Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cartridge z grami do Atari 65XE/130XE/800XE/XL

xangel 17 Aug 2015 23:10 15399 21
Renex
  • Cartridge z grami do Atari 8-bit (65XE/130XE/800XE/XL)
    Witam
    Jest to mój pierwszy post w dziale DIY.
    Postanowiłem wykonać sobie kilka cartridgów z grami do ośmiobitowego Atari - coś takiego zawsze chciałem kiedyś mieć, ale dopiero teraz nadarza się okazja.
    Przeglądając różne projekty w necie wybrałem jeden, który nadaje się na bazę do mojego projektu:
    Jest to projekt autorstwa Raster/Bob!k ze strony:
    http://raster.infos.cz/atari/hw/ramcart/ramcart.htm
    Stwierdziłem, że nadaje się najlepiej, bo autorzy dołączają soft umożliwiający tworzenie zestawów gier - czyli dokładnie to, co chciałbym mieć.

Ramcart programowalny fajna sprawa, ale ja chciałbym mieć cartridge z grami na stałe, więc wprowadziłem swoje modyfikacje.
    Po pierwsze zleciłem wykonanie płytek na wzór oryginalnych - będą się nadawały do zrobienia Ramcarta jak i cartridge z grami. Tak one wyglądają:
    Cartridge z grami do Atari 65XE/130XE/800XE/XLCartridge z grami do Atari 65XE/130XE/800XE/XL
    Po drugie zastąpienie pamięci statycznej RAM pamięcią Flash wymagało pewnych przeróbek. Pamięć Flash ma inaczej rozmieszczone wyprowadzenia (na szczęście tylko kilka), więc płytka wymaga małych przeróbek.
    Należy przeciąć pięć ścieżek - dla lepszego zobrazowania zamieszczam zdjęcie z przeciętymi ścieżkami. Można to zrobić ostrym nożykiem, ja zrobiłem to dremelkiem (czy jak tam zwą to narzędzie).
    Cartridge z grami do Atari 65XE/130XE/800XE/XLCartridge z grami do Atari 65XE/130XE/800XE/XL
    Następnie należy wlutować układy 74574, zaprogramowany GAL oraz podstawkę pod pamięć Flash. W kolejnym etapie lutujemy R-Pack, kondensatory 100nF, rezystory 10k, 220omów, kondensator 470pF.
    Teraz etap, który wymaga szerszego opisu:
    Pamięci flash posiadam ze starych płyt głównych (biosy), są to głównie kości 2Mbit. Ramcart obsługuje pliki 128k, czyli do jednej kości wejdą dwa takie "banki" gier, które będziemy wybierać przełącznikiem.
    Tak więc lutujemy zworkę w miejscu diody nad pamięcią Flash, rezystor 1k w miejscu drugiej diody i jeszcze zworkę zamiast przełącznika S/XEGS tak jak na zdjęciu.
    Wstawiamy też przełącznik w miejsce pokazane na fotce - uwaga montujemy go z drugiej strony płytki, bo to będzie "góra" cartridge''''a.
    Na koniec kroplą cyny i trzema kawałkami kynaru robimy połączenia tak jak na zdjęciu.
    Cartridge z grami do Atari 65XE/130XE/800XE/XLCartridge z grami do Atari 65XE/130XE/800XE/XLCartridge z grami do Atari 65XE/130XE/800XE/XLCartridge z grami do Atari 65XE/130XE/800XE/XL
    Cartridge jest gotowy :)

Teraz programem Creaxin1 układamy sobie zestaw naszych ulubionych gier, a dokładnie robimy dwa takie zestawy.
    Gry dostępne są w archiwum: http://atarionline.pl/archiwa/archiwumgier-atarionlinepl-2019-12-05.7z
    lub nowsze archiwum: https://atarionline.pl/archiwa/archiwumgier-atarionlinepl-2021-07-11.7z
    Jeżeli link nie działa, to po prostu wchodzimy na stronę atarionline.pl i stamtąd pobieramy archiwum.
    Każdy zestaw zapisujemy jako plik .rom, czyli na przykład 1.rom i drugi zestaw jako 2.rom
    Możemy sprawdzić efekt naszych prac na emulatorze:
    Następnie hexedytorem scalamy dwa pliki - ja użyłem HxD Editor.
    Tak powstały plik ma rozmiar 256kb i należy go zaprogramować do pamięci Flash. Ja akurat pracuję w serwisie komputerów i mam dostęp do pamięci Flash i programatora. Jeśli ktoś nie posiada programatora, może udać się do jakiegoś większego serwisu komputerów.
    Większość serwisów posiada programator (chociażby Willem) i pewnie też posiada pamięci Flash - są to już stare i rzadko używane rzeczy, więc podejrzewam, że za piątaka czy dychę uda się kupić kość z zaprogramowaniem.

