Dostałem od znajomego laptopa Lenovo G580 model: 20157 do naprawienia/przekazania serwisowi.
Sam mogę wymienić podstawowe elementy, jak to EC/KBC to oddam do dobrego serwisu.
Czy ktoś mógłby udzielić mi informacji co potencjalnie może być problemem?
Sprzęt to Lenovo G580, płyta główna z oznaczeniami:
LG4858 UMA MB
11291 - 1
48.4SG06.011
F4901 : 1.1A/24V
(zintegrowana grafika)
KBC:
Novoton
NPCE885PA0DX
2211B0312
213ADFA
Laptop przestał działać na zasilaczu, ładować baterię i po rozładowaniu się jej już nie włącza.
Na innej naładowanej baterii - mruga po pewnym czasie (~10sekund po podłączeniu) dioda od baterii dwa razy potem leciutko dłuższa przerwa i ponownie.
Brak reakcji na przycisk power, nie pracuje wentylator, nie zaskakują nawet na sekundę diody power.
Sprawdziłem oczywiście zasilacz oraz na innym zasilaczu.
Po wyjęciu ogniwa ("bateryjka CMOS") z płyty głównej laptop startuje - raz - na baterii DC (innej naładowanej), z zasilacza nic - ale tylko za pierwszym razem po restarcie nie startuje trzeba odłączyć baterię DC ponownie i podłączyć raz jeszcze.
(Pamięta że coś nie w porządku?)
Wszystko działa (poza ładowaniem oczywiście i pracą na AC) wentylator rusza, dyski, system się ładuje itd.
Dioda baterii mruga 2 razy niebiesko raz pomarańczowo.
Umieściłem film na YT (proszę wybaczyć słabą jakość, miałem tylko stary tel. komórkowy) który to wszystko ładnie pokazuje:
https://www.youtube.com/watch?v=_TW17dd4qfg
Sam mogę wymienić podstawowe elementy, jak to EC/KBC to oddam do dobrego serwisu.
Czy ktoś mógłby udzielić mi informacji co potencjalnie może być problemem?
Sprzęt to Lenovo G580, płyta główna z oznaczeniami:
LG4858 UMA MB
11291 - 1
48.4SG06.011
F4901 : 1.1A/24V
(zintegrowana grafika)
KBC:
Novoton
NPCE885PA0DX
2211B0312
213ADFA
Laptop przestał działać na zasilaczu, ładować baterię i po rozładowaniu się jej już nie włącza.
Na innej naładowanej baterii - mruga po pewnym czasie (~10sekund po podłączeniu) dioda od baterii dwa razy potem leciutko dłuższa przerwa i ponownie.
Brak reakcji na przycisk power, nie pracuje wentylator, nie zaskakują nawet na sekundę diody power.
Sprawdziłem oczywiście zasilacz oraz na innym zasilaczu.
Po wyjęciu ogniwa ("bateryjka CMOS") z płyty głównej laptop startuje - raz - na baterii DC (innej naładowanej), z zasilacza nic - ale tylko za pierwszym razem po restarcie nie startuje trzeba odłączyć baterię DC ponownie i podłączyć raz jeszcze.
(Pamięta że coś nie w porządku?)
Wszystko działa (poza ładowaniem oczywiście i pracą na AC) wentylator rusza, dyski, system się ładuje itd.
Dioda baterii mruga 2 razy niebiesko raz pomarańczowo.
Umieściłem film na YT (proszę wybaczyć słabą jakość, miałem tylko stary tel. komórkowy) który to wszystko ładnie pokazuje:
https://www.youtube.com/watch?v=_TW17dd4qfg