Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak kupować na ALIEXPRESS - PORADNIK

mi_ma 24 Aug 2015 19:55 83475 139
  • Jak kupować na ALIEXPRESS - PORADNIK

ALIEXPRESS - O co chodzi?

Aliexpress jest projektem właściciela portalu Alibaba, który oferował zakup hurtowych ilości towarów z Chin. Aliexpress jest skierowany do osób prywatnych i oferuje zakup towarów z chińskiej oferty, często z darmową przesyłką. Tak wiec każdy z nas może wybrać dowolny towar oferowany w Chinach poczynając od gadżetów, zabawek poprzez odzież, do elektroniki czy nawet części samochodowych po niekiedy niezwykle atrakcyjnych cenach.
    Moja przygoda z tym portalem zaczęła się od zakupu dwóch telefonów dla siebie i małżonki. Ze względu na dorastającego szkraba, zależało mi na zakupie telefonu z kamerą Full HD, który miał zastąpić wysłużony już model LG i Szajsunga, którego soft częstym buntami sygnalizował już, że gwarancja się skończyła i czas najwyższy kupić kolejny model.
    W sklepach przekonywano mnie, że potrzebuję naprawdę wypasionego telefonu, a kwota 900zł to przecież normalna cena. Kupno telefonu w abonamencie również odpadało, ponieważ zależało mi na zjechaniu z miesięcznymi obciążeniami najniżej jak się da i nie decydować się na abonament wyższy niż 20-30 zł.
    W końcu okazało się, że w Polsce jakikolwiek telefon z przyzwoitym aparatem i nagrywający filmy w Full HD, to wydatek rzędu ponad 600zł. Jak dla mnie wydatek zdecydowanie zbyt duży, zwłaszcza że byłem zmuszony kupić dwa telefony. I wtedy kolega zainteresował mnie ofertą Aliexpress podpierając to swoim doświadczeniem.
    Założenie konta jest proste jak każdego innego. Podajemy mail, wpisujemy nasze dane osobowe i zaczynamy zabawę. Nie wchodząc w większe szczegóły udało mi się kupić dwa telefony Lenovo s650, niedostępne na naszym rynku, których parametry były zadowalające, a cena wraz z podatkiem opłaconym w Polsce uplasowała się na poziomie 360zł za sztukę. Telefony hulają już blisko rok, nie psują się, posiadały język polski (przynajmniej w 90%) i póki co robią świetne zdjęcia i filmy. Co prawda Wiedźmin Battle Arena nie jest obsługiwany, no ale nie można mieć wszystkiego...

Bezpieczne kupowanie

Nie wszystko złoto, co się świeci. Tak jak na każdym portalu internetowym, decydując się na zakupy, należy przede wszystkim kierować się rozsądkiem i logiką. Prawdą jest, że wiele towarów oferowanych na Aliexpress jest tańszych niż w Europie. Nie sądźmy jednak, że jest to reguła i możemy beztrosko kupować bez opamiętania, czytając tylko tytuł w nagłówku i oglądając zdjęcia towarów. Decydując się na zakup, należy przede wszystkim dokładnie czytać treść oferty. Okazuje się bowiem, że wielu przypadkach kryją one znaczące szczegóły, które mogą nas rozczarować.
    Dobrym przykładem są tutaj oferty zegarków. Bardzo łatwo jest się napalić na zegarek za kilka dolarów. Zwłaszcza analogowe prezentują się dosyć dobrze, ale zdjęcie to nie wszystko. Na poniższym zdjęciu mamy zegarek z kilkoma wskazówkami, z czego kilka jest jedynie dekoracyjnymi imitacjami. Oczywiście sprzedawca nas o tym informuje, więc nie możemy mieć do niego o to pretensji, zwłaszcza gdy zegarek kosztuje 5-8 dolarów. Ale czy na pewno zdecydujecie się na zakup zegarka za 10$, który mimo swojego wyglądu jest prostym dwuwskazówkowym zegarkiem?

Podobnie ma się sprawa z telefonami. Praktycznie większość telefonów oferowanych na Aliexpress wyskakuje nam na listach z zaniżoną ceną. Musiałem naprawdę sporo się natrudzić zanim zdecydowałem się na zakup. Cena jest zależna od parametrów technicznych danego modelu. Jak się okazuje - telefony oferowane w Chinach występują w różnych, istotnych konfiguracjach. I tak należy zwrócić uwagę w opcjach wyboru towaru, czy oby czasem tańsza wersja nie posiada mniejszej ilości RAM lub, jak w moim przypadku, jeden z oferowanych modeli nie obsługuje 3G.

Tak więc najtańszy oznacza często wybrakowany. Towar przed zakupem możemy sobie "skonfigurować" wybierając jedną z dostępnych opcji zakupowych. Cenę na szczęście też możemy od razu poznać po wybraniu interesującej nas opcji i zastanowić się czy jest to dla nas rzeczywiście okazja.

Płatności

Płatności na Aliexpress dokonujemy bezpośrednio po transakcji. Zwykle na jej sfinalizowanie mamy kilka dni. Osobiście preferuję płatność kartą, która umożliwia płatności internetowe (łatwo ją rozpoznać, ponieważ przy miejscu na podpis ma umieszczony trzycyfrowy kod niezbędny do sfinalizowania transakcji). Płacąc w złotówkach narażamy się jednak na dosyć niekorzystne kursy wymiany walut.
    Dlatego zdecydowałem się na założenie bezpłatnego konta kantorowego i wydanie karty płatniczej w walucie. Oferta okazała się dosyć korzystna, ponieważ jedynym wymogiem było dokonanie płatności w pierwszych sześciu miesiącach, co gwarantowało zwolnienie z jakichkolwiek opłat.
    Dokonując płatności na stronie wpisuję tylko imię, nazwisko, numer karty, trzycyfrowy kod i datę wydania.

Oczekiwanie na przesyłkę

I tutaj mamy do czynienia z największym problemem, czyli terminem realizacji naszego zamówienia. Zdarzało mi się, że przesyłka lądowała w mojej skrzynce już po około dwóch tygodniach, jednak zwykle jest to około pięciu-sześciu tygodni. Jeżeli przesyłka zostanie przechwycona przez nasz UC to ten czas może się wydłużyć o kolejny tydzień.
    Przesyłki są jednak śledzone. Wpierw nasz dostawca aktualizuje status przygotowania towaru na stronie aliexpress, szczegółowo opisując co się z przesyłką dzieje (odbiór z hurtowni, kompletacja, przygotowanie przesyłki, wysłanie przesyłki do kuriera, wysłanie za granicę). W miedzy czasie na stronie pojawi się numer przesyłki i ten numer możemy sprawdzić sobie na stronie poczty chińskiej. Trasa przesyłki będzie widoczna aż do momentu wysłania jej za granicę. Tutaj niestety następuje czarna dziura, w której nasza przesyłka pokonuje morza i oceany byleby do nas dotrzeć... W między czasie możemy sprawdzać, czy przesyłka nie pojawiła się czasem w Polsce. W momencie kiedy się pojawi można spokojnie śledzić jej drogę przez kolejne sortownie i oddziały Urzędu Celnego, aż do momentu dostarczenia jej do nas.

Nie taki Urząd Celny straszny.