No i tyle - wkladamy carta do Atari (w 65XE/130XE/800E scalakami do dołu a w 800L scalakami do tyłu) i cieszymy się grami :)

W związku z tym, że nie opłacało mi się zamawiać jednej płytki, zamówiłem trochę więcej - nie jest to kosmiczna ilość, ale jeśli ktoś jest zainteresowany, proszę pisać PW lub maila.
    Zrobiłem też stronkę AtariPCB.pl - zapraszam do obejrzenia - na razie żadnej szaty graficznej - po prostu opisana płytka. W planie jest druga wersja cartridge''''a na pamięci w obudowie PLCC32, które są obecnie bardziej popularne i łatwiej dostępne.
    [EDIT]
    Cart już jest - opis tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3081168.html

Co do kosztów: oprócz wykonania płytek PCB (o tym koszcie wolę nie rozmawiać), najdroższy może okazać się układ GAL - 5-10zł, TTL coś koło 2.50, drobnicy nie liczę. Pod układy można zastosować jakieś podstawki. Pamięć Flash do 10zł, ale polecam odwiedzić serwisy komputerowe - powinni mieć pamięci oraz programator.
    Układy GAL firmy Lattice można zaprogramować Galblasterem, który również można wykonać samodzielnie. Inne rozwiązanie to programator Wellon, który z kolei powinni posiadać tunerzy samochodowi (swoje kości programowałem właśnie u kolegi, który się tym zajmuje).
    Ogólnie polecam wykonanie osobom, które mają dostęp do dobrego programatora oraz trochę "drobnicy" w szufladzie.

I przy okazji bardzo chciałbym podziękować użytkownikom Christophorus LA72 marco46 za pomoc w wykonaniu płytki.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    xangel
    Level 18  
    xangel wrote 479 posts with rating 122, helped 2 times. Live in city Białystok. Been with us since 2003 year.
  • Renex
    Anonymous
    Level 1  
  • Renex
    xangel
    Level 18  
    Naprawdę.
    Nie błędne, tylko zgodne z oryginalnym projektem, czyli Ramcartem ze strony autorów.
    A kolega przeglądał w ogóle tamten projekt?
    Poza tym, wykonałem na niej też kilka Ramcartów. Jak niby to pogodzić?

Wersja numer dwa będzie na łatwiej dostępne pamięci PLCC i będzie już zrobiona typowo pod carty z grami, bez możliwości zrobienia Ramcarta.
    Płytki powinny być już w drodze do mnie, na pewno opiszę wersję PLCC :)
    Anonymous
    Level 1  
    xangel
    Level 18  
    Projekt w założeniu miał pozwalać na zrobienie carta z grami, ale też Ramcarta. Tych płytek nie można nigdzie nabyć (a przynajmniej tak było do tej pory), więc postanowiłem wykonać je jako najbardziej uniwersalne. I właśnie dlatego starałem się jak najdokładniej opisać przeróbkę. Nie jest ona skomplikowana - 5 rozcięć i 3 kabelki - raczej każdy elektrodowicz powinien to potrafić.
    Wersja PLCC obiecuję będzie bez rozcięć :)
    Ale też będzie możliwość zastosowania kilku rodzajów przełączników oraz kilku rodzajów układów GAL/ PALCE, więc też będzie wymagała "opisu".

Chętnie odpowiem na wszelkie pytania :)
    RomanWorkshop
    Level 12  
    Wszystko pięknie ładnie, ale skąd wziąć przestarzałe układy GAL/PAL i czym je w łatwy sposób zaprogramować? Użycie tych układów znacznie ograniczy liczbę osób, które potencjalnie mogłyby wykonać taki kartridż.
    xangel
    Level 18  
    Hmm nikt do tej pory nie wymyślił nic lepszego niż "przestarzałe" układy PAL/GAL :)
    Ja kupiłem w dawnym Bomisie po 1zł za sztukę:

Natomiast skąd wziąć teraz?
    A proszę bardzo:
    http://www.ebay.pl/itm/5PCS-IC-LATTICE-DIP-20-GAL16V8D-15LP-/271354148935?hash=item3f2df7b847
    5 sztuk 8zł

Można też kupić u mnie zaprogramowane, razem z płytkami PCB :)

P.S.
    Proszę podpowiedzieć, czy coś powinienem zrobić, aby post wyszedł z działu "Poczekalnia"?
    I oczywiście jeśli się komuś podoba, poproszę "plusik" :)

Pozdrawiam
    Grzegorz77
    Level 25  
    A nie lepiej byłby zamiast przecinać 5 ścieżek, przeprojektować nieco płytkę drukowaną, dodać 5 zworek i przestawiając je uzyskać potrzebną konfigurację, którą w razie potrzeby możnaby wielokrotnie zmieniać bez "masakrowania" PCB :?:
    xangel
    Level 18  
    Można, ale tak to będą pytania non stop: które zworki połączyć dla Ramcart, a które dla carta z grami.
    A tak Ramcarta robimy bez przeróbek, a carta z grami z przeróbkami, które bardzo dokładnie opisałem i porobiłem fotki.

