logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samoczynne włączanie komputera z Windows 10 Home 64bit

leszek_b22 18 Sie 2015 09:04 10038 10
REKLAMA
  • #1 14928947
    leszek_b22
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam!
    Mój komputer pracował około 5 lat pod Windows 7. Po upgrade do Windows 10 Home 64 bit pojawił się problem. Komputer po wieczornej hibernacji rano każdego dnia jest włączony. Nie wiem kiedy się włącza, bo komputer jest w innym pokoju.
    Przeszukałem fora i wyłączyłem co mogłem:
    1. W biosie są wyłączone wszystkie funkcje w "power up"
    2. W karcie sieciowej też wyłączone uruchamianie komputera.

Na komendę: powercfg lastwake dostaję odpowiedź:
    Wake History Count - 1
    Wake History [0]
    Wake Source Count - 0

Ktoś pomoże co z tym zrobić? Czy komputer uruchamiają w nocy automatyczne aktualizacje Windows 10?

Oczywiście domyślacie się, że doprowadza mnie to do wścieklizny, że to Windows zaczyna rządzić moim komputerem a nie ja. Dla mnie jest to koszmarne!!!
    Leszek
  • REKLAMA
  • #2 14929467
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Sprawdz osprzęt, okablowanie i podaj specyfikację komputera z naciskiem na zasilacz.
    Powtórzę się po raz kolejny. Nie przechodzcie na Win10. Jest niedopracowany i robi bałagan w sieci jak i sprzęcie komputerowym.
  • #3 14929527
    leszek_b22
    Poziom 9  
    winmap napisał:
    Sprawdz osprzęt, okablowanie i podaj specyfikację komputera z naciskiem na zasilacz.

Nie ma co sprawdzać. To jest pecet, który stoi pod biurkiem od 5 lat nie ruszany. Kable nie ruszane i maszyna też. Sprzęt, który działał idealnie przez 5 lat - więc tu nie ma znaczenia ani płyta główna ani zasilacz (wszystko jest z dość wysokiej półki sprzed około 5 lat).
    Komputer jest CAŁY CZAS intensywnie używany, więc to nie jest problem sprzętu, ale "cudownego" windowsa.
    Komputer zaczął wariować z tym włączaniem się w nocy natychmiast po zrobieniu upgrade do Windows 10. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie robił.
  • REKLAMA
  • #4 14930687
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Ja mam to samo pod Win 10. Już kilka razy kazałem mu się uśpić i za jakiś czas włączał się samoczynnie. Powiem więcej, czasem zamykam system i po czasie okazuje się, że wcale się nie wyłączył. To chyba taki bug systemowy i może zrobią jakąś łatę za jakiś czas.
    A poza tym to jak na razie nie narzekam, choć brakuje w wielu miejscach prawego klawisza myszki. Taka to już przypadłość systemu który ma działać również na urządzeniach mobilnych.
  • #5 15075877
    leszek_b22
    Poziom 9  
    Chciałem trochę odświeżyć temat.
    Windows 10 został miesiąc temu zainstalowany na "dziewiczym" dysku. Tzn w czasie instalacji Windowsa 10 został wykryty stary Windows 7, wybrałem opcję formatowania dysku systemowego i zainstalowanie Windows 10 od zera.
    Potem przez tydzień instalowałem różne potrzebne mi programy. Wszystko było ok. Nie było problemów z włączaniem się komputera. Upłynęło około miesiąca od instalacji i problem samoczynnego włączania się znów się zaczął.
    Po kilku godzinach (czasami po kilku minutach) komputer SAM się włącza ze stanu hibernacji.
    Komenda powercfg lastwake ZAWSZE pokazuje TYLKO tyle:
    Wake History Count - 1
    Wake History [0]
    Wake Source Count - 0

i nic więcej.
    Pozostaje mi wyciągać wtyczkę z kontaktu...
  • #6 15076488
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Dodam jeszcze, że kontaktowałem się z Microsoftem w tej sprawie - specjalista długo się zastanawiał i konsultował, dał mi kilka wskazówek co do ustawień (były wszystkie prawidłowe), ale nic to nie pomogło. Dalej się sam włącza. Zauważyłem jednak, że to załączanie czy wybudzanie jest zależne od zainstalowanych programów. Dla testów - przed zamknięciem komputera, powyłączałem niektóre procesy i wtedy nie było problemu. Widać Win 10 nie radzi sobie prawidłowo z zamykaniem procesów czy usług.
  • REKLAMA
  • #7 15140158
    onslow
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Odpowiedzią jest... Windows Update wybudza komputer z hibernacji i go restartuje :)
    Samoczynne włączanie komputera z Windows 10 Home 64bit

