Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sharp aquos lc-46le732e - Płyta głowna do wymiany przez soft?

tiacocstoe 20 Aug 2015 21:24 3216 19
Diolut
    tiacocstoe
    Level 12  
    Witam Was serdecznie.
    W moim telewizorze padło oprogramowanie, ale uszkodzenie jest na tyle poważne że niby zgrywa kolejne ale i tak się nie uruchamia. Wszystkiemu winna karta CI, którą włożyłem do niego nieświadomy niebezpieczeństwa, ale nie o tym.

TV jest u mechanika, który ma podobnież próbować fhashować soft po otworzeniu telewizora jakoś. Jak mu się nie uda to twierdzi że uszkodziło się drugie oprogramowanie. Z tego co rozumiem to odpowiednik komputerowego biosu. Że niby TV zatrzyma się na odpowiedniku komputerowego POST-u. Wybaczcie analogie komputerowe ale próbuję to rozumieć na płaszczyźnie na której się znam, a o TV nie wiem praktycznie nic.

Twierdzi w każdym razie że jeżeli to prawda to TV kaput bo by trzeba było całą płytę główną wymieniać. TV ma 3 lata i aż do przedwczoraj działał jak natura chciała więc wolałbym go uratować.

Teraz pytania:
    Na ile w różnych TV tej marki płyty są bliźniacze. Czy mogę ewentualnie szukać modelu z tej lini w innym rozmiarze i płyta jest ta sama? Czy podejdzie nowszy lub starszy model? W jaki sposób określić czy jakiś inny TV tej marki ma taką samą płytę. Jakieś oznaczenia na obudowie, elementach? Na co patrzeć? Czy wymiana płyty to śrubki i wsuwki jak w komputerze czy stacja lutownicza i czarna magia?

Jakby ktoś chciał poznać historię, niewątpliwie wyjątkową, zepsucia TV przez moduł CI plus to z przyjemnością opowiem w innym wątku.
  • Diolut
    mirex
    Level 43  
    tiacocstoe wrote:
    Na ile w różnych TV tej marki płyty są bliźniacze. Czy mogę ewentualnie szukać modelu z tej lini w innym rozmiarze i płyta jest ta sama? Czy podejdzie nowszy lub starszy model? W jaki sposób określić czy jakiś inny TV tej marki ma taką samą płytę. Jakieś oznaczenia na obudowie, elementach? Na co patrzeć? Czy wymiana płyty to śrubki i wsuwki jak w komputerze czy stacja lutownicza i czarna magia?

A po co ci ta wiedza? "Mechanik" i tak przecież weźmie pieniądze, więc niech kupi co trzeba i się martwi, żeby wszystko działało, jak należy!
    tiacocstoe wrote:
    Jakby ktoś chciał poznać historię, niewątpliwie wyjątkową, zepsucia TV przez moduł CI plus to z przyjemnością opowiem w innym wątku.

Możesz w tym. Co za problem?
    tiacocstoe
    Level 12  
    Pomimo że pytanie średnio fajne to odpowiem a co mi tam.

Macher do którego zawiozłem telewizor albo jutro da radę to zrobić i temat jest zamknięty albo umyje ręce. nie zamówi mi nowej płyty głównej bo jak twierdzi się to nie opłaca i jestem gotów w to uwierzyć.
    Jeżeli stwierdzi że się nie da zamierzam, o ile oczywiście tajemna wiedza do której dostępu mi bronisz zostanie mi udostępniona, spróbować sam. To że nei wykręciłem nawet 1 śrubki z telewizora i zawiozłem do do mechanika wynika po prostu z dużej wartości sprzętu ( jak dla mnie bo dałem za niego 3500zł ) oraz absolutnego braku o nim wiedzy. Z tego co widze podglądając plik softu to jest zimage, czyli skompilowany kernel linuxa. Tak sobie zacząłem kombinować że może jednak nie jest to aż taka magia i może da się faktycznie zrobić jakieś machnium.
    stówkę czy 2 mogę zaryzykować w temacie jeżeli macher umyje ręce.

