Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie samochodzikiem dla dziecka Regulatory-serwo-mikser

BAKO1987 15 Aug 2015 18:56 1986 4
Automation24
    BAKO1987
    Level 10  
    Sterowanie samochodzikiem dla dziecka Regulatory-serwo-mikser
    Czy to będzie działało?
    Chcę serwem skręcać w lewo (mikser hamuje regulator mocy oraz silniki po lewej stronie) chcę skręcać w prawo (mikser hamuje prawą stronę)
    Chcę jechać prosto (serwo na wprost) oba silniki jadą w jednym kierunku), chcę jechać do tyłu (serwo na wprost) oba silniki jadą z tą samą prędkością do tyłu.
  • Automation24
    plumbum22
    Level 20  
    Rozumiem, że chcesz wykorzystać większą prędkość obrotu koła lewego w stosunku do prawego, aby sprawnie skręcić w prawo i odwrotnie? To będzie działać, ale może być problem na śliskich nawierzchniach, wtedy waga samochodzika musiałaby być spora. A nie lepiej dać napęd na tył na jednym silniku? Silnik możesz zasilić mostkiem H, aby regulować kierunek obrotów. Wszystko da się zrobić na jednym AVR, włącznie ze sterowaniem serwem (większość serw modelarskich ma sterowanie sygnałem PWM).
  • Automation24
    BAKO1987
    Level 10  
    :o szczerze pisząc to nie mam pojęcia co Ty o mnie piszesz:x mógłbym prosić o jakiś schemat?
    Aktualnie ma 2 silniki i 2 biegi (przód2, tył2) ale przy starcie strasznie szarpie( oryginalne sterowanie). Mam takie radio serwo i regulator i mikser wiec myślałem to tak pospinać jak wyżej. Ale bałem się aby odbiornik nie była bardzo obciążony (drugi kanał "serwo i mikser")
    Samochodzik Raptor drifter. Proszę jeszcze raz ale jaśniej jak można:x
    plumbum22
    Level 20  
    Schemat jest po prostu taki:

- jeden silnik na tylnych kołach (jeden silnik to mniejszy pobór prądu)
    - serwo sterujące skręcaniem kół przednich

I tyle. Szarpie Ci bo nie masz w regulatorze soft startu. Teraz zrozumiałem że masz tam jakąś elektronikę i chcesz to złożyć w całość. Poszukaj regulatora obrotów ze soft startem (łagodny rozruch silnika). Po co kombinować z 4 silnikami. Mostek H:

http://www.forbot.pl/forum/topics20/teoria-mostek-h-h-bridge-kompendium-dla-robotyka-vt111.htm
    BAKO1987
    Level 10  
    Jeszcze raz i od początku:)
    Aktualnie są 2 silniki i zdalne sterowanie (aktualnie szarpie)
    ten cały układ(rysunek j/w) mam dodatkowo (na boku obok autka)
    chcę zastosować 4 silniki (wersja terenowa a po piasku nie daje rady aktualnie)
    tylko chcę uniknąć jazdy jednoczesną prędkością przy skrętach bo wiem, że skręt wtedy jest znikomy (przyczepność przednich kół)
    jeśli chodzi o prąd ( akumulator powinien to ogarnąć 55ah)