Witam w sobotę zawiodła mnie częściowo nawigacja jak w tytule. A mianowicie podczas dalszego wyjazdu po sygnalizacji o słabej baterii podłączyłem ją do ładowania jak zawsze w samochodzie ponieważ zawsze starałem unikać się doładowywania nie w pełni rozładowanej baterii żeby nie skracać jej żywota. I nie spodziewając się niczego złego kontynuowałem jazdę dalej. Niestety po paru km spoglądam na navi a tam ciemność. Zatrzymałem się żeby upewnić co się stało. I okazało się że jest problem z ładowaniem ponieważ dioda zamiast siwieć na czerwono podczas ładowania migała co chwile. Myślałem że może coś z gniazdem ale zmieniłem na inną ładowarkę z innym kablem i dalej problem występował. Co ciekawe po włączeniu nawigacji wyglądało tak jak by w ogóle się ona nie ładowała tylko pobierał prąd z baterii. Przejechałem wiec część trasy navi żeby zdążyła się trochę podładować chociaż na tyle żeby zaprowadziła mnie w mieście do miejsca docelowego. Po włączeniu przed miastem wydawało się że jest naładowana w połowie niestety po włączeniu mapy ładowała się z przerwami.Ale wystarczyło baterii i jakoś dojechałem do celu navi wyłączyłem i zostawiłem pod ładowarką aby się naładowała do pełna. W czasie powrotu podłączyłem od razu do ładowarki żeby uniknąć podobnej sytuacji i dioda od razu sygnalizowała pracę na ładowarce wróciłem bez problemu. Dziś zacząłem drążyć temat czemu się tak zachowywała myślałem że może za bardzo się rozładowała i ładowarka nie była w stanie podtrzymać i pracy i ładowania albo że może od upału jej coś się przestawiło choć klimę miałem włączoną. Niestety wykonałem ponowny test czyli rozładowałem ją do komunikatu o niskim stanie baterii podłączyłem do ładowania zaczęło normalnie ładować bez migania dioda wiec myślę jest ok dla potwierdzenia wyłączyłem mapę też wszytko było jak przed awarią. Przychodzę za 20 min a tu dioda miga i historia się powtarza zamiast przybywać baterii to jej ubywa. Zrobiłem sztywny reset bo myślałem że może ma to jakiś związek z najnowszą automapą ale bez zmian ładowała się z cyklicznymi przerwami i miganiem diody.
Po wejściu w menadżer Windowsa ce za pierwszym razem jak tylko zorientowałem się że nie ładuje prawidłowo miałem komunikat no battery lub battery unknown nie pamiętam dokładnie w jakiej kolejności. Po odłączeniu i podłączeniu ponownie ładowania w menadżerze kiedy pali się czerwona dioda pisze że ładuje a kiedy zgaśnie na chwile pojawia się ? i tak na zmianę.
Jak zostawiłem wyłączoną całkowicie to po mimo tego migania naładowała się do pełna po pewnym czasie . Sory za trochę długi wywód ale może będzie to miało znaczenie przy diagnozie czy słusznie podejrzewam że to pada bateria i gdzie takową znaleźć bo trochę już szukałem i nie znalazłem takiej która miął by być do tego modelu. Od biedy mogę ja na razie podłączać od razu do zasilania i korzystać z pominięciem pracy na samej baterii bo wtedy się nie rozładowuje ale pytanie na ile mi to wystarczy bo pewnie i tak potem padnie tak że nie będzie już się dało z niej korzystać nawet na zasilaniu z zasilacza.
Po wejściu w menadżer Windowsa ce za pierwszym razem jak tylko zorientowałem się że nie ładuje prawidłowo miałem komunikat no battery lub battery unknown nie pamiętam dokładnie w jakiej kolejności. Po odłączeniu i podłączeniu ponownie ładowania w menadżerze kiedy pali się czerwona dioda pisze że ładuje a kiedy zgaśnie na chwile pojawia się ? i tak na zmianę.
Jak zostawiłem wyłączoną całkowicie to po mimo tego migania naładowała się do pełna po pewnym czasie . Sory za trochę długi wywód ale może będzie to miało znaczenie przy diagnozie czy słusznie podejrzewam że to pada bateria i gdzie takową znaleźć bo trochę już szukałem i nie znalazłem takiej która miął by być do tego modelu. Od biedy mogę ja na razie podłączać od razu do zasilania i korzystać z pominięciem pracy na samej baterii bo wtedy się nie rozładowuje ale pytanie na ile mi to wystarczy bo pewnie i tak potem padnie tak że nie będzie już się dało z niej korzystać nawet na zasilaniu z zasilacza.