Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Technika 20" 904A LED - dziwne zachowanie zasilacza Vestel 17IPS61-3 po nap

Darek.S 23 Sie 2015 21:22 8490 25
  • Poziom 31  
    Telewizor Technika 20" 904A LED HDRSS14 po burzy z padniętym w/w zasilaczem
    17IPS61-3 V1. 160913. Uszkodzony ICE3BR0665J. Wymieniam dla pewności jeszcze transoptor i TL431. Na stole dawał 12V ale jakby próbkował 24 V próbkowały już ewidentnie. O.K. współczesne zasilacze na ST-By pracują w trybie burst. Zapinam zasiłkę do TV i TV nie rusza. Nawet diody st-by nie zapala. Badam na stole pętlę sprzężenia przetwornicy przy użyciu zewnętrznego zasilacza i testera diodowego i jest O.K. A próbkuje. Podłączam obciążenie w postaci 20 Ohm i bingo pracuje. Zapinam do telewizorka z tym obciążeniem i też chodzi. W takcie pracy wyłączam obciążenie i dalej chodzi. Po wyłączeniu do st-by wszystko gaśnie i nie daje się uruchomić. Jedyne co mi teraz przychodzi do głowy, to, że kupiłem inną wersję scalaka mianowicie 3BR0665JZ i ten nie do końca pasuje lub zwyczajnie bubla.

    Dodano po 44 [minuty]:

    Na 100 Ohm-owym obciążeniu tez nie rusza ale próbkowanie jest nieco inne bo zapala i gasi diodę st-by.. na 20 Ohmach pracuje O.K. Może ktoś zna odpowiedź?
  • Spec od monitorów
    W datasheet na ICE3BRxx65J(Z)(G) od 17IPS61-3 jest mowa o niewielkich róznicach, ale czy one maja aż taki wpływ na zachowanie zasilacza.
    Popatrz za elementami po stronie wtórnej lub np. UF5402 w linii +12V (upływność)
    Po burzy to zawsze jest nieciekawie

    Wymień IC.
  • Poziom 31  
    Wykonałem kilka telefonów w poszukiwaniu tego układu i dowiedziałem się, że to co mi sprzedano to odpowiednik zatem powinien pracować. Zatem ani chybi kupiłem bubla. Z ciekawości zrobiłem jeszcze jedna próbę i próbkuje nawet przy obciążeniu 33 Ohmy. Przy 20 Ohmach już pracuje. Po zdobyciu oryginała poinformuję o efektach.
  • Poziom 31  
    lisek napisał:
    np. UF5402 w linii +12V (upływność)
    Po burzy to zawsze jest nieciekawie

    Wymień IC.

    ICE wymieniłem na oryginał i to samo. Istotnie jedna z trzech SB5B0 jakby wykazywała upływność ale dopiero na zakresie 2MOhm. Pozostałe dwie już dobrze. Ale po wymianie dalej to samo. Wyjąłem wszystkie i wstawiłem jedną ale nielutowana. Dalej próbkuje bez obciążenia. Swoja droga dlaczego wstawili az trzy diody równolegle ( 15A) skoro cały telewizor ma konsumpcje 45W zatem spokojnie powinna wystarczyć jedna dioda.
  • Poziom 32  
    Darek.S napisał:

    dlaczego wstawili az trzy diody równolegle ( 15A)


    To jest Vestel i wszystko sie może zdarzyć,i tak jesteś "szczęściarzem", w wiekszości tych płyt wstawiane są dwie lub jedna.
    Także numer płyty "17IPS61-3" nie jest jednoznaczny jak w przypadku Samsunga gdzie "BN44-00..." to zawsze ta sama płyta i dokładnie te same elementy...
  • Poziom 31  
    GanCegall napisał:
    w wiekszości tych płyt wstawiane są dwie lub jedna.

