Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rode NT1-A mikrofon nie reaguje, interfejs sprawny

Cr!s 12 Aug 2015 20:51 3969 17
  • #1
    Cr!s
    Level 9  
    Witam
    Problem dotyczy mikrofonu pojemnościowego Rode NT1-A. Po podłączeniu go do interfejsu audio Focusrite Scarlett 2i2 i ustawieniu w urządzeniach do nagrywania wejścia liniowego tegoż oto interfejsu, mikrofon w ogóle nie reaguje, gdy podkręcę gałkę Gain na max dioda sygnalizacyjna pulsuje na zielono i słychać ciche "pupupu" w rytm pulsowania diody. Dzieje się tak niezależnie od napięcia phantomu, czy to 24 czy 48 V. Pykanie mikrofonu jest do momentu ściszenia "gain" na około 85% wtedy urywa się i mikrofon w ogóle nie reaguje na głos. Próbowałem go na kilku kablach XLR , interfejs jest sprawny, ponieważ testowałem go na mikrofonie dynamicznym, gdzie nagrał wokal bez problemu. Moja specyfikacja to :

    Komputer
    RAM - 8gb
    procesor : intel core i3 , 3,3GHz
    Windows 7 ultimate 64bit
    Interface Focusrite Scarlett 2i2 z najnowszymi sterownikami
  • #2
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @Cr!s jeśli możesz, sprawdź woltomierzem, czy interfejs podaje napięcie na mikrofon.
    Używasz kabla XLR-XLR symetrycznego?
    Sygnał pobierasz z wejścia mikrofonowego karty?
  • #3
    nagrywamy.com
    Level 30  
    Jeżeli wszystko podłączasz, jak opisujesz, to być może albo mikrofon jest trafiony, albo kondensatory wejściowe w przedwzmacniaczu w interfejsie - w sumie dość częste uszkodzenie, objawiające się wprawdzie szumem przy wyłączonym fantomie, ale może i tak się popsuć. Mikrofon dynamiczny bez fantoma może działać, po włączeniu fantoma stopień wejściowy idzie w maliny i tyle go słychać. Nawet, jeżeli kabel byłby niesymetryczny, to powinno być coś słychać. Rozumiem przy tym, że nic nie ma na wyjściu słuchawkowym w trybie direct monitoring? Uwagi o ustawionym wejściu liniowym w "urządzeniach do nagrywania" i napięciu fantoma 24V (skąd?) trochę niepokoją i sugerują jakieś dziwne rzeczy ;)
  • #4
    Cr!s
    Level 9  
    czy możesz mi powiedzieć jak to zrobić żeby zmierzyć prawidłowo?
    to jest kabel XLR - XLR , raczej symetryczny, chociaż nigdzie nie jest napisane żeby to był symetryczny.

    nie bardzo rozumiem o co chodzi z sygnałem pobieranym z wejścia mikrofonowego karty. Ja wszystko podpięte mam pod interface audio
  • #5
    nagrywamy.com
    Level 30  
    Woltomierz między dwa skrajne dziury (1 i 2) w wejściu XLR - powinien pokazywać 48V, zwykle w takich interfejsach jest to mniej, około 44V. Mierzymy bez mikrofonu.
  • #6
    Cr!s
    Level 9  
    na pierwszym kanale jest około 15,7 a na drugim 10,4 V

    Dodano po 6 [minuty]:

    bez włączonego fantoma 48v, woltomierz pokazuje na obu kanałach po 19V
  • #7
    nagrywamy.com
    Level 30  
    Za mało. Interfejs uszkodzony. Jak to jest laptop jakiś nowoczesny, może USB nie daje wystarczającej wartości prądu? Zobacz inne gniazdo USB albo najlepiej zasilany HUB. Skąd brałeś fantom 48 i 24, o których piszesz w pierwszym poście?
  • #8
    Cr!s
    Level 9  
    byłem święcie przekonany, że bez włączonego przycisku 48 podaje 24

    Dodano po 4 [minuty]:

    po zmianie portu usb, przy włączonym 48v, oba wyjscia pokazują 21,3V
  • #9
    nagrywamy.com
    Level 30  
    Bez włączonego fantoma nie ma fantoma - w każdym razie nie powinno, jak widać jednak może być inaczej. Widzę, że dopisałeś - dziwne to, albo coś mierzysz nie tak, albo coś, więcej bez fantoma nie powinno być ;)
    Napięcie bez obciążenia będzie przez jakiś czas po wyłączeniu pstryczkiem utrzymywać, zmierz po dłuższej przerwie, albo włącz mikrofon, włącz fantoma, wyłącz, odczekaj parę sekund, odepnij mikrofon i wtedy mierz.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Cr!s wrote:
    po zmianie portu usb, przy włączonym 48v, oba wyjscia pokazują 21,3V


    Czyli coś tam się dzieje. Przy tym napięciu coś powinno już tam grać, nie do nagrań, ale sprawdzić można.
  • #10
    Cr!s
    Level 9  
    powiedzcie mi, czy takie słabe napięcie moze wynikać z tego ze każdy port usb mam używany i płyta zwyczajnie nie jest w stanie podać mi takiego napięcia?
  • #11
    nagrywamy.com
    Level 30  
    Napięcie podaje dobre, ale może mieć problem z prądem - ma być pół ampera i tyle naprawdę potrzeba do przetwornicy fantoma. Odepnij te USB i wyłącz wszelkie oszczędzania energii na USB.
  • #13
    Cr!s
    Level 9  
    zajmę się tym jutro i dam Wam znać co mi wyszło. Mam gwarancje na ten interfejs, w razie czego uznają mi ją?
  • Helpful post
    #14
    nagrywamy.com
    Level 30  
    Może uznają a może podłączą do porządnego USB albo zasilanego huba (choćby w monitorze) i stwierdzą, że wszystko działa ;)
  • #15
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @Cr!s Czy mierzysz na zakresie DCV?
  • #16
    Cr!s
    Level 9  
    witajcie, zabrałem dziś ze sobą do pracy interfejs i mój kolega z serwisu sprawdził mi napięcia na nim, wyszło , że po włączeniu phantoma interfejs ma tylko 4,02V na każdym z gniazd. Teraz pytanie co może byc tego przyczyną i jak droga może okazać się naprawa.
  • #17
    nagrywamy.com
    Level 30  
    Sporo tych pomiarów, na szczęście każdy inny i można sobie wybrać ;)
    Mam tylko nadzieję, że mierzycie w "dziurach" w kablu, bo do gniazda combo nie tak łatwo się "dobrać" do odpowiednich styków.
    Generalnie sprawa jest prosta - jeżeli zasilanie interfejsu jest OK, a na wejściu nie ma 48V (czyli przynajmniej 40V) bez obciążenia rzecz jasna, to interfejs jest uszkodzony. Naprawa może się okazać droga albo nie.
  • #18
    b00l3r
    Level 23  
    @Cr!s Po prostu sprawdź kabel. Musi być symetryczny i nieuszkodzony.

    Ja osobiście wiele lat temu miesiąc w nerwach rozbierałem i mikrofon i preamp bo pomysłów mi brakowało - mikrofon przestawał reagować po 30 sekundach od załączenia phantoma.
    Okazało się, że w kablu przecieła się jedna żyła. Na początku chciałem wyeliminować kabel z przyczyn problemów i podłączyłem kablem który miał napisane "balanced" ale w rezultacie nie był symetryczny :-)