Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony Bravia KDL 37 EX500 - połączenie kablem ethernet z routerem z modemem LTE

20 Sie 2015 22:42 891 5
  • Poziom 2  
    Przeczytałem wszystkie tematy elektrody na ten temat, nikt nie miał mojej konfiguracji bo jest nietypowa. Chcę mieć internet w telewizorze.

    Mam modem ZTE MF 823 LTE, do niego jest podpięta antena zewnętrzna, modem jest wpięty na USB do Routera TP LINK MR 3220. Rozsyła sygnał WIFI. Wszystko działa. Kablowo również.

    Podłączam kabel ethernet do gniazda w TV a drugi koniec do routera (port LAN 1). Automat ustawiony w TV nie wykrywa nawet połączenia kablowego. Ten sam kabel, ten sam port LAN1 podpięty do komputera działa (jest internet po kablu).

    Próbowałem różne konfiguracje ręcznego IP, bez skutku. Podejrzewam uszkodzone gniazdo w TV.

    Czy ja coś jeszcze potrzebuje do osiągnięcia swojego celu, czyli korzystania z DLNA? Mój router nie ma jakiejś opcjimoże? czy ja muszę mieć opcje AP? jak tak to czy mam ją w routerze? mieszają mi się już te informacje, bo różnie ludzie w domu mają i już nie wiem sam co ze sprzętu jest mi potrzebne.

    Konfiguracja routera
    aktualnie dhcp wyłączone, ale opcje z poprzednich ustawień zostały, jednak przy disabled nie są aktywne, załączam screeny.
  • Poziom 38  
    Czasami jest to problem z tzw negocjacją szybkości. Wejdź w konfigurację portów na routerze (a raczej na swiitch'u) i spróbuj ustawić np 100 FULL DUPLEX i wtedy podłącz do telewizora.
    Spróbuj także użyć innego kabelka sieciowego.
  • Poziom 2  
    Pierwszej odpowiedzi nie rozumiem, gdzie mogę to ustawić?


    Drugie, odnośnie DHCP
    Bo już próbowałem różnych metod, teraz mam włączone z kolei, ale ani na automacie ani na ręcznym nie przechodzi mi, nawet połączenie kablowe pokazuje zakończone niepowodzeniem.

    Z chęcią będę współpracował, pomożesz co dokładnie wpisać gdzie żeby połączyć te urządzenia?
  • Poziom 43  
    Przede wszystkim trzeba się upewnić, czy z tego routera po kablu w ogóle internet wychodzi, potem, czy port LAN w tv jest sprawny?.

    Zresetować tv - może to odblokuje port, lub wgrać najnowsze oprogramowanie (jeśli jest dostępne) - i sprawdzić.
  • Poziom 2  
    Internet idzie po kablu, pisałem w pierwszym poście, port lan w routerze zatem też jest sprawny.

    Nie wiem jak sprawdzić port LAN w TV.

    Resetowanie ustawień w TV nic nie dało, wgrać nowego softa nie wiem jak, ale wolałbym mniej inwazyjne metody wyczerpać przed tym, bo może być sporo zachodu a przyczyna może być np. w zepsutym gnieździe.

    Nic się tam nie świeci po podłączeniu kabla, ale też nie wiem czy ma świecić.

    Dzięki za kontynuacje dyskusji i wszytkie odpowiedzi.