Wszystko się zgadza w moim przypadku, godzina 3:30, szacowałem między 3-4 rano, komp był po restarcie mimo, że pozostawiałem go na hibernacji z włączonymi aplikacjami i w zarządzaniu energią wyłączone samoczynne przechodzenie w stan uśpienia itp., co doprowadzała do ciągłej pracy po restarcie.
  • REKLAMA
  • #8 15151607
    xSzwagier
    Poziom 22  
    Ocena: 72
    winmap napisał:
    Powtórzę się po raz kolejny. Nie przechodzcie na Win10. Jest niedopracowany i robi bałagan w sieci jak i sprzęcie komputerowym.

Niestety, Windows 10 jest lepszy od wszystkiego innego.
    Miałem w7 jakieś 2 tygodnie, katastrofa. Za to Vista mi podpasowała.
  • #9 15151937
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    xSzwagier napisał:
    Niestety, Windows 10 jest lepszy od wszystkiego innego.
    Miałem w7 jakieś 2 tygodnie, katastrofa. Za to Vista mi podpasowała.

Jeżeli uważasz że Vista jest lepsza od W7 to może rzeczywiście W10 w obecnej "wersji" jest dla Ciebie ok.
    M$ co jakiś czas wypuszcza badziewia by "wpaść" na perły.

Win3,1 - jak na tamte czasy efekt WOW.
    Win 95 - lepsze
    win 98 - o wiele lepsze (stabilniejsze),
    win Me - PORAŻKA
    win XP - świetne (do dziś - i gdyby nie koniec wspierania połowa użytkowników by nie odeszła - bo druga połowa dalej go używa i ma w nosie brak wsparcia)
    win Vista - PORAŻKA
    win 7 - dobry - porównywalny do xp.
    win 8 - PORAŻKA
    win 8.1 - lekka poprawa porażki w8 - da się już trochę na nim popracować (oczywiście nie na kafelkach).
    ...
    win 10 w obecnej wersji - to poszukiwanie przez M$ beta testerów. Totalna inwigilacja i wymiana informacji bez zgody użytkownika między twoim kompem a serwerem M$ (jeżeli się nie zgadzasz na taką inwigilację to możesz odinstalować system inaczej się nie da).
  • #10 15154101
    xSzwagier
    Poziom 22  
    Ocena: 72
    marek003 napisał:
    win Me - PORAŻKA [...] win Vista - PORAŻKA [...] win 8 - PORAŻKA win 8.1 - lekka poprawa porażki w8

Widocznie jestem masochistą i chory psychicznie, ale te Windowsy to dla mnie jedne z najlepszych.
    P.S.
    marek003 napisał:
    Totalna inwigilacja i wymiana informacji bez zgody użytkownika między twoim kompem a serwerem M$ (jeżeli się nie zgadzasz na taką inwigilację to możesz odinstalować system inaczej się nie da).

Ja nigdy w10 pod siecią nie miałem i nic mi się nie dzieje.
  • #11 15164156
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    :arrow: xSzwagier - Wiesz co - zastanowiłem się i rzeczywiście - wszystko zależy czego się oczekuje od systemu.
    Nie mam prawa krytykować twojego zadowolenia z tych systemów. Wszystko zależy od wymagań.
    To tak jak ludzie używający linuksa (bez względu na jego "odmianę") nie rozumieją ludzi którym windows w zupełności wystarcza (nie muszą się męczyć z brakiem sterowników lub koniecznością ustawiania parametrów danego sprzętu by to coś ruszyło).

Ale wracając do tematu głównego. Było już parę informacji na forum (i w google) na temat samoczynnego wyjścia przez W10 z uśpienia (autoupdate itp)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z samoczynnym włączaniem komputerów po hibernacji w systemie Windows 10 Home 64-bit. Po aktualizacji z Windows 7, komputery zaczęły się włączać w nocy, mimo wyłączenia funkcji w BIOSie oraz w ustawieniach karty sieciowej. Komenda "powercfg lastwake" nie dostarcza informacji o źródle wybudzenia. Wiele osób podejrzewa, że problem może być związany z automatycznymi aktualizacjami Windows 10, które mogą wybudzać system. Użytkownicy sugerują, że wyłączenie niektórych procesów przed zamknięciem komputera może pomóc w rozwiązaniu problemu. Wsparcie techniczne Microsoftu nie przyniosło skutecznych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA