Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TPLINK TL-WR841N - Brak połączenia przez wi-fi

20 Sie 2015 20:37 570 4
  • Poziom 10  
    Maiłem podłączone dwa kompy (PC i lapek) przez D-LINK'a Dir-615 na dd-wrt, który niestety zepsuł się. Kupiłem budżetowy TPlink TL-WR841N. Obecnie na PC internet działa mi bez problemu, ale na lapku (przez wi-fi) za nic nie chce się uruchomić.
    Początkowo wyświetlał się komunikat "Istnieje konflikt adresów IP z innym systemem w sieci". Coś zrobiłem, tylko nie pamiętam co i zaczął próbować podłączać się - tyle tylko, że bezskutecznie. Po jakimś czasie doszedłem do tego, że pojawiło się połączenie (wyświetliło się, że jest obecne)... z jednym problemem - nadal nie mogę połączyć się z internetem :( Na routerze jest ustawione DHCP i filtrowanie przez MAC.
    Ktoś ma jakieś rady?
  • Poziom 43  
    fletcher napisał:
    Na routerze jest ustawione DHCP i filtrowanie przez MAC.

    DHCP - ok - ustawić na sztywno adresację sprzętów.
    Ale filtrowanie po MAC - po co?.
  • Poziom 10  
    KOCUREK1970 napisał:
    fletcher napisał:
    Na routerze jest ustawione DHCP i filtrowanie przez MAC.

    DHCP - ok - ustawić na sztywno adresację sprzętów.
    Ale filtrowanie po MAC - po co?.


    To nic nie daje.

    Zawsze to jakieś dodatkowe zabezpieczenie, małe bo małe, ale jednak. Zresztą bez filtrowania po MAC problem też występuje, także nie ma to znaczenia.
  • Poziom 43  
    To zmienić typ szyfrowania, albo sam klucz.

    W ostateczności zresetować router i ustawić od nowa.

    Nic nie piszesz jaki komputer, jaka karta sieciowa - typ, model, jaki typ szyfrowania ustawiony, co i jak obsługuje sama karta sieciowa w komputerze, czy bez szyfrowania się łączy, na jakim kanale pracuje router, czy jest śmietnik w eterze, gdzie router a gdzie komputer...?.
  • Poziom 10  
    Na lapku były ustawienia z poprzedniego routera.