W przypadku zakupu towarów takich jak elektronika jesteśmy zobowiązani do opłacenia cła i podatku. W praktyce UC sam dba o to, aby odbiorca odpowiedni podatek zapłacił i przechwytuje "podejrzane" przesyłki z Chin. Nie myślmy, ze deklaracja Chińczyka, że wpisze na opakowaniu GIFT i wartość poniżej 4 Euro wystarczy by oszukać UC. Duża ilość sprowadzanych z Chin towarów spowodowała, że urząd zatrzymuje przesyłki, które gabarytowo są już podejrzane i przesyła do nas pismo z prośbą o identyfikację przesyłki. Pomimo tego, co przeczytamy w liście wystarczy wysłać krótkie oświadczenie z opisem co kupujemy, np. "telefon komórkowy model taki i taki o wartości 80 euro do użytku prywatnego. Dokumenty sprzedaży znajdują się wewnątrz opakowania". W załączeniu dodajemy screen z Aliexpress z numerem przesyłki, nazwą towaru i wartością transakcji. Osobiście jeszcze zakreślam pola z najwazniejszymi danymi i podaję link do oferty. Można też dodać potwierdzenie transakcji z banku. Urząd Celny nie robi tutaj większych problemów, nie wymaga przetłumaczenia dokumentów sprzedaży, faktury, dokumentów na zgodność z CE itp. W zamian za to na podstawie tych danych określa czy towar wymaga oclenia, oblicza należny podatek i wysyła paczkę dalej za pobraniem przy odbiorze (należnych opłat). Jak dla mnie, to dosyć przyjazna i wygodna forma. Jeżeli śledzimy przesyłkę, to gdy zorientujemy się, że została ona zatrzymana, możemy zadzwonić do właściwego UC, poprosić o numer sprawy i natychmiast wysłać wymagane dane bez czekania na pismo. Skutecznie skraca to czas oczekiwania o kilka dni.
    Co się stanie, jeżeli nie skontaktujemy się z UC lub nie wniesiemy właściwych opłat przy odbiorze? Przesyłka wróci do Chin, a my możemy próbować odzyskać pieniądze z tytułu nie otrzymania przesyłki, o czym opowiem później.

Kupowanie przez pośrednika

Aliexpress jest dosyć łakomym kąskiem dla różnych "przedsiębiorców" którzy swoją ofertę wrzucają na znane w Polsce portale (dawniej) aukcyjne. I tak możemy kupić na przykład telefon przez pośrednika. Często jednak owo pośrednictwo polega na złożeniu zamówienia przez Aliexpress z dostawą bezpośrednią do naszego domu i na nasze nazwisko. Niby nic, bo ktoś realizuje za nas wybiera (z być może wiarygodnego źródła) i zajmuje się kwestiami płatności. Ale czy w cenę wliczony jest podatek i cło? Jak się okazuje to często nie. Stąd też zdziwienie, że podana cena na aukcji powiększy się w między czasie o VAT i cło, przez co nie będzie już taka atrakcyjna.

Jak kupować na ALIEXPRESS - PORADNIK Jak kupować na ALIEXPRESS - PORADNIK Jak kupować na ALIEXPRESS - PORADNIK

Pojawiają się też aukcje oferujące dostawę z Polski. Jest to bezpieczniejsze. Ponadto taki sprzedawca odpowiada za towar zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem i przepisami. Warto jednak się upewnić, czy wystawi on nam fakturę na sprzedany produkt lub paragon i dopilnować, aby to zrobił. Warto też spytać czy jak wygląda kwestia gwarancji na towar, gdyż na takich aukcjach jest ona często ograniczona do gwarancji uruchomieniowej, chociaż obowiązuje nas gwarancja producenta. Warto też pamiętać, ze dostawca odpowiada za wprowadzanie na rynek towaru zgodnego z CE. Zawsze może być to dodatkowy argument do ewentualnej dyskusji.

Problemy

Jakość towarów

Aliexpress, to ogromny portal, który niestety nie jest bez wad. Kupując cokolwiek na ALiexpress musimy być przygotowani na fakt, że możemy trafić naprawdę marne jakościowo produkty. Dla przykładu kupiłem na próbę arkusz okleiny we wzór carbon, którą chciałem okleić parę elementów we wnętrzu auta. Specjalnie wybrałem ofertę okleiny samochodowej, z instrukcją na stronie itp. Niestety otrzymana okleina owszem, ładnie wygląda, ma klej, ale kwesta termokurczliwości pozostawiała wiele do życzenia. Podobnie bywa z ubraniami. Doświadczenia kolegów i koleżanek pokazują, że zdjęcie ubrania na modelce, a wykonanie towaru, to dwie różne sprawy. Fakt, niektórzy moi koledzy pokusili się też na modele "markowych" butów, ale pomimo, że wyglądały identycznie uszkadzały się po kilku miesiącach.

Przykładowe wpadki: http://www.papilot.pl/lifestyle-ciekawostki/2...na-rzeczywistosc-Te-fotki-Cie-zszokuja/2.html

Co do elektroniki, to osobiście kupowałem telefony lenovo i jestem z nich zadowolony. Specjalnie celowałem w ofertę produktów "lokalnych", aby nie narazić się na podróbkę LG czy mójFona. Dodatkowo oferta futerałów i etui jest wyjątkowo opłacalna, bo za futerał wart w Polsce 100 zł, tam płaci się 3-4 dolary.

Towar nie dotarł

Jeżeli towar nie dociera, numer przesyłki na żadnym portalu pocztowym się nie pojawia, to jeszcze nie powód do paniki. Pierwszą linią obrony jest kontakt z dostawcą z poziomu naszego konta. Konwersacja jest archwizowana w dokumentacji transakcji, więc wgląd do niej ma także portal. A ten daje nam przeważnie gwarancję zwrotu kosztów, jeżeli w ciągu np. 60 dni zgłosimy brak towaru i uruchomimy tzw. spór. Jednokrotnie skorzystałem z tej opcji i muszę przyznać, że kłopotliwy dostawca zamknął natychmiast dyskusje i odesłał pieniądze (na zwrot czekałem 4 dni).

Co do pierwszej drogi, to do tej pory nie spotkałem się z Chińczykiem znającym w stopniu zadowalającym angielski. Sprzedawcy często korzystają z Google Translate zarówno czytając nasze wiadomości, jak i na nie odpowiadając, przez co rozwiązanie bardziej skomplikowanego problemu może być kłopotliwe.

[Jak kupować na ALIEXPRESS - PORADNIK

Towar się zepsuł

Osobiście nie miałem takiego przypadku. Jednak kolega borykał się z takim problemem w związku z awarią telefonu. Jak się okazało gwarancja, o dziwo, zadziałała. Telefon został wysłany do Chin, wrócił naprawiony, a na konto kolegi spłynęła kwota za koszt przesyłki. Jak dla mnie szok. Nie mamy jednak gwarancji, że jest to norma, a nie jednostkowy przypadek. Tak więc cokolwiek kupimy musimy liczyć się z tym, że gwarant jest w Chinach i że nie mamy do dyspozycji żadnej łatwej prawnej drogi wspomagania nas w potencjalnym sporze...

Posumowanie

Aliexpres to ciekawa alternatywa dla zrzynających z nas pieniądze sklepów. Są towary, które warto rozważyć jako alternatywa dla krajowych ofert. Często możemy dostać w niskiej cenie ciekawe gadżety i towary, które w Europie w ogóle nie są dostępne. Niestety musimy mieć świadomość, że działalność Aliexpress to jednak sposób Chińczyków na bezpośrednią sprzedaż z pominięciem wszystkich dobrodziejstw wynikających z unijnych norm i wymogów naszego prawa handlowego. Towary nie muszą i najczęściej nie spełniają naszych norm, dlatego decydując się na zakup musimy być tego świadomi. W celu uniknięcia przechwycenia przez UC niektórzy wysyłają nawet telefony w dwóch paczkach. W jednej telefon, a w drugiej bateria, ładowarki i klapka...
    Ponadto nie każdy towar jest rzeczywiście tańszy od dostępnego na naszym rynku. Konkurencyjne dla mnie był telefony, zabawki i gadżety, ale nie pendrive'y, tablety i akcesoria samochodowe. Poza tym trzeba naprawdę dokładnie czytać oferty, ponieważ ukrywają one sporo kruczków, o których oczywiście piszą, ale jednak często są to cechy naprawdę istotne niejednokrotnie decydujące o tym, czy towar jest dla nas przydatny czy nie.

Niemniej jednak, portal w zakresie moich doświadczeń jest przyjazny i bezpieczny dla mnie jako kupującego. Kupowałem tam już drobne gadżety, zabawki za śmiesznie niskie ceny i wspomniane telefony. Podejrzewam, że kolejne telefony i drobne domowe gadżety też kupię w przyszłości w Chinach.

Jeżeli macie jakieś doświadczenia lub pytania, to podzielcie się nimi na forum, zapraszam :)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    mi_ma
    Translator, editor
    Has specialization in: elektronika wojskowa
    mi_ma wrote 831 posts with rating 802. Live in city Wrocław. Been with us since 2006 year.
    Szymon Tarnowski
    Level 27  
    Zapomniałeś ostrzec o pewnym ryzyku. Jeśli wystawiony produkt posiada jakieś znaki handlowe zastrzeżone, np Samsung czy Adidas to po sprowadzeniu do polski urząd celny może wszcząć procedurę sprawdzenia czy nie dochodzi do wprowadzenia na rynek podróbek. Jeśli urząd celny potwierdzi że są to podróbki, najmniejszą karą będzie przepadek wraz z kosztami utylizacji, a może skończyć się procesem sądowym z reprezentantem właściciela marki.
    Szewc Amarantowy
    Level 16  
    Ja chciałbym jeszcze dodać, żeby nie korzystać z przelewów międzynarodowych. Pierwszą transakcję tak opłaciłem, nie mając karty pozwalającej na płacenie w Internecie. Nieobyty jeszcze, odszukałem na stronie banku wysokość opłaty (105, nie mniej, niż 30zł) i stwierdziłem, że tyle jeszcze mogę zapłacić. Niestety, regulamin dopiero wyjaśniał, że do tego dochodzi jeszcze koszt nadania komunikatu SWIFT (który, sam w sobie, jest darmowy...) i coś tam jeszcze, więc sumarycznie zapłaciłem około 130 złotych.
    dondu
    Moderator on vacation ...
    Wykorzystuję Aliexpress do kupowania tanich modułów, czujników i niektórych części elektronicznych. Aktualnie na koncie mam 82 transakcje.

Płatności - która tańsza?

Dla porównania kursów walutowych transakcji dokonanej kartą kredytową mojego banku oraz za pomocą Przelewy24 dla transakcji zawartej w dniu 26 lipca 2015 roku na kwotę 10,14$:
    - kartą kredytową Master Card zapłaciłem kwotę 38,34zł (kurs wymiany: 3,771zł/$)
    - Przelewy24 w opcji płatności na AliExpresz wskazał kwotę 38,68zł (kurs wymiany: 3,8146zł/$)
    Jak widać przy małej transakcji różnica kursowa jest niewielka ze wskazaniem na tańszą płatność kartą kredytową.

Bezpieczeństwo

Na 82 transakcje, które wykonałem przez ostatni rok miałem 3 różne przypadki problemów (zamówienia na Aliexpress).
    Moje doświadczenia opisałem tutaj: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/Jak-kupowac-elektronike-w-Chinach.html
    mi_ma
    Translator, editor
    Szymon Tarnowski wrote:
    ...Jeśli urząd celny potwierdzi że są to podróbki, najmniejszą karą będzie przepadek wraz z kosztami utylizacji, a może skończyć się procesem sądowym z reprezentantem właściciela marki.

Czy dotyczy to także osób prywatnych czy tylko przedsiębiorców?
    Szymon Tarnowski
    Level 27  
    mi_ma wrote:
    Czy dotyczy to także osób prywatnych czy tylko przedsiębiorców?
    Wszystkich.
    Qbas060
    Level 14  
    Ostatnio zamawiałem małe moduły z aliexpres i tak gps jak i OSD do drona 50% tańsze niż na polskich portalach aukcyjnych i towar otrzymałem w tydzień( z allegro trzeba nieraz dłużej poczekać) od dwóch różnych sprzedawców. Jedynie przy kabelku do GoPro 75% tańszy :) nie przypatrzyłem się co wybieram i poszło poprzez China Post Ordinary Small Packet Plus i idzie już 22 dni. Jak mi się nie śpieszy to elektronikę tylko u chinola zamawiam.
    DJ Max
    Level 30  
    Osobiście odradzam jakiekolwiek transfery z pośrednictwem AliPay. Do tej pory uziemione mam tam 200,- które szło przelewem bankowym - w dniu gdy spłynęło AliExpress anulował zamówienie, środki wróciły do AliPay. Nie można nimi zapłacić z konta AliPay gdyż opcja ta jest nie dostępna. Można je zwrócić za opłatą $15, trzeba podać hasło logowania - oczywiście przy logowaniu hasło działa, przy próbie wypłaty błąd.
    Ricoh_220

Level 37  
    Na tą chwilę kupiłem Na 5 aukcjach przez przelewy24 jak dotrą opiszę opinie to moje pierwsze zakupy więc będę obiektywny.
    Pozdrawiam Forumowiczów.
    Przesyłki w drodze.
    Edit:
    4.12.205
    Wszystko dotarło sprawnie.
    Płaciłem z Przelewy 24.
    Polecam
    nigraS
    Level 6  
    Odkąd są przelewy24 to tylko za ich pośrednictwem dokonuję opłat.
    Raz się zdarzyło, że musiałem reklamować towar i pieniądze bez problemu wróciły mi na konto.
    Matheu
    Level 24  
    AliExpress:
    Kwota do zapłaty 15,76 USD
    Kurs średni w polskich bankach 4,0248 zł/ USD
    Po przeliczeniu (średni kurs) 63,43zł

Przelewy24 opłata 64,5zł (Łącznie; w regulaminie doczytałem że w tym jest prowizja 1,9%)
    Przelew AliPay Visa z konta złotówkowego 65,01zł ?? - przy czym dla AliPay w banku jest blokowana kwota (i niby nie wiadomo co się z kasą dzieje) dopiero po dwóch-trzech dniach pojawia się w historii konta

Na przyszłość raczej będę wybierać Przelewy24 (mam nadzieję, że od razu będzie widać co się dzieje z moimi pieniędzmi) lub założę konto w USD
    dondu
    Matheu wrote:
    Na przyszłość raczej będę wybierać Przelewy24 (mam nadzieję, że od razu będzie widać co się dzieje z moimi pieniędzmi) lub założę konto w USD

Korzystam z karty kredytowej (co opisałem w linku z postu wyżej). Aktualnie mam 154 transakcje na koncie - żadnych problemów z płatnością w tej formie, czy zwrotami pieniędzy za niezrealizowane zamówienia.
    Zakładanie konta w USD jest kompletnie zbędne skoro są karty kredytowe, czy możliwość płatności złotówkami za pomocą konta bankowego, czy nawet za pomocą Przelewy24.pl
    nigraS
    Level 6  
    Nie zgodzę się z Tobą. Karty USD są bardzo pomocne, nie każdy może posiadać karty kredytowe, a płatność przelewem z konta w złotówkach się nie opłaca ze względu na bankowe kursy walut.

Polecam przelewy24 oraz karty USD.
    dondu
    nigraS wrote:
    Karty USD są bardzo pomocne, nie każdy może posiadać karty kredytowe, a płatność przelewem z konta w złotówkach się nie opłaca ze względu na bankowe kursy walut.

:D :D :D

Po pierwsze nie twierdzę, że należy kupować jedynie za pomocą karty kredytowej.

Po drugie: Zarabiasz w $? Jeśli nie, to i tak Twoja waluta przeliczana jest na dolary, więc i tak podlegasz wymianie, na której zarabia jakaś instytucja finansowa.

Poza tym, różnice wymiany kursu waluty są istotne jeśli ktoś robi zakupy na wielkie kwoty, a dla hobbystów zarabiających w złotówkach (a dla nich przede wszystkim jest ten artykuł) nie ma to większego znaczenia. Dla kwoty 38,64zł pokazanej przeze mnie w poście #4 różnica płatności wynosiła 0,34zł, czyli 0,9% całej kwoty.

Żeby więc zaoszczędzić np. 100zł należałoby wydać: 100zł / 0,9% = 11 111zł

... ale oczywiście: Grosz do grosza i zbierze się kokosza.
    nigraS
    Level 6  
    Quote:
    Po drugie: Zarabiasz w $? Jeśli nie, to i tak Twoja waluta przeliczana jest na dolary, więc i tak podlegasz wymianie, na której zarabia jakaś instytucja finansowa.

Osobiście to zarabiam też w $, ale osoby które nie zarabiają w USD, a chciałyby mniej płacić za przewalutowanie powinny założyć sobie kartę walutową i na nią wpłacić wcześniej wymienione w kantorze pieniądze.

Quote:
    