Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitek Y-108 - Jak skonfigurować UNITEK Y-108 dla RS485

lukaszkot89 24 Aug 2015 16:06 1482 2
    lukaszkot89
    Level 10  
    Witam,
    Mam problem gdyż kupiłem sobie konwerter Unitek Y-108 który miał być konwerterem USB -> RS485.
    Na stronie sklepu internetowego było napisane że to konwerter RS232 ale w dalszej części opisu że jest w pełni konfigurowalny na RS485.
    Myślałem że razem ze sterownikami będzie jakiś schemat konfiguracji dla RS485. Jednak nic takiego nie było. Konwerter normalnie się zainstalował, jest gotowy do pracy ale jako RS232.

Ma ktoś pomysł lub wie jak to zrobić aby działał jako USB -> RS485 ?

Z góry dzięki za pomoc.
  • Helpful post
    psw
    Level 13  
    Nie wiem, czy temat jeszcze aktualny?
    Otóż nie da się. Unitek Y-108 zawiera tylko układ scalony, który może pracować jako RS485, ale w tym konkretnym adapterze nie zrobiono tego. Chyba nawet się równocześnie nie da. Oto odpowiedź od importera:

" chipset, na jakim oparty jest adapter Y-108, wspiera standard RS-485, jednak w tym zastosowaniu nie jest ta funkcja używana i nie można jej włączyć w sterownikach urządzenia.

W ofercie mamy dedykowane adaptery RS-485: Y-1081 oraz Y-1082 (RS-422/RS-485)."
    lukaszkot89
    Level 10  
    Wielkie dzięki za info :D :)

W takim razie wprowadzają klienta w błąd, bo tak jak pamiętam to na aukcji było napisane że działo jako RS-485