    I to jest logiczne. Zresztą w pierwszym podejściu zwyczajnie wylutowałem te diody jednym końcem zmierzyłem już nie testerem diodowym (bo ten był O.K.) a następnie wlutowałem już dwie. Ponieważ dalej próbkował wstawiłem inna całkowicie nową diodę szczotkę ( tzn regulaminowo Shotkiego ), która n.b. na zakresie 2MOhm zachowuje się identycznie jak ta odrzucona ( ma 270k). Zastanawiające jest, że po dociążeniu tymi 20Ohmami telewizor pracuje zupełnie poprawnie. Diody sprawdziłem po sugestii kol. Liska. Gdyby przetwornica była przeciążona ( np wskutek upływności diod wyjściowych) po dociążeniu tym bardziej by nie "wstawała". Jak wspomniałem zrobiłem test pętli transoptor-Tl431 i ten wypadł O.K. Nie zakładam, że kupiłem drugiego bubla, zwłaszcza, ze kupiłem u sprawdzonego dostawcy.
  • Poziom 43  
    Darek.S napisał:
    Podłączam obciążenie w postaci 20 Ohm

    DO CZEGO?
    A może jest to obojętne?
    lisek napisał:
    Popatrz za elementami po stronie wtórnej lub np. UF5402 w linii +12V (upływność)

    Widziałeś kiedyś taki cud, że diody wyjściowe są uszkodzone i z mniejszym prądem nie pracują, ale z większym już bardzo dobrze?
    No, no ... osobliwe.

    Darek, możesz mieć uszkodzone elementy w pin 1 ICE3BR0665. Układ widzi niepoprawne napięcie odniesienia i wchodzi w tryb awaryjny. Jak dociążysz, to automatycznie impuls obniża się i wszystko działa poprawnie.
    Możesz mieć uszkodzoną, ale nie zwartą, na przykład D7. Zaczyna przewodzić zbyt wcześnie.
  • Poziom 31  
    mirex napisał:

    DO CZEGO?
    A może jest to obojętne?

    Fakt nie napisałem poprawiam się. Do wyjścia monitorowanego czyli 12V. Wydawało się oczywiste, ale sam wielokrotnie przekonałem się, że jak się wyraźnie nie powie to nie takie do końca oczywiste. W innym wątku całkiem świeżym mamy tego przykład.
    Darek.S napisał:
    czarny_1963 napisał:
    Nie pomogło ponowne przelutowanie płyty.

    A mogę spytać o jakiej płycie piszesz. Mowa była o lutowaniu mas głowicy, ja dopisałem , że konkretnie puszka (obudowa)) głowicy PCB ( też głowicy). Swego czasu prawie wszystkie Sony CRT na jakimś chassis ( numeru nie pamiętam) na to cierpiały. Wystarczyło wylutować głowicę zdjąć ekrany (wieczka) i przelutować jeden punkt. Właśnie łączący laminat głowicy z masą (ekranem) głowicy.

    mirex napisał:

    Darek, możesz mieć uszkodzone elementy w pin 1 ICE3BR0665. Układ widzi niepoprawne napięcie odniesienia i wchodzi w tryb awaryjny. Jak dociążysz, to automatycznie impuls obniża się i wszystko działa poprawnie.
    Możesz mieć uszkodzoną, ale nie zwartą, na przykład D7. Zaczyna przewodzić zbyt wcześnie.

    A tu jest to o co pytałem. A co do tego
    mirex napisał:

    Widziałeś kiedyś taki cud, że diody wyjściowe są uszkodzone i z mniejszym prądem nie pracują, ale z większym już bardzo dobrze?
    No, no ... osobliwe.

    to nie widziałem ale się zasugerowałem :| .
    Co zresztą nadmieniłem
    Darek.S napisał:
    Diody sprawdziłem po sugestii kol. Liska. Gdyby przetwornica była przeciążona ( np wskutek upływności diod wyjściowych) po dociążeniu tym bardziej by nie "wstawała".
  • Poziom 33  
    Serwus Darku,

