Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cyrkulacja cwu nie działa z zasobnikiem solarnym.

nero541 18 Aug 2015 22:52 7224 21
Automation24.pl
    nero541
    Level 15  
    Witam

Ciepłą wodę w domu miałem w sezonie letnim z bojlera gazowego, w pozostałym okresie z zasobnika c.w.u 200l grzanego przez kocioł na ekogroszek. Zmiana źródła c.w.u odbywała się poprzez zamknięcie/otwarcie odpowiednich zaworów ciepłej wody i cyrkulacji.
    Miesiąc temu miałem montowane solary i wymieniony w związku z tym zasobnik c.w.u. 400l (zastąpił ten czerwony ze zdjęcia), układ połączeń pozostał ten sam z tym, że ekipa montująca założyła zawór zwrotny na króćcu cyrkulacji nowego zasobnika i cyrkulacja przestała działać. Pierwsze podejrzenie padło na pompkę LFP 15PWR14c, pożyczyłem więc u rodziny identyczny egzemplarz i nic. Wpiąłem przed pompkę wodomierz, oczywiście nie ruszył. Przełączyłem układ na bojler gazowy (pozostawiony awaryjnie na wypadek dłuższej niepogody, bez zaworu zwrotnego) i cyrkulacja ruszyła. Mając sprawdzoną pompkę (moja faktycznie nie działała) przetestowałem układ i tak:

Układ A - bojler gazowy (bez ZZ)
    1) cyrkulacja pracuje ale odkręcenie jakiegokolwiek punktu poboru powoduje cofanie wodomierza a więc odbiór wody przez rurkę cyrkulacji;
    2) wydajność pompki to ok. 240 l/h

Układ B - bojler gazowy (z ZZ)
    1) cyrkulacja pracuje;

Układ C - zasobnik od solarów (z ZZ)
    1) cyrkulacja nie pracuje ale odkręcenie jakiegokolwiek punktu poboru powoduje działanie cyrkulacji przez czas poboru wody;

Układ D - zasobnik od solarów (ze zdemontowanym ZZ)
    1) cyrkulacja pracuje ale odkręcenie jakiegokolwiek punktu poboru powoduje cofanie wodomierza a więc odbiór wody przez rurkę cyrkulacji;
    2) wydajność pompki to ok. 150 l/h

Układ D niestety nie może pozostać bo instalację cyrkulacji mam zwykłą rurką PP i podciąganie wody bezpośrednio ze zbiornika (z pominięciem zaworu mieszającego na wyjściu) przy ostatnich temp. grozi poparzeniem a dodatkowo rurka wygina się od gorąca.

Nie wiem czy problemem jest wysokość pomiędzy pompką a króćcem cyrkulacji (w starym zbiorniku ok. 70 cm) a obecnie ok. 100 cm (przy bojlerze gazowym jest na poziomie króćca) czy też wyeksploatowana pompka - producent podaje ok. 0,9 m3/h a u mnie jest od 0,15 do 0,24 m3/h.

Proszę o sugestie co może być przyczyną problemu.
  • Automation24.pl
    mitsurugi
    Level 25  
    A może przez przypadek ekipa montująca solary założyła ci zawór zwrotny w drugą stronę? tzn. musisz sprawdzić na zaworze w którą stronę jest strzałka, powinna być skierowana do zasobnika.
    nero541
    Level 15  
    Sprawdziłem to w pierwszej kolejności.
    Poza tym przy testowaniu przeniosłem zawór z króćca zbiornika do pompy i tak jak pisałem w układach B i C cyrkulacja pracuje.

Przeniosłem pompę powyżej króćca zbiornika ale to nic nie dało.
    Mimo to chyba zlokalizowałem źródło problemu - zawór mieszający na wyjściu zasobnika. Jeśli jest otwarty na max cyrkulacja działa ale temp. wody na wyjściu = temp. wody w zasobniku a przy dzisiejszej pogodzie to prawie 74°C na bateriach w domu - nie mogę tego tak zostawić. Zmniejszając zaworem temp. na wyjściu widzę jak przepływ w rurce cyrkulacyjnej zanika.
    Da się coś z tym fantem zrobić ?
    nero541
    Level 15  
    Odnawiam temat.

