Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Candy G04 107DF - nie konczy prania E03 ,E04, E16

DariuszPlich 16 Aug 2015 19:31 5316 5
    DariuszPlich
    Level 9  
    Witam.Korzystalem z szukajki i jakos nie znalazłem podobnego problemu z tym modelem pralki.
    Problem jest taki:
    Jakos przed wczoraj wydawalo mi się ze jakos glosniej chodzi przy odpompowywaniu wody(tak twardziej).
    A wczoraj już nie dokonczyla prania i pokazal się E03.
    Doczytalem ze jest to problem z odpływem.Dzis wzialem i wyjalem filtr,bylo dużo kamienia jakby i kilka złotych.Wyjalem cala pompe wyczyscilem ,zdjalem tez ten gumowy waz czarny co laczy bęben z pompa i tez wyczyscilem.
    postawiłem ja na nogi i wlaczylem i najpierw wyswietlala jakies kreski same itp.
    potem wyswietlala już ok ale pokazywal się blad E04.Odpompowywalem wode probowalem wlaczac ale jakos dziwnie chodzila i pokazala E16.
    Odczekalem jakiś czas i ponowiłem odpompowywanie i w polowie znowu E04.Potem wzialem program na 32min i niby zaczynala ale po chwilowym dosłownie pobiraniu wody zaczynala spuszczać .Teraz jest tak ze na 1 min przed koncem szybkiego programu się zatrzymuje i i niby chodzi ale nic się nie dzieje i nie konczy na end.
    Czy będzie to pompa odplywowa do wymiany?? czy może grzalka??
    Proszę o pomoc bo nie wiem od czego mam zacząć.
    itam67
    Level 17  
    Witam
    Jeśli z pompą wszystko ok. to sprawdź grzałkę (E16-grzałka)
    Pozdrawiam
    DariuszPlich
    Level 9  
    Pompa wypompowuje wodę normalnie niby. A grzałkę mam zobaczyć czy jest zakamieniona czy sprawdzić jakoś czy grzeje? Wyjąłem grzałkę i chyba nie ma sensu sprawdzać dalej tylko kupić nowa?
    Candy G04 107DF - nie konczy prania E03 ,E04, E16
  • Helpful post
    Kubus1842
    Level 14  
    Nie wygląda tragicznie :D Sprawdź ja multimetrem, no chyba że masz za dużo pieniędzy :D
    DariuszPlich
    Level 9  
    Generalnie grzalka sprawdzona i jest ok. Usterka okazala się "Uszkodzona Elektronika".
    Mniemam ze chodzi o programator.Pralka w tej chwili wyswietla ale nie daje znaku zycia.
    Tak podsumowal mechanik.
    Zobaczymy czy gwarancja (okazało się ze jeszcze jest) wymieni na nowa pralke bo 5lat temu zaraz po zakupie po 2tygodniach poszedł programator.

edit:
    bo kilku tygodniach bez pralki przyjechal serwis wymienil caly programator i pralka działa jak nowa. drugi raz w ciągu 5lat ta sama naprawa.