Teraz obiecany opis usterki.

Kupiłem kartę TNK aby mi dzieci bajkami transferu z LTE nie zjadały. Nie chciałem dodatkowych urządzeń więc kupiłem z kartą CI a nie dekoderem. Najpierw wyłączyłem TV i włożyłem kartę. Przy próbie włączenia lampka zgasła i 0 reakcji. wyjąłem kartę i TV uruchomił się od razu. Pomyslałem, może trzeba w trakcie działania, jak usb ( lajkonikiem jestem w temacie ). Tak zrobiłem. Karta nie zadziałała, ale przestał lan działać. Kurcze dzizwna sprawa. Zrobiłem downgrade i update softu i spowrotem grało. Po tym małym sukcesie stwierdziłem że może przez to że mam sat na astrze a powiniem być na ptaszku ( dedukcją że może blokue tv bo nie może softu pobrać jakiegoś, miałem tak w zamierzchłych czasach z jakimśs tunerem, że po nocy zadziałał dopiero ). Poszedłem na dach i przestawiłem antenę. Podpiąłem znowu kartę i popsuł się lan i usb. Stwierdziłem że teraz już i tak kicha to mu dam szansę i zostawię go na kilka godzin w tv. To był ostatni raz kiedy widziałem działający TV :/
    Nigdzie nie udalło mi się wyczytać o takich problemach więc wydaje mi sie że jestem pierwszy w internetach.

To że kolego nie rozbieram TV nie znaczy że nie mam żadnej wiedzy, ale nie należę do ludzi którzy najpierw sprzęt rozbabrają a potem się bedą zastanawiać co jest czym, dlatego włłaśnie pytam o płyty w TV.

Zasłużyłem na odpowiedź?
    mirex
    Level 43  
    tiacocstoe wrote:
    Pomimo że pytanie średnio fajne to odpowiem a co mi tam.

Macher do którego zawiozłem telewizor albo jutro da radę to zrobić i temat jest zamknięty albo umyje ręce.

Zmień machera. Ciekawy on, skoro najmniej kłopotliwego zagadnienia nie chce się podjąć. ;)
    No ale ma trochę racji. :)
    Płyt do niego jak na lekarstwo, a gdyby ci włożył coś innego, uboższego, to byś pyskował. :)
    tiacocstoe wrote:
    Z tego co widze podglądając plik softu to jest zimage, czyli skompilowany kernel linuxa. Tak sobie zacząłem kombinować że może jednak nie jest to aż taka magia i może da się faktycznie zrobić jakieś machnium

Jakie machnium? Płyty czy oprogramowania? :) No ale możliwe, że już teraz wiesz więcej od tego "mechanika". :) Kombinuj dalej. ;)
    rob1
    Level 24  
    Proszę, zasłużyłeś na odpowiedz.
    Żadna wiedza tajemna ,dobrym wsadem zaprogramuj pamięć nand w tym TV i będziesz miał problem z głowy.
    Oczywiście potrzeba dobrego programatora za kilka Kzlotych ,wsadu(nie jest prosto go dostac) ,i umiejetnośći lutowania.
    Mirex@ nie broni wiedzy,uświadamia tylko realia ze sam tego nie zrobisz.
    tiacocstoe
    Level 12  
    Moze ze zlej nogi zaczalem. Nie chce tego sam robic jak nie bede musial. Ogolnie jak mi powiedzial ze plyta i ze nowa droga to kombinuje czy bym sam nie znalazl. Tak robie z czesciami do auta czasem. Nie musze sam montować.
    A zmien machera jak nie da rady bardzo chętnie. Daj adres i termin.[/tex]

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam ze tv po wlaczeniu z przytrzymanym ok probuje soft aktualizowac. Mryga dioda. Ale 8 tak sie nie uruchamia po operacji. Z tego co rozumiem ze slow goscia tv ma 2 pamieci. Odpowiednik biosu i systemu. I ze mu wyglada na zwalony bios.
    mirex
    Level 43  
    tiacocstoe wrote:
    Ogolnie jak mi powiedzial ze plyta i ze nowa droga to kombinuje czy bym sam nie znalazl.

