Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Megane I - Brak prądu

22 Sie 2015 23:47 3672 31
  • Poziom 6  
    Witam mam problem otóż przyjechałem do domu wstawiłem do garażu na drugi dzień przychodzę przekręcam kluczyk nie zapalają się żadne kontrolki nawet radio się nie włącza brak prądu. Sprawdziłem kostkę od stacyjki jest niby okej podłączona jest ale nie ma prądu akumulator ma dobry prąd. Co może być winą miał ktoś podobny problem?
  • Poziom 24  
    A bezpieczniki w porządku?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Główna skrzynka bezpieczników za akumulatorem się zielona zrobiła.
  • Poziom 6  
    bezpieczniki za akumulatorem nie słyszałem o nich a jak dojdę do nich muszę otworzyć maskę i tam dojdę czy muszę zdjąć deskę rozdzielczą?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    To akumulator masz pod deską rozdzielczą? To dziwne to renault trochę... No to już usłyszałeś o tych bezpiecznikach. Wpisz sobie w google "megane bezpieczniki za akumulatorem" i pooglądaj obrazki. to listwa z maxifusami, która zawsze jest zalewana i gnije.
  • Poziom 40  
    Tak jak pisze Błażej, zielenieją lub zielenieją i jeszcze się wypalają. Po lewej stronie akumulatora. Wyjmij akumulator i dokładnie obejrzyj bezpieczniki.
  • Poziom 6  
    Sprawdziłem bezpieczniki koło akumulatora i w środku i nic to sama brak prądu przełożyłem stacyjkę i jest tak jak było brak prądu
  • Poziom 36  
    Bezpieczniki mogą być dobre, ale gniazdo zgnite.
  • Poziom 6  
    Gniazdo masz na myśli od bezpieczników koło akumulatora?
  • Poziom 36  
    robciu400 napisał:
    Gniazdo masz na myśli od bezpieczników koło akumulatora?
    No przecież nie gniazdo os.
  • Poziom 6  
    A może być jeszcze inna przyczyna?
  • Poziom 36  
    Może nie łączyć klema, przewody od akumulatora itd. Leć po kolei.
  • Poziom 35  
    Rozładowane do zera aku. Brak styku na klemach. Bezpieczniki. Masa.

    Sprawdź co jest a czego nie ma.

    Awaryjne? Swiatło wewnetrzne? Blindy?
  • Poziom 6  
    Awaryjki są postojówki i światła drogowe też światła w środku też są
  • Poziom 35  
    No to cos juz wiemy.

    Sprawdz tak jak koledzy pisali bezpieczniki i ich podstawy te w okolicach aku.

    Jak beda ok to szukaj w srodku.
  • Poziom 36  
    robciu400 napisał:
    Awaryjki są postojówki i światła drogowe też światła w środku też są
    To zaraz wyjdzie, że kostka stacyjki leży.
  • Poziom 6  
    Mechanik mówił też że to może być jakiś cieki kabel od rozrusznika jest taka możliwość?
  • Poziom 35  
    Cienkiego to ma ten mechanik.

    Nagle zrobił sie przewód cienki? Pomysl.
  • Poziom 36  
    Jak odpadnie biały cienki przewód od rozrusznika (gnije wsuwka), to nie działa rozrusznik, ale reszta gratów - w tym kontrolki - działają.
  • Poziom 6  
    Cienki przewód chodziło mu o kabel masowy
  • Poziom 36  
    Kabel masowy nie jest cienki.
  • Poziom 6  
    Jutro zobaczę wszystko co pisaliście i napisze jaki jest efekt
  • Poziom 20  
    Witam
    Zacznijmy od podstaw:
    1.Proponuję poszukać książki z serii Sam Naprawiam
    2.Schemat elektryki mile widziany
    3.Wymienione układy są zasilane poza stacyjką
    4.Zamiast szukać po omacku (chybił trafił) proponuję przeanalizować schemat
    Sprawdź czy to jest od twojego auta?
  • Poziom 6  
    tak jest od mojego
  • Poziom 20  
    to proponuję podzielić zasilanie poza stacyjką i po stacyjce...
    Miernik w dłoń i jak to mówi mój kolega "ogień na tłoki i cała na przód"
  • Poziom 6  
    Sprawdziłem bezpieczniki koło akumulatora i w środku i nic to samo brak prądu.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Skoro już tam nie ma prądu, to wyciągnij całą tą skrzynkę i sprawdź. Pewnie już cała ugniła wewnątrz, co jest typowe dla tego samochodu. Masę w pojeździe sprawdziłeś?