    Mam taki sam zasilacz działający na stole jak chcesz mogę coś pomierzyć. Wewnętrzne napięcie zasilania Vcc powinno być ok 17V w działającym module, sprawdź zachowanie tej linii ze sztucznymi obciążeniami, które podłączałeś do wyj. 12V, zasilacz po burzy to wszystko mogło się wydarzyć, dioda Zenera, o której wspomniał przedmówca może być uszkodzona i może reagować 'termicznie', jak chcesz mogę podesłać cały zasilacz. W UK nie ma burz, to naprawy o tyle prostsze :D Wg. schematu nap. 5V standby robione jest z linii 12V.
  • Poziom 31  
    Pracujący ( z obciążeniem ) zasilacz ma zasilanie ICE ( 7pin) 18,2V zaś Vfb ( 2pin) 1,77. Bez obciążenia próbkuje i na 7mej napięcie skacze ( narasta i opada ) od 10 do 17V. Ładnie to widać na oscyloskopie linia przesuwa się w górę i dół z częstotliwością ok 1Hz. Na 2-gim pinie ICE napięcie skacze od zera do 3,2V. Przy czym 3,2V trwa sekundę po czym na ułamek sekundy spada do zera.Na moim zasilaczu nie ma zenerki z 7-mej ICE do masy. na schemacie który mam nie ma też układu MPS1344 ( pod spodem) MP3394S). Jest to sterownik LED-ów.

    Załącznik usunąłem. W poście nr 4 jest identyczny PDF. [bogred]
  • Poziom 31  
    Przy obciążeniu 22 Ohm przebieg na wtórnym trafa ( anoda diody 12V)
    Technika 20" 904A LED - dziwne zachowanie zasilacza Vestel 17IPS61-3 po nap
    przy obciążeniu 8 Ohm wygląda to tak
    Technika 20" 904A LED - dziwne zachowanie zasilacza Vestel 17IPS61-3 po nap
    Przy obciążeniu 66 Ohm już próbkuje. Przebieg podobny do tego pierwszego ale pojawia się na ułamek sekundy i na sekundę się wyłącza. Zmierzyłem napięcie na 2-giej ICE i wynosiło 3,30V ale po chwili spadło na 1,35V i przetwornica przestała próbkować. I tu ciekawostka. Wystarczy dotknąć 2-giego pina końcówką multimetru ( druga masowa odłączona) i już pracuje.

    Dodano po 10 [minuty]:

    Wygląda jakby nie pracował układ gasikowy.
    Technika 20" 904A LED - dziwne zachowanie zasilacza Vestel 17IPS61-3 po nap
    Tzn coś tam pracuje bo drgania jak widać są tłumione, ale może za słabo. Zresztą wydaje mi się, że te drgania maja za duża amplitudę i to one są powodem próbkowania. Po dociążeniu przetwornicy ich tłumienie jest większe i pracuje.
    Diodę i opory sprawdziłem
  • Poziom 33  
    Darku,

    Zasilacz leży na stole niepodpięty do niczego. Noga 1wsza ICE mierzy 0.9V, noga 2ga ok.3.2V (tutaj nap. delikatnie skacze w zakresie +/- 0.1V, zasilanie układu 17V. Jeżeli dotykasz multimetrem pinu drugiego to możesz wpuszczać w obwód sygnał zakłóceń harmonicznej częst.sieci. Wygląda na to, że usterka może być zależna od stanu na pinie drugim... zatem po stronie wtórnej. Najprościej sprawdzisz podnosząc U1 od strony fototranzystora. Wówczas zasymulujesz pełne włączenie przetwornicy bez udziału strony wtórnej. Napięcie na kolektorze fototranzystora powinno wynosić 3V gdy pzetwornica wejdzie w tryb włączenia.
  • Poziom 31  
    mirex napisał:

    Darek, możesz mieć uszkodzone elementy w pin 1 ICE3BR0665. Układ widzi niepoprawne napięcie odniesienia i wchodzi w tryb awaryjny. Jak dociążysz, to automatycznie impuls obniża się i wszystko działa poprawnie.
    Możesz mieć uszkodzoną, ale nie zwartą, na przykład D7. Zaczyna przewodzić zbyt wcześnie.

