Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Domofon WEKTA -nie znam modelu- jedynie dzwoni, nie otwiera, nie słychać nic.

odolan85 17 Aug 2015 12:39 2877 3
    odolan85
    Level 9  
    Witam serdecznie.
    Na nowym mieszkaniu mam taki oto wynalazek - Wekta, brak oznaczeń szczegółowych jaki model, instrukcji, czegokolwiek. Jest podłączony jak na zdjęciu, problem w tym, że jedyne co w nim działa to dzwonienie - jednak nawet i to działa bardzo "nienachalnie" - ledwo słychać, nawet po podgłośnieniu. Jednak po podniesieniu słuchawki obie strony nic nie słyszą, nie da się także nikogo wpuścić zdalnie, trzeba biegać na dół gdy tylko usłyszy się delikatne dzwonienie.

PS - Tematy które są już na forum, bywają zbliżone, lecz dość zawile przedstawione, a znam się na tej tematyce jak kot na gwiazdach :cry: stąd prośba o wytłumaczenie jak chłop krowie na rowie, jak trzeba podłączyć kabelki aby działało :D
    Pozdrawiam
    Robert 1960

Level 32  
    Witam !
    Najprostszym rozwiązaniem jest zobaczyć u sąsiada, kolory przewodów będą takie same !
    odolan85
    Level 9  
    Zrobiłem różne wariacje - m.in. taką:
    1 = biały, 2 = niebieski, 3 = czerwony, 4 = zielony.
    Słychać u nas wówczas wyraźny sygnał dzwonienia, nie jakieś tam pomruki z zaświatów, ponadto po podniesieniu słuchawki słyszę co dzieje się przed klatką schodową ;-) nie da się jednak nikogo "wpuścić.", słychać osobę na dole, nie słyszy ona co się mówi "na górze", przez słuchawkę.

kombinacja kolejna:
    1 = biały, 2 = zielony, 3 = czerwony, 4 = niebieski.
    Wówczas nie słychać dzwonienia, natomiast obie strony się słyszą...(góra słyszy idealnie, na dole słychać b.cichutko). Nawet na Elektrodzie ktoś pisał, że podłączył tak jak pod poniższym linkiem, i działa:
    https://obrazki.elektroda.pl/4271400500_1391975463.jpg

Inne kombinacje powodują armageddon: jakieś piszczenie, dziwne dźwięki na klatce przy wpisywaniu kodu itp, więc nie chcę nic popaprać :-)
    intertime

Level 15  
    Mówisz przy wpisywaniu kodu...... Możesz zrobić zdjęcie panelu zewnętrznego ?