
    Nie pamiętam czy i jaki typ jest pamięci w sterowniku.
    Ma ktoś może zawartość pamięci?

    0
  • Pomocny post
    #12 02 Sty 2016 00:13
    peter falk
    Specjalista AGD

    Wymontuj cewkę tacho z silnika, wrzuć ją do szklanki z gorącą wodą i wtedy zmierz jej rezystancję.

    0
  • #13 02 Sty 2016 21:56
    misza6
    Poziom 11  

    Dzięki za podpowiedź
    Spróbuję ......
    i odezwę się:)

    0
  • #14 04 Sty 2016 16:51
    misza6
    Poziom 11  

    No to tak
    zdemontowana cewka tacho ok.240R.
    Cewka zanurzona w szklance gorącej wody nieskończoność przy spadku temp.
    najpierw 40MOhm potem 12M 9M.
    Czy to dobrze czy źle czekam na opinię ........................
    Co jeszcze można sprawdzić ?
    Czy ma sterownik jakiś hard reset?
    Może podmiana eeproma 24C64?
    No dobra poczekam na jakąś wskazówkę :)

    0
  • Pomocny post
    #15 04 Sty 2016 18:25
    skryn
    Admin grupy AGD

    misza6 napisał:
    No to tak
    zdemontowana cewka tacho ok.240R.
    Cewka zanurzona w szklance gorącej wody nieskończoność przy spadku temp.
    najpierw 40MOhm potem 12M 9M.
    Czy to dobrze czy źle czekam na opinię ........................
    Co jeszcze można sprawdzić ?
    Czy ma sterownik jakiś hard reset?
    Może podmiana eeproma 24C64?
    No dobra poczekam na jakąś wskazówkę :)

    Cewka tacho zaliczyła zgon. Szukaj gdzieś używanej pompy, bo sama cewka jako część nie występuje. Pompa może być spalona, zatarta, byleby miała całą i sprawną cewkę.

    0
  • #16 04 Sty 2016 20:14
    misza6
    Poziom 11  

    Dzięki za wskazówkę......
    Możesz przybliżyć działanie tej cewki...
    Myślałem,że jest to powiązane z obracaniem się silnika...
    Chyba że po nagrzaniu robi sie przerwa i tyle z jej sygnałów...

    0
  • #17 14 Sty 2016 20:33
    misza6
    Poziom 11  

    Dzięki Wszystkim za pomoc....
    W końcu zmywarka działa:)
    Wymiana cewki tacho pomogła .
    Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.

    0