Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Programowany Generator częstotliwości rzędu kilku MHz- element

greg789 14 Aug 2015 19:06 591 5
    greg789
    Level 16  
    Do konstrukcji potrzebuję generator częstotliwości sterowany z mikrokontrolera z którego mógłbym uzyskać częstotliwości przynajmniej w zakresie 7- 32 MHz , z jak najmniejszy skokiem o parametrach stabilności kwarcu.
    Ma ktoś jakiś pomysł na aplikacje, element lub sugestie czego szukać ?
  • Helpful post
    Macosmail
    Level 34  
    Może DDS? Np. AD9850. Teoretycznie 50MHz, ale przy 35MHz mogą pojawić już się drobne zniekształcenia sinusoidy, ale na to są sposoby. Zależy jakie Kolega ma wymagania.
    jarek_lnx
    Level 43  
    Jak nie DDS to PLL, nie napisałeś czy potrzebujesz sinus czy prostokąt.
    greg789
    Level 16  
    W zasadzie czy sinus czy prostokąt w tym układzie nie będzie miało znaczenia, bardziej interesuje mnie zakres, stabilność, krok i sposób programowania.
    Resztę jakoś dopasuję.
    No i oczywiście dostępność i cena ;)
  • Helpful post
    jarek_lnx
    Level 43  
    Quote:
    interesuje mnie zakres, stabilność, krok i sposób programowania.

Zarówno DDS-ów jak i PLL-i jest na rynku wiele więc napewno coś będzie pasowało, stabilność zależna od sygnału zegarowego który dostarczysz z generatora kwarcowego, krok w DDS'ach chyba mniejszy ale kosztem jitteru, bo przebieg i tak zmienia sie tylko w chwilach określonych taktowaniem, w PLL masz powielanie i dzielenie więc też można uzyskać mały krok. Interfejs? Pewnie chciał byś szeregowy (SPI,I2C) takie są chyba w większości układów.
    greg789
    Level 16  
    Ten AD9850 wygląda interesująco, ale z tego co wiedzę potrzebuje trochę elementów pomocniczych , co może trochę zwiększyć płytkę, a miejsca zbyt dużo nie mam.
    Są może jakieś potrzebujące mniej elementów towarzyszących ?
    Co do interfejsu to jest mi wszystko jedno, może być nawet równoległy.