Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TP-LINK WR841N - gubi zasięg, spada transfer itp

Glugsti 19 Aug 2015 21:12 2517 25
  • #1
    Glugsti
    Level 9  
    Witam, od pewnego czasu router chodzi mi strasznie słabo - gubi sygnał, transfer jest makabryczny z 2MB/s zjechał do jakiś 100KB/s.

    Próbowałem go resetować, zmieniać kanały i bez poprawy.

    router jest jakieś 2m od kompa stacjonarnego i sygnał jest na poziomie -72dBm.

    ze speedtest.net wyszło że: 5ms pingu, 1,17/0,97 mb/s (pobierane/wysyłane).


    Na pewno nie jest to wina karty sieciowej (TP-LINK TL-WN725N), bo u kolegi wystąpiły takie problemy równocześnie - kolega jest jakieś 4m od routera.

    Jak zdiagnozować, co jest główną przyczyną dostawca czy może router?
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    bogiebog
    Level 43  
    Ile lat ma router ?
    Sprawdź zasilacz:
    - albo weż inny zasilacz o takim samym napięciu i równej lub większej wydajności prądowej
    - albo pomierz napięcie zasilania przy podłączonym routerze i porównaj ze znamionowym jakie winno być.

    Dodano po 19 [sekundy]:

    Uruchom inssider-a i pokaż wyniki skanu WIFI.
  • #3
    Glugsti
    Level 9  
    2 miesiace po gwarancji - 26 miechów

    nie mam żadnego zasilacza zamiennego w domu ani żadnego miernika

    TP-LINK WR841N - gubi zasięg, spada transfer itp
  • #5
    Glugsti
    Level 9  
    Dodam, że właśnie podłaczyłem kompa przez kabel do routera i śmiga wszystko ładnie i normalnie.
  • #7
    KOCUREK1970
    Network and Internet specialist
    Glugsti wrote:
    co jest główną przyczyną dostawca czy może router?

    Glugsti wrote:
    właśnie podłaczyłem kompa przez kabel do routera i śmiga wszystko ładnie i normalnie.

    Wskazywało by to na winę routera który posiadasz.
  • #8
    bogiebog
    Level 43  
    Na próbę w routerze ustawienia WIFI ustaw 20Mhz szerokość kanału.
  • #9
    Glugsti
    Level 9  
    czyli co - jedynie co mogę zrobić to kupić nowy router?

    Dodano po 2 [minuty]:

    20 MHz nic nie dało
  • #10
    bogiebog
    Level 43  
    W/g mnie 72db to za mało, jak wszystkie urządzeni ana jednym piętrzy to spróbuj antenkę 8dbi użyć.
  • #12
    KOCUREK1970
    Network and Internet specialist
    KOCUREK1970 wrote:
    Wskazywało by to na winę routera który posiadasz.

    Dla osoby, która zminusowała moją wypowiedz - skoro router tak blisko komputera, na kablu jest ok, w eterze nie ma śmietnika, to być może radio w routerze już siada...
  • #13
    Glugsti
    Level 9  
    zlotowinfo wrote:
    Jaką prędkość wynegocjowała karta bezprzewodowa?


    5ms pingu, 1,17/0,97 mb/s (pobierane/wysyłane).


    przewodowa

    2ms pingu, 44,1/3,93 Mb/s (pobierane/wysyłane).

    bogiebog wrote:
    W/g mnie 72db to za mało, jak wszystkie urządzeni ana jednym piętrzy to spróbuj antenkę 8dbi użyć.


    skąd ową można dostać?
  • #15
    Glugsti
    Level 9  
    zlotowinfo wrote:
    Nie chodzi o prędkość którą przetestowałeś, tylko prędkość połączenia z routerem.


    jak to sprawdzic?
  • #17
    Glugsti
    Level 9  
    58,0 Mb/s lub 72,0 mb/s - zmienia się w czasie
  • #18
    krakarak
    Level 40  
    Glugsti wrote:
    ... od pewnego czasu router chodzi mi strasznie słabo - gubi sygnał, transfer jest makabryczny z 2MB/s zjechał do jakiś 100KB/s...

    Najpierw zrób jak radzi kolega @bogiebog w poście #2 - podmień zasilacz na 100% pewny. Kolejnym krokiem byłoby otwarcie obudowy routera i optyczne sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych - na obecność wybrzuszenia.
    Napisz czy to zrobiłeś.
  • Helpful post
    #19
    zlotowinfo
    Level 16  
    Potestuj po kolei i sprawdzaj po każdym kroku wyniki:
    1. Zresetuj do ustawień fabrycznych.
    2. Włącz filtrowanie macadresów wpisz tylko swojej karty sieciowej.
    3. Wyłącz programy p2p, najlepiej wszystkie korzystające z sieci poza przeglądarką, a w niej sprawdź czy nie ma podejrzanych pluginów.
    4. Wyłącz szyfrowanie połączenia.
  • #20
    Glugsti
    Level 9  
    1. Juz dziś robiłem
    2. bez zmian
    3. zrobione
    4. Prędkość znacznie wzrosła gdy wyłączyłem szyfrowanie
  • #21
    krakarak
    Level 40  
    @zlotowinfo przed poradą zalecam tobie uważne czytanie problemu autora tematu:
    Glugsti wrote:
    Dodam, że właśnie podłaczyłem kompa przez kabel do routera i śmiga wszystko ładnie i normalnie.
    .
    Jak się to ma do twoich zaleceń?...
  • #22
    Glugsti
    Level 9  
    prędkość skoczyła po wyłączeniu szyfrowania do satysfakcjonującej prędkości, jest jakiś sposób żeby zabezpieczyć sieć teraz a nie stracić na szybkości?
  • #24
    krakarak
    Level 40  
    Glugsti wrote:
    ...
    4. Prędkość znacznie wzrosła gdy wyłączyłem szyfrowanie

    A przed spadkiem prędkości to nie było szyfrowania po WIFI?... Było.
  • #25
    Glugsti
    Level 9  
    zlotowinfo wrote:
    Glugsti wrote:
    1. Juz dziś robiłem
    2. bez zmian
    3. zrobione
    4. Prędkość znacznie wzrosła gdy wyłączyłem szyfrowanie


    Co to znaczy znacznie wzrosła, czy jest normalnie jak być powinno czy jeszcze nie?


    powróciła do normy myślę - nie miałem danych przed spadkiem, ale jest teraz ok.

    Wyłączyłem jedynie "WPA/WPA2 - Personal" w ustawieniach routera i wszystko wróciła do normy - tzn sieć teraz nie ma hasła.
  • #26
    zlotowinfo
    Level 16  
    Jako że wymagania ciągle rosną, prędkości oraz ilość programów łączących się z internetem.

    Rozpatrywałbym tylko dwie opcje:
    - pozostawić bez szyfrowania i filtrować macadresy
    - kupić lepszy/mocniejszy router