    Biorę sobie do serca najtrafniejsza jak do tej pory uwagę. D7 u mnie nie występuje więc odpada. Pozostaje Pin1 zatem dokształcam się z PDF-a.
    Technika 20" 904A LED - dziwne zachowanie zasilacza Vestel 17IPS61-3 po nap
    Mierzę napięcie na tym pinie oscyloskopem i skacze od zera do ( dokładnie nie pamiętam) ale chyba ok. 1V. Przy 1V pracuje. Przy czym jest ładne gładkie stałe napięcie przez ułamek sekundy. Po dociążeniu kiedy przestaje próbkować nic tu w zasadzie się nie zmienia tyle, że obserwowane są minimalne tętnienia o częstotliwości pracy tej potwornicy :wink: i naturalnie nie skacze.. Kiedyś użyłem żartobliwie tej nazwy :D i oberwało mi się za regulamin :| . Tutaj jak najbardziej pasuje :lol:.
    Sprawdzam zatem zgodnie z sugestią elementy dołączone do pierwszej...
    Technika 20" 904A LED - dziwne zachowanie zasilacza Vestel 17IPS61-3 po nap
    I co widzę :crazyeyes:
    Technika 20" 904A LED - dziwne zachowanie zasilacza Vestel 17IPS61-3 po nap
    Zatem lutownica do łapki i poprawiam
    Technika 20" 904A LED - dziwne zachowanie zasilacza Vestel 17IPS61-3 po nap
    I teraz w ogóle się nie wzbudza a na pinie 1 zero...
    Ten zasilaczyk zaczyna mnie coraz bardziej intrygować. :wink: Zastanawiam się czy trafo nie oberwało po tej burzy stąd te oscylacje. Bez bicia przyznaję się, że nie zmierzyłem/podstawiłem C40 i C27 - fragment schematu dwa posty wyżej ( teraz już mam jej dość).
    Zastanawia mnie tylko dlaczego nie zastosowali aplikacji pinu 1 (jest "w powietrzu" albo NC jak kto woli) choć ogólnikową odpowiedź otrzymałem:
    GanCegall napisał:

    To jest Vestel i wszystko sie może zdarzyć...


    Na koniec prośba do Zbyszka o oscylogramy sprawnej potwornicy :wink:
  • Poziom 33  
    Witam, oscylogramy podam jutro. Sztuczka z tym foto, to na własną odpowiedzialność Darku, ale zakładam, że zwarcia nie ma, bo czasem działa normalnie a zasilacz (ICE)jest przekłamywany przez zmiany nap. na pinie drugim. A jak wybuchnie, to wyślę ci ten mój, bo w sumie do niczego mi nie potrzebny :D
  • Poziom 32  
    Sprawdziłem 4 płyty 17IPS61-3 i żadna z nich nie ma fabrycznie wlutowanych R87,R62 a działają.

    Technika 20" 904A LED - dziwne zachowanie zasilacza Vestel 17IPS61-3 po nap

    Na ICE3BR0665J następujące napięcia:
    w standby :
    n.1 - 0,91 V
    n.2 - 3,41 V
    n.7 - 13,78 V

    Po włączeniu:
    n.1 - 0,91 V
    n.2 - 3,41 V
    n.7 - 19,16 V

    Napięcie +12v wynosi 11,4v.
    Mam nadzieję że to coś wniesie do tematu.
  • Poziom 31  
    Dzięki to już coś. oscylogramy wyjasnia więcej bo mam przeczucie, ze te oscylacje mieszaja.