Jasne! Macher sprowadza z Gibraltaru i dlatego będzie dużo droższa, niż ta którą może kupić zwykły śmiertelnik. ;)
    Ale znowu masz rację - może uda ci się kupić taniej. Tylko czy ona w pełni sprawna będzie? ;) Albo inne dziwne rzeczy wystąpią po włożeniu. ;)
    tiacocstoe wrote:
    Tak robie z czesciami do auta czasem. Nie musze sam montować.

Masz ciekawych mechaników do auta. :) Montują, nie wiedzą co montują, a biorą odpowiedzialność za stan techniczny auta, a także twoje i moje zdrowie (gdybyśmy się przez przypadek znaleźli w jednym miejscu).
    tiacocstoe
    Level 12  
    Mirex fajnie że starasz się jak możesz mnie punktować, ale czy naprawdę o to chodzi?

Jak mi np pompa wspomagania padła kiedyś w leciwej omedze, to znalazłem gdzieśtam używkę za 200zł a nie za ( strzelam bo nie pamiętam ) dajmy na to 2000zł.

Jako zwykły śmiertelnik mam czas przeglądać alletanio czy potrale ogłoszeniowe i szansę trafić akurat odpowiedni sprzęt.

Serwisant jako przykład podał mi gościa który u niego panasonica robił i mu wyszło że płyta do niego będzie kosztować 1600zł, czyli w mojej ocenie strasznie drogo.

Jak pisałem wcześniej nie upieram się, może wcale nie trzeba płyty wymieniać, może nie tylko ja się w tym duecie nie znam. On twierdzi że płyta musi być dokładnie od tego tv, dla mnie to jakaś abstrakcja że nie można np od kika cali większego czy mniejszego lub mogelu chwilę późniejszego. No nie wierzę że płyty są takie unikalne.

Jedyne o co pytam od początku to właśnie jak to z tymi płytami jest. Ale jeżeli ktoś chętny podjąć się naprawy przez wgranie softu, oczywiście nie szukam gratisu, to zapraszam po południu na priv - do tego czasu będę wiedział czy sobie chłop poradził.

Mimo wszystko niezależnie od wyniku temat mnie zainteresować jak jest z tymi płytami i nie rozumiem czemu zamiast się ciągle czepiać moich wypowiedzi nie chcesz mi po prostu odpowiedzieć.
    mirex
    Level 43  
    tiacocstoe wrote:
    Serwisant jako przykład podał mi gościa który u niego panasonica robił i mu wyszło że płyta do niego będzie kosztować 1600zł, czyli w mojej ocenie strasznie drogo.

Zmień "mechanika".
    Nie punktuję cię, tylko przedstawiam realne rzeczy!
    tiacocstoe wrote:
    Jak pisałem wcześniej nie upieram się, może wcale nie trzeba płyty wymieniać,

Może nie trzeba. Ale wtedy trzeba mieć wiedzę i sprzęt przekraczający wartość tego TV. Nawet gdy był nowy. Już ci zresztą o tym pisano. ;)
    tiacocstoe wrote:
    On twierdzi że płyta musi być dokładnie od tego tv, dla mnie to jakaś abstrakcja że nie można np od kika cali większego czy mniejszego lub mogelu chwilę późniejszego.
    ;) To on ma rację. Ale pisałem też, że inna opcja jest możliwa
    mirex wrote:
    Płyt do niego jak na lekarstwo, a gdyby ci włożył coś innego, uboższego, to byś pyskował. :)
    tiacocstoe wrote:
    No nie wierzę że płyty są takie unikalne.

Twój problem!
    Ale przecież to proste! Podjedź (zadzwoń) do tego mechanika, co to za płytę by chciał 1600zł (plus minus), to może za dychę odczyta ci nazwę. I sobie będziesz szukał. ;)
    tiacocstoe wrote:

Mimo wszystko niezależnie od wyniku temat mnie zainteresować jak jest z tymi płytami i nie rozumiem czemu zamiast się ciągle czepiać moich wypowiedzi nie chcesz mi po prostu odpowiedzieć.