Opisany problem z 2015 r. wydawał się być rozwiązany, po tym jak zmusiłem firmę montującą solary do przeróbki cyrkulacji wg poniższego schematu (z neta).

Niestety problem nadal jest obecny, chociaż występuje losowo - raz cyrkulacja nie działa, raz przepływ jest bardzo słaby, raz wszystko jest OK . Problemu nie ma, gdy pracuje bojler gazowy, który nie ma zaworu mieszającego. Moje podejrzenie to, że pompka 15PWR14c nie radzi sobie z takimi oporami układu.

Mam w związku z tym pytanie, czy na przykład GRUNDFOS UP20-07 poradzi sobie z zaworem mieszającym ?
  • Automation24.pl
    szoster
    Level 12  
    Napisz jaki model jest tego zaworu mieszającego, sprawdź czy jest założony zgodnie z kierunkami przepływu i zaleceniamii producenta bo ewidentnie tu jest kłopot. Czy ten zawór jest termostatyczny?
    A zawory zwrotne są sprężynowe? Może któryś ciężej działa. A wodę użytkową masz z wodociągu czy hydrofor? Jakie jest jej ciśnienie zasilające ? Może jest ono za małe by pokonać siłę docisku zaworów zwrotnych założonych na tzw.gorącej rurce. Czy wszystkie zwrotne zawory będące w instalacji CWU są takiej samej średnicy i tego samego producenta? Może na rurce cyrkulacyjnej są mniejsze średnice i tym samym słabemu ciśnieniu łatwiej jest pokonać tą drogę do kranu. Raczej nie sądzę, ale aby mieć pewność (jeśli jeszcze nie sprawdzałeś) zerknij czy rura zasilająca z gorącą wodą nie jest gdzieś zatkana i czy z zasobnika jest prawidłowo zaciągana do kranów. Sprawdź jeszcze wszystko sam na spokojnie - przede wszystkim zawory zwrotne i ten mieszający, kierunkowość przepływów, drożność rur. Te majstry przez swój brak wiedzy jakąś problematyczną błachostkę wycudowali. Ja naprawdę nie rozumiem jak można montować układy solarne lub zasobniki jeśli tak bardzo prostej cyrkulacji się nie umie naprawić lub poprawić by działała prawidłowo.
    Pompa do cyrkulacji nie musi być mocna i duża wystarczy najmniejsza - ona ma tylko powodować mały ruch w rurach a nie tornado, no chyba że tą cyrkulacją obsługujesz cały blok lub sąsiadów z osiedla.
    Sprawdź według poniższych schematów:
    https://m.budujemydom.pl/i/images/3/2/0/dz04M...jU=_src_184320-dobor_instalacji_solarnej3.jpg

https://m.budujemydom.pl/i/images/9/7/8/dz04MDAmaD00Mjg=_src_183978-cyrkulacja_cwu.jpg

Pozdrawiam
    gersik
    Level 33  
    A nie wydaje Ci się że coś jest źle ? raczej powinno być tak Cyrkulacja cwu nie działa z zasobnikiem solarnym.
    kolys
    Level 20  
    gersik wrote:
    A nie wydaje Ci się że coś jest źle ? raczej powinno być tak Cyrkulacja cwu nie działa z zasobnikiem solarnym.
    Nie. Twój rysunek jest błędny ponieważ cyrkulacja c.w.u przy takim połączeniu przestanie działać prawidłowo gdy cała woda w bojlerze nagrzeje się.
    gersik
    Level 33  
    A jak połowa wody w bojlerze będzie nagrzana to będzie działać? Zastanów się co piszesz. Cyrkulacja ma być tak podpięta jak narysowałem.
    kolys
    Level 20  
    gersik wrote:
    A jak połowa wody w bojlerze będzie nagrzana to będzie działać?
    Tak, zgadza się ...ale do pewnego momentu bo woda na dolnej części bojlera w końcu się zmiesza z gorącą.