W wersji PLCC będą właśnie takie zworki, dlatego też będzie wymagała dokładnego opisu.
    Nie ma rozwiązań idealnych.
    Grzegorz77
    Level 25  
    Akurat w przypadku zworek ustawienia byłoby dziecinnie proste, a za całą "instrukcję" wystarczyłby 2 obrazki (zdjęcia) ;)
    Freddy
    Level 43  
    xangel wrote:
    Prawdopodobnie trochę o innych zworkach myślimy :)
    Ja mam na myśli takie SMD, do łączenia kroplą cyny.
    Duże zworki będą za wysokie, a ktoś może chcieć Ramcarta zamknąć w obudowie.
    Ja używam zworek miniaturowych na listwę z rozstawem 2mm.

Takie zworki są na przykład w HDD do laptopów.
    Jeśli chodzi o zwory SMD, to daj blisko siebie dwa pady.

O takie Ci chodziło ?

Cartridge z grami do Atari 65XE/130XE/800XE/XL Cartridge z grami do Atari 65XE/130XE/800XE/XL
    Grzegorz77
    Level 25  
    Problem ze zworkami można rozwiązać na kilka sposobów:
    1. Jak pisał @Freddy zastosować mniejsze.
    2. Można zastosować standardowe i przewidzieć na nie wyfrezowane otwory w obudowie.
    3.Można zastosować standardowe (same piny) bez tego plastikowego dystansu wlutowując głębiej.
    Freddy
    Level 43  
    xangel wrote:
    Tych małych zworek jak w HDD 2.5" nie lubię
    Wbrew pozorom, są całkiem fajne. Jeśli robię zworki, rzadko używane, daję pola na PCB, jeśli częściej, to daję takie 2mm.
    11111olo
    Level 42  
    To nie cartridge tylko ramcart. Po co Kolega wprowadza wszystkich w błąd?
    11111olo
    Level 42  
    Tak brzmi tytuł wątku:
    W obecnej formie to jest ramcart (też cartridge) jednak nie z grami. Do tego podtrzymanie bateryjne. Co tydzień/miesiąc ją wymieniać to średnio fajne.
    Do atari wymyślili coś takiego jak SIO2SD i to jest świetne do gier.
    xangel
    Level 18  
    Bardzo Cię proszę kolego wskaż w moim projekcie pamięć RAM i baterię.
    I przeczytaj jeszcze 3x opis, zanim coś takiego palniesz.
    Umieściłem cały opis przeróbki, aby nie trzeba było stosować pamięci RAM, tylko Flash. I nie trzeba stosować baterii - WOW !!! :)

A SIO2SD posiadam jak i wiele innych udogodnień.

Ty naprawdę chyba tylko przeczytałeś tytuł i link do strony projektu, który potraktowałem jako bazę wyjściową.

Gry są na stałe w pamięci Flash - możemy wymieniać pamięci, bo są w podstawce.
    nawet komuś zmontowałem taki cartridge:
    Rafraf
    Level 16  
    11111olo wrote:
    To nie cartridge tylko ramcart. Po co Kolega wprowadza wszystkich w błąd?

Dlaczego ramcart to nie jest cartridge?

xangel, fajna inicjatywa, ceni się że dzielisz się dokonaniami dla potomnych. Sam mam Atari, które wyczekuje naprawy, czy można liczyć na taki cart z grami od Ciebie żeby ułatwić sobie testowanie umarlaka?

// Usunięto obrażanie użytkownika i pomówienia bez wskazania dowodów //gulson
    11111olo
    Level 42  
    xangel wrote:
    Hmm nikt do tej pory nie wymyślił nic lepszego niż "przestarzałe" układy PAL/GAL :)

Chyba jednak wymyślili. Kolega słyszał o CPLD czy FPGA?
    xangel
    Level 18  
    Do kolegi Rafraf: nie ma problemu - pisz PW i na pewno się dogadamy.

Do kolegi 111111olo - tak, słyszałem. Nawet już 15 lat temu jak kończyłem studia :)
    Tylko pokaż mi CPLD/FPGA w obudowie 16-20 nóżek, który nada się do tego projektu?

W ogóle to jak mam to rozumieć? GAL jest "za mocny" a CPLD/FPGA to już nie? Jakiś paradoks chyba... :)
    Ogólnie to mógłby kolega poprawić wypowiedzi, bo wprowadza nimi szersze grono w błąd, że to jest Ramcart...