Przecież ciągle odpowiadam! A ty nie rozumiesz najwidoczniej. :)
    No ale jeszcze raz spróbuję. :)
    Chcesz mieć taki sam telewizor - kup dokładnie taką samą płytę. Dokładnie, a nie na pierwszy rzut oka.
    Możesz kupić trochę inną, tańszą, bardziej dostępną, którą da się podłączyć do zasilacza, i która będzie poprawnie pracowała z zamontowaną matrycą, ale to już będzie całkiem inny telewizor.
    tiacocstoe
    Level 12  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Czyli zasadniczo potwierdzają się słowa machera odnośnie płyt.

Rozwiń proszę myśl
    Quote:
    Może nie trzeba. Ale wtedy trzeba mieć wiedzę i sprzęt przekraczający wartość tego TV. Nawet gdy był nowy. Już ci zresztą o tym pisano.

Przecież ciągle piszę że nie chcę tego sam robić. Czy nie ma nikt np. tutaj na forum wiedzy i sprzętu?
    Czy też trzeba zużyć/włożyć coś czego wartość przekracza wartość sprzętu?

Wiesz ogólnie może trochę wychodzę przed szereg, ale jeżeli mi spec powie że się nie da albo że to będzie np 2000 kosztowało to chciałbym wiedzieć czy da się to gdzie indziej zrobić a najlepiej dowiedzieć się gdzie jest to gdzie indziej.

Pisałem już wcześniej nie zależy mi na samodzielnej naprawie. W podstawowym pytaniu zależy mi na wiedzy. Już ją uzyskałem.
    Teraz mam pytanie pomocnicze.
    Kto ma sprzęt i możliwości oraz chęci? Nie szukam kolegi co mi za flaszkę tv zrobi, ale spec który za normalne pieniądze zrobi tak żeby nie miał kuku :)
    mirex
    Level 43  
    tiacocstoe wrote:
    Czy nie ma nikt np. tutaj na forum wiedzy i sprzętu?

Ma.
    tiacocstoe wrote:
    Nie szukam kolegi co mi za flaszkę tv zrobi, ale spec który za normalne pieniądze zrobi tak żeby nie miał kuku

Wiesz ... to już może nie być takie proste, za pierwszym podejściem, gdy się ma do dyspozycji tylko płytę, a nie cały TV. Nie każdy chce robić sobie kłopoty. Tym niemniej można oczywiście spróbować zdalnie.
    tiacocstoe
    Level 12  
    I znów błędne założenie.
    Nie chciałbym wysyłać nic ani nic rozbierać. Myślałem raczej o podjechaniu z telewizorem w bagażniku i jeżeli się da ciekawskim podglądaniu mistrza przy pracy - jestem z tych ciekawych świata i każda okazja dowiedzieć się czegoś nowego jest dla mnie cenna.

Oczywiście nie szukam kogoś np z białegostoku czy z trójmiasta, ale mieszkam centralnie, koło częstochowy. Gdyby była potrzeba te 200km mogę podjechać. Auto mam na gaz to w sumie 100km to dla mnie taniej niż wysyłka płyty w 1 stronę :)

Piszę gdyby była taka potrzeba bo jeszcze się obecny macher nie określił - dziś będę wiedział co dalej, może akurat mu się uda i będzie po sprawie.

Nie chcę strzelać po pobliskich warsztatach na chybił trafił, jak ten nie da rady to wolę trafić do kogoś gotowego.