Na przykładzie twojego rysunku działa to tak: Załóżmy że górna połowa bojlera jest nagrzana do temperatury 75 st.C. Dolna połowa bojlera jest zimna a zawór termostatyczny 3D jest ustawiony na 50 st.C i teraz włączamy pompę cyrkulacyjną c.w.u. Na razie wszytko działa poprawnie, zawór termostatyczny utrzymuje zadaną temperaturę na wyjściu a pompa c.w.u tłoczy tą wodę z powrotem do bojlera. Wtłoczona woda o temp 50 st. miesza się w bojlerze z wodą o temperaturze 75 st. Woda ta w bojlerze zostaje dogrzana przez wężownice. No i tu zaczynają się schody. Zawór termostatyczny aby na wyjściu utrzymać wodę o temp. 50 st.C musi ciągle pobierać też zimną wodę więc pobiera ją z dolnej części bojlera. Czyli pompa c.w.u tłoczy wodę o temperaturze 50 st.C do bojlera i część płynie do góry a część na dół (woda w bojlerze rozdziela się na dwa obiegi). Przez to że część ciepłej wody idzie na dół to dolna część bojlera po jakimś czasie zrobi się gorąca. No i jest problem bo w bojlerze już nie ma zimnej wody, więc do zaworu termostatycznego zaczyna docierać gorąca woda na obu wejściach. W takiej sytuacji zawór 3D będzie zmuszony przepuścić na wyjście wodę o temperaturze wyższej niż zadana 50 st.C a użytkownik zostanie poparzony gdy okręci kurek z ciepłą wodą. Niektóre zawory (w zależności od konstrukcji) mają zabezpieczenia przed czymś takim i zamykają się całkiem na wyjściu.

Właśnie dlatego twój rysunek jest błędny. Schemat, który podał kolega "nero541" jest poprawny ponieważ zapobiega on przed taką sytuacją.
    gersik
    Level 33  
    Jeszcze raz napiszę . Piszesz bzdury. Zimna woda do zaworu mieszającego 3d ma być brana z sieci a nie z dołu bojlera tylko zawór zwrotny trzeba założyć pomiędzy bojlerem a trojakiem do zaworu mieszającego. Grupa bezpieczeństwa też powinna być za trojakiem. No ale tego chyba nie trzeba tłumaczyć. "Kolys" gdzie uczyłeś się wykonywania instalacji?
    kolys
    Level 20  
    gersik wrote:
    Zimna woda do zaworu mieszającego 3d ma być brana z sieci a nie z dołu bojlera tylko zawór zwrotny trzeba założyć pomiędzy bojlerem a trojakiem do zaworu mieszającego. Grupa bezpieczeństwa też powinna być za trojakiem
    Zarzucasz mi że piszę bzdury a sam się teraz przyznałeś że masz poważny błąd na schemacie. Jak już poprawiasz schemat to trzeba było ten zawór zwrotny i grupę bezpieczeństwa przestawić w odpowiednie miejsce bo to zmienia zasadę działania. Wtedy bym się nie doczepił. Ja Ci opisałem co by się stało gdyby tego zaworu zwrotnego pomiędzy bojlerem a trojakiem nie było bo na Twoim rysunku go nie ma. Po poprawce z tym zaworem zwrotnymi grupą bezpieczeństwa przy bojlerze, cyrkulacja będzie działać prawidłowo. Mimo to lepszy według mnie jest schemat od "nero541" bo przepływ wody przez pompę cyrkulacyjną nie jest nigdy ograniczany przez zawór 3D.

gersik wrote:
    Grupa bezpieczeństwa też powinna być za trojakiem. No ale tego chyba nie trzeba tłumaczyć
    Trzeba tłumaczyć bo to nie jest sprawa oczywista dla zwykłego użytkownika, który szuka pomocy na forum.
    gersik
    Level 33  
    kolys wrote:
    Ja Ci opisałem co by się stało gdyby tego zaworu zwrotnego pomiędzy bojlerem a trojakiem nie było bo na Twoim rysunku go nie ma
    Aleś wymyślił. Dopiero po przeczytaniu mojego tekstu, bo wcześniej nie miałeś zielonego pojęcia jak to zrobić ( jak byś wiedział to odrazu byś o nim wspomniał albo narysował).
    kolys wrote:
    Mimo to lepszy według mnie jest schemat od "nero541" bo przepływ wody przez pompę cyrkulacyjną nie jest nigdy ograniczany przez zawór 3D.
    kolys wrote:
    Mimo to lepszy według mnie jest schemat od "nero541" bo przepływ wody przez pompę cyrkulacyjną nie jest nigdy ograniczany przez zawór 3D.
    Ten zawór zwrotny nie jest tam wcale obowiązkowy bo po otwarciu zaworu czerpalnego zimna woda będzie wpychana do zbiornika CWU inie będzie możliwości cofnięcia się wody za zbiornika do zaworu mieszającego. Ten schemat dopiero jest zły bo do zaworu mieszającego wraca podgrzana woda z cyrkulacji.
    Tyle z mojej strony. Więcej na ten temat nie ma co pisać.