    Dodano po 10 [minuty]:

    GanCegall napisał:
    Sprawdziłem 4 płyty 17IPS61-3 i żadna z nich nie ma fabrycznie wlutowanych R87,R62 a działają.

    Moja przed burza tez działała. A wlutowałem w akcie desperacji/ciekawości bo były na schemacie. Pewnie gdybałem a nuż Vestel zastosował jakąś swoja odmianę ICE zastosował. Swoja droga przydałby się schemat dokładnie tej płyty.
  • Spec od monitorów
    Popatrz w datasheet ICE3BR1765J Link_ full ICE3BR1765J
    Dlaczego nie ma R62/87 i rola pin.1 tego IC.

    Wszystkie dostępne schematy tego PSU 17IPS61-3 (17IPS61-2) Vestel sa takie same , brak cz. invertora na driverze LED MP3394S Link_ datasheet

    Schemat pracy MP3394S Link
    Lub Link_ psu 17IPS20-5P_na MP3394S

    Technika 20" 904A LED - dziwne zachowanie zasilacza Vestel 17IPS61-3 po nap

    p.s

    Po burzy (w ciemno bez sprawdzania) do wymiany:
    TL431, opto, do sprawdzenia oporniki w otoczeniu 431 zwłaszcza te powyżej 4.7k,
    sam IC , diody (Schottky zwłaszcza) i diody Zenera w ok. IC oraz tor w otoczeniu Q13
  • Poziom 31  
    Wczoraj zlikwidowałem elementy dołączone do pinu 1 ICE i układ w zasadzie już nie ruszył. Tzn próbkuje ale z inną częstotliwością i amplitudą. po dociążeniu już nie rusza. Z ciekawości wlutowałem ten pierwszy układ i sytuacja wróciła do punktu wyjścia przy obciążeniu 20 Ohm pracuje przy 40 już nie ( a oryginalny ICE pracował przy 40 Ohmach). Widocznie choć nie wybuchło to jednak układ trafiło ( pytanie czemu skoro tak jest w aplikacji - może na chwile ruszyło a za duże impulsy na pin 1 posadziły układ). Na razie złożyłem ze starym układem bo klient przypomniał sobie, że ma gwarancję i będzie próbował od tej strony. Dla porządku pełne oznaczenie zasilacza
    17IPS61-3 V1. 160913.
  • Poziom 31  
    Na mojej PCB owszem jest miejsce na rozbudowaną aplikację pinie 1 ICE ale pin ten jest nie podłaczony do niczego. Zastanawia mnie dlaczego dołączenie tych dwóch oporów zgodnie ze schematem zrobiło krzywdę układowi ( bo po ich likwidacji już nie pracował jak przedtem a na innej sztuce już tak).
  • Poziom 32  
    lisek napisał:
    Popatrz w wer. poprawiona OEM


    Sprawdziłem 3 płyty 17IPS61-2 i tego "poprawienia" coś nie bardzo widać,a płyty działają...To jest właśnie Vestel...

    Technika 20" 904A LED - dziwne zachowanie zasilacza Vestel 17IPS61-3 po nap Technika 20" 904A LED - dziwne zachowanie zasilacza Vestel 17IPS61-3 po nap Technika 20" 904A LED - dziwne zachowanie zasilacza Vestel 17IPS61-3 po nap

    Dodano po 13 [minuty]:

    Darek.S napisał:
    pinie 1 ICE ale pin ten jest nie podłaczony do niczego


    Na pinie 1 ICE jest kondensator C19 1nF/50V podłączony do masy,więc tak do końca ten pin nie jest n. c. nieprawdaż?
  • Poziom 31  
    GanCegall napisał:

    Na pinie 1 ICE jest kondensator C19 1nF/50V podłączony do masy,więc tak do końca ten pin nie jest n. c. nieprawdaż?

    Rad nierad faktów nie zmienię. Tak jest istotnie a ja się przejęzyczyłem :|