Oczywiście jak trzeba to zdobędę nazwę dokładną płyty, aby się potencjalny naprawiacz mógł przygotować.
    mailo
    Level 26  
    tiacocstoe wrote:
    jeżeli się da ciekawskim podglądaniu mistrza przy pracy - jestem z tych ciekawych świata

Każdy lubi jak się mu na robotę patrzy.
    Wtedy chyba jest 150% większa marża.
    tiacocstoe
    Level 12  
    Jeżeli się da. Czytamy proszę ze zrozumieniem :)
    mirex
    Level 43  
    Ze zrozumieniem czego?
    Byłbym pierwszym, który by cię (i każdego) pogonił z warsztatu. Nawet wtedy, gdybym miał tylko śrubki wkręcać. :) No dobra, dostałbyś ewentualnie kawę lub herbatę, krzesło gdzieś w drugim pomieszczeniu. Albo adres do najbliższej 'knajpki". ;) Tudzież hotelu, gdyby zanosiło się na kombinacje, a nie usługę "od ręki".
    Ludziska to mają wymagania! :)
    tiacocstoe
    Level 12  
    Oj tam od razu wymagania.

Przecież napisałem, że jeżeli ewentualny wykonawca nie miałby nic przeciwko temu.
    Nie chcę Wam fachu kraść, mam lepszy :P

Po prostu liczyłem na miłą pogawędkę i tyle. Nie zamierzałem się przecież nikomu z buciorami pchać. Dlatego napisałem "jeżeli się da".
    mailo
    Level 26  
    Tak zapytam.
    Nie przeszkadza Tobie, że trzeba czekać 15sek od włączenia TV, żeby pojawiło się dopiero LOGO SHARP ?
    tiacocstoe
    Level 12  
    Jest to tak samo "fajne" jak zmiana kanałów przez kilka sekund. Taki kupiłem, to mój pierwszy tv lcd i kupiłem go troszkę na hura.

Właśnie rozmawiałem przez telefon z macherem, podam troszkę chaotyczne informacje jakie usłyszałem.

"bootloader nie smd tylko gba i to są 2 pamięci ... load flash error po podłączeniu do komputera ..." - omówi że on ma programator, ale nie ma jakiejśtam przystawki i że nie będzie w stanie tego przylutować ponownie.

I że nie ma napięć na power on i led on i że możnaby spróbować podać tam na siłę napięcie to może sam wstanie, ale to mi brzmi troszkę na voodo i on sam przekonania do takiej akcji nie ma.

Tak czy siak twierdzi, że już za stary jest aby dalej w sprzęt inwestować, bo już dawno powinien być na emeryturze i że nikt w częstochowie mi tego nie zrobi oprócz firmowego serwisu który bierze za to dużą kasę.

Poprosiłem go o spisanie mi danych z płyty i może nawet dziś po południu do niego podjadę po nie. Także jakby był ktoś ze sprzętem i możliwościami to zapraszam do kontaktu.
    tiacocstoe
    Level 12  
    Jestem po ponownej rozmowie z serwisantem, podał mi 2 oznaczenia. Pierwsze z naklejki, drugie z płyty.
    Oczywiście jest możliwość że spacje niepotrzebnie postawiłem:
    Naklejka: duntk 915 we 10
    Płyta: qpwbxf915wjn2

Czy to jest to?
    http://telewizorki.pl/pl/p/MAIN-DUNTK915-QPWBXF915WJN2-nr.-1703/1282

Jeżeli tak to nie dam jej rady wymienić ?

Wygląda jak zwykła płyta główna z komputra, montowana jest tak samo więc jakoś nie wierze że to tak trudne będzie aby ją wymienić.

Oczywiście pytanie o naprawę nadal pozostaje otwarte. Pytanie o możliwość samodzielnej wymiany wolałbym aby zostało na poziomie akademickich rozważań.

Dodano po 18 [minuty]:

A jeszcze jedno.
    Może mi ktoś zweryfikować jaka płyta jest w TV SHARP LC-50LE760E ?

Dodano po 2 [godziny] 49 [minuty]:

DLA POTOMNYCH !!!!

Naprawę płyty głównej oferuje serwis SHARPA w Warszawie w zryczałtowanej cenie 200zł netto.

Tutaj i tak nikt się nie zgłosił z możliwościami i wiedzą i chęciami, więc w poniedziałek wysyłam do nich płytę główną.