Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SKUTER 4t zumico - po podłączenu akumulatora nie odpala

1pablo 22 Sie 2015 12:04 1140 14
  • #1 22 Sie 2015 12:04
    1pablo
    Poziom 9  

    Witam wszystkich .Mam skuter chiński 4t zumico guick Po podłączeniu kostki stacyjki nie ma iskry
    Po podłączeniu akumulatora nie odpala rozrusznik ma 2 kable Często gaśnie po postawieniu
    Po podpieciu kostki jest iskra W czym problem?

    0 14
  • Relpol
  • #2 22 Sie 2015 12:16
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    1pablo napisał:
    Po podłączeniu kostki stacyjki nie ma iskry

    1pablo napisał:
    Po podpieciu kostki jest iskra W czym problem?

    Więc co w końcu?
    1pablo napisał:
    Po podłączeniu akumulatora nie odpala

    Co oprócz podpięcia akumulatora robisz?
    1pablo napisał:
    rozrusznik ma 2 kable

    Każdy rozrusznik ma dwa przewody, czasem jeden z nich jest już wewnątrz połączony z obudową, czyli masa pojazdu.

    Co sprawdziłeś, co zrobiłeś? Schemat masz? Bo albo masz uszkodzoną stacyjkę, albo np wyłącznik nóżki bocznej. Możliwości jest kilka. Uruchamianie rozrusznika jest możliwe dopiero po wciśnięciu hamulca. Światła stop są? Przekaźnik rozrusznika działa? I to nie, że cyka, tylko czy załącza prąd. Bo one często się uszkadzają.

    0
  • #3 22 Sie 2015 13:09
    1pablo
    Poziom 9  

    Niestety nie mam schematu a stacyjka działa

    Dodano po 54 [sekundy]:

    Calkiem możliwe że to ten wyłacznik

    0
  • Relpol
  • #4 22 Sie 2015 13:17
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    1pablo napisał:
    Niestety nie mam schematu

    To jak się zabierasz do roboty bez podstawowych informacji? Bez schematu może pracować ktoś, kto ma to w głowie i wystarczy, że spojrzy i już podstawowy schemat zna.
    Przekaźnik czym załączany? Komutowanym plusem, masa stała, czy komutowany plus i dodatkowo załączana masa? PO zwarciu przekaźnika rozrusznik działa? Co sprawdziłeś? Masy w jakim stanie?

    0
  • #5 22 Sie 2015 14:03
    1pablo
    Poziom 9  

    działam Masa stała

    0
  • #6 22 Sie 2015 14:53
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Rozrusznik na krótko kręci? Przekaźnik "działa", czyli cyka, czy sprawdziłeś, czy załącza prąd i to pod obciążeniem?

    0
  • #7 22 Sie 2015 17:52
    1pablo
    Poziom 9  

    TAK rozrusznik krótko kręci Nie załącza prądu

    0
  • #8 22 Sie 2015 17:54
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    1pablo napisał:
    TAK rozrusznik krótko kręci Nie załącza prądu

    Co prądu nie załącza? Rozrusznik prądu nie załącza? Zacznij pisać poprawnie i jasno, bo trudno cię zrozumieć!

    0
  • #9 22 Sie 2015 17:55
    1pablo
    Poziom 9  

    rozrusznik nie załacza prądu

    0
  • #10 22 Sie 2015 18:07
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jak rozrusznik może nie załączać prądu, skoro to jest ODBIORNIK?!?

    0
  • #11 22 Sie 2015 18:10
    1pablo
    Poziom 9  

    coś nie załącza prądu Sam nie wiem

    Dodano po 1 [minuty]:

    przekażnik nie załącza

    0
  • #12 22 Sie 2015 18:24
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Przekaźnik, to już co innego. Podłącz rozrusznik do przekaźnika, akumulator i resztę tak, jak ma być. Odepnij małą wtyczkę od przekaźnika i podłącz tam 12V. Sprawdź, czy przekaźnik się załączy i czy załączy rozrusznik.

    0
  • #13 22 Sie 2015 19:07
    1pablo
    Poziom 9  

    i nie załączył się przekaznik Nie załączył

    Dodano po 1 [minuty]:

    rozrusznika nie załączył

    0
  • #14 22 Sie 2015 19:23
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jeśli przekaźnik nie reaguje na podanie napięcia na cewkę, to do wymiany. Zamiast przekaźnika podłącz żarówkę i spróbuj uruchomić z przycisku na kierownicy (nie zapomnij o wciśnięciu hamulca). Jeśli żarówka zaświeci, to masz 100% odpowiedź.

    0
  • #15 24 Sie 2015 21:37
    1pablo
    Poziom 9  

    no i jest przekaznik do wymiany
    Dzikęki za pomoc

    0