Dodano po 1 [minuty]:

kolys wrote:
    Trzeba tłumaczyć bo to nie jest sprawa oczywista dla zwykłego użytkownika
    Ale oczywista jest dla instalatora no chyba że robił to szewc.
    piracik
    Moderator of Heating systems
    @gersik Na swoim schemacie popełniłeś podstawowy i niestety bardzo częsty błąd. Kolega @kolys myślę, że wystarczająco wyjaśnił temat.

gersik wrote:
    Ten schemat dopiero jest zły bo do zaworu mieszającego wraca podgrzana woda z cyrkulacji.

Właśnie ma wracać do zaworu aby ten mógł prawidłowo regulować temperaturę wychodzącą z zasobnika.

gersik wrote:
    Ale oczywista jest dla instalatora no chyba że robił to szewc.

Dla instalatora oczywista, a dla Ciebie?
    gersik
    Level 33  
    O.K.:oops: Na praktykach zawsze uczono mnie podłączać z ZWU, ( chyba że miałem do du... nauczycieli zawodu), ale to było kilkadziesiąt lat temu. Dalej to stosuję i nie ma żadnego problemu.
    piracik
    A masz zawory mieszające? Jeśli tak to zaktualizuj swoją praktykę.
    nero541
    Level 15  
    Schemat, który zamieściłem jest polecany przez producentów zaworów, m.in ATM - taki mam zainstalowany.
    Zimna woda do zaworu mieszającego 3d jest brana z sieci.

Temat chwilowo rozwiązany przez podwyższenie temperatury na wyjściu zaworu mieszającego.
    W/g mnie potwierdza to tezę, że głównym sprawcą zamieszania jest zawór 3D.
    W związku z tym, ponawiam pytanie czy mocniejsza pompa, np taka jak wyżej podałem poradzi sobie z "mocniej" przymkniętym zaworem ?
    piracik
    Zrób zdjęcia z innych perspektyw. Na tym u góry nic nie widać.

Mocniejsza pompa nie musi być konieczna.
    laizer
    Level 10  
    Witam

Trochę odkopie temat gdyż aktualnie jestem w trakcie remontu kotłowni. Jest już prawie ukończona ale prześladuje mnie temat Cyrkulacji. Wcześniej jej nie było teraz jest. Miałem trochę przebojów z hydraulikiem i tu pojawiają się obawy i pytania. Tzn mam bojler ok 350 litrów z podpiętym solarem, nie ma on w sobie dodatkowej wężownicy na cyrkulacje. Czy układ podłączenia względem schematu wstawionego przez nero541 znacząco się rożni w przypadku bojlera bez tej dodatkowej wężownicy na cyrkulacje. Hydraulik roboty nie skończył i nie jest za późno na ewentualne poprawki. Z góry dzięki za odpowiedz
    piotr_boncza
    Level 29  
    Cyrkulację cwu. podłącza się do dodatkowego otworu w zasobniku, ewentualnie do wejścia zimnej wody a nie do wężownicy.
    laizer
    Level 10  
    Czyli w moim przypadku do zimnej wody bo nie ma żadnego dodatkowego wyjścia na cyrkulacje. Czy to coś zmienia w tym układzie podłączenia np zawory zwrotne
    piotr_boncza
    Level 29  
    Nie, tylko trzeba pilnować, żeby była możliwość odpowietrzenia pompy i obwodu cyrkulacji.
    laizer
    Level 10  
    Tzn. trzeba by jakiś dodatkowy zawór odpowietrzający w okolicach pompy cyrkulacyjnej ? Jeśli tak to w którym miejscu najlepiej go zamontować