Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
SterControl
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

cofanie wpisanych danych po ukryciu wiersza

michp3r 24 Sie 2015 15:40 453 8
  • #1 24 Sie 2015 15:40
    michp3r
    Poziom 8  

    Witam, czy da się zrobić , aby po użyciu makra :

    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Po ukryciu danego wiersza, dane wpisane wczesniej do niego się zerowały, nie naruszając niektórych formuł wpisanych do komórek?

    0 8
  • SterControl
  • #2 24 Sie 2015 15:53
    -psiak-
    Poziom 32  

    Zerowanie całości:
    Rows(i).Clear
    lub
    Rows(i).ClearContents

    Zerowanie wybranej kolumny (można w pętli):
    Rows(i).Cells(k).Clear
    lub
    Rows(i).Cells(k).ClearContents

    Zaś jeżeli chcesz sprawdzić formuła to czy nie to sprawdzaj czy
    Rows(i).Cells(k).FormulaR1C1 zaczyna się od znaku "="

    0
  • SterControl
  • #3 24 Sie 2015 16:12
    michp3r
    Poziom 8  

    Więc tak,
    chcię użyć opcje z ClearContents a nie Clear , żeby usuwało tylko tekst/liczby dla parzystych kolumn w przedziale A:CZ ( tj. B,D,F,H itd.) wtedy może być nawet bez sprawdzania czy to formuła,
    mógłbym prosić o gotową linijke kodu do zrobienia tego?
    Z góry dziekuję

    Dodano po 2 [minuty]:

    albo inaczej , jak pod to Rows(i).Cells(k).ClearContents podpisać pod k dokładnie wybrane przeze mnie kolumny .

    0
  • #4 24 Sie 2015 17:27
    -psiak-
    Poziom 32  

    for k:=2 to 104 step 2

    0
  • #5 25 Sie 2015 10:50
    michp3r
    Poziom 8  

    wyświetla mi się błąd
    "compile error, end if without block if"

    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    domyślam się , że nie może być 2x For w jednej procedurze.
    Ale jak inaczej to połączyć , by dla każdego wiersza(i) który został schowany poprzez kliknięcie, usunąć wszystkie parzyste komórki lub komórki bez formuł

    na forum zobaczyłem też taką opcje usuwania komórek w których nie ma formuł. Lecz jak połączyć te dwa krótkie kody?
    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #7 25 Sie 2015 11:29
    michp3r
    Poziom 8  

    nawet z next k jest wciąż ten sam błąd.
    A czasem mi się wydaje , że nie do końca czytasz co chcę osiągnąc,
    tylko odpowiadasz na pojedyncze pytania...

    0
  • Pomocny post
    #8 25 Sie 2015 11:33
    -psiak-
    Poziom 32  

    Jeżeli nadal ten sam błąd oznacza to że w złym miejscu wstawiłeś to Next k

    1
  • #9 25 Sie 2015 11:40
    michp3r
    Poziom 8  

    Kod: vbscript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Miałeś jednak rację . zmiana miejsca "Next k", załatwiła sprawę.

    0