Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

antena LTE/HSDPA - modem Huawei e3272, router TP LINK MR3420 V2

lokitheman1992 22 Aug 2015 12:24 1302 5
    lokitheman1992
    Level 8  
    Witam!

Kilka dni temu podpisałem umowę na internet mobilny w Play: Formuła 4G LTE UNLIMITED. Posiadam Modem Huawei e3272 i router TP LINK MR3420 V2. Dokupiłem taką antenę na parapet ale to jedna wielka lipa.

Moja lokalizacja to Ryszardów 99-306 Łanięta, woj. łódzkie. Stąd moje pytanie, jaką antenę zewnętrzną kupić aby internet działał w miarę bez wysokich pingów w grach? Koszt tak 250zł max. Dodam, że jestem w zasięgu internetu w Play ale nie LTE tylko HSDPA+ jednak tylko na zewnątrz budynku. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
  • Helpful post
    matek451
    Level 43  
    Po co podpisywałeś umowę z Play? Klasyczny zły wybór operatora, bez zrobienia testów w swojej lokalizacji. Play w taryfach internetowych korzysta tylko z sieci macierzystej. Miałeś sprzęt to trzeba było zrobić testy na pre paidach operatorów. Mapa Play ma charakter orientacyjny. Masz kawał drogi do BTS-ów UMTS900 Play. Najbliższe to Krośniewice i Chodecz. Do Krośniewic około 12 km. Można próbować na mocnej antenie na 900MHz ale cudów nie oczekuj. Masz możliwość zwrotu umowy? W Play można teraz mieć na ofercie głosowej 10GB za 10 zł/m-c. Wystarczy kupić kartę głosową pre-paid z RWK i aktywować pakiet 10GB za 10 zł http://www.play.pl/oferta/play-karta/play-na-karte/play-na-karte-rok-waznosci/ Na karcie głosowej można korzystać w 3G z zasięgu wszystkich operatorów. Najbliżej masz BTS UMTS2100 z HSPA+DC i UMTS900 z HSPA+ sieci NetWorks( Orange i T-Mobile) w Witoldowie, 2 km od ciebie. Bez problemu zasięg UMTS2100 z DC na antenie 2100MHz lub UMTS900 bez anteny. Jeśli nie możesz zwrócić to pozostają próby z UMTS900 Play BTS Krośniewice na antenie 900MHz.
    lokitheman1992
    Level 8  
    Play korzysta tylko z macierzystych ? Myślałem, że tylko ten Play na kartę. Bo ja mam umowę na 18 miesięcy, pół roku niby bez limitu a rok 30 gb na miesiąc i płacę tzn będę płacił 30 zł na miesiąc? Więc cudów nie będzie z tego nawet z anteną? Mam drugi internet radiowy tylko jak przyszła wiosna i sie drzewa zazieleniły to mi zaczął strasznie chodzić, pingi skakają nieźle. Mam 14 dni na odstąpienie od umowy.
  • Helpful post
    matek451
    Level 43  
    Taryfy internetowe Play zarówno abonament i pre paid działają tylko w sieci macierzystej 3G i LTE. Oferty głosowe w 3G korzystają z sieci własnej i roamingu krajowego. Na LTE korzystają tylko w Play. Jedyna nadzieja na 3g z UMTS900 Krośniewice to antena ATK-20 http://www.cybertech.com.pl/p90,antena-atk-20-16-5dbi-kabel-fme-z.html , kabel jak najkrótszy i konektor http://www.cybertech.com.pl/p128,konektor-do-modemow-huawei-e3272-e3276-e3372-wtyk-fme-m.html. Kup szybko i zrób testy, jak nie wypalą antenę oddasz i zrezygnujesz z abonamentu internetowego Play ( do kiedy masz czas?).
    lokitheman1992
    Level 8  
    Tzn chyba sie wkopałem bo zaznaczyłem opcję

Wyraził zgodę na rozpoczęcie świadczenia Usług Telekomunikacyjnych przed upływem terminu odstąpienia od umowy.

Myślałem że sobie przetestuje przez ten czas a jak nie będzie dobrze chodzić to odstąpię od umowy a tu chyba nie mogę tego zrobić...
    lokitheman1992
    Level 8  
    Okej, umowa rozwiązana. Jaki intetnet mobilny działałby najlepiej w mojej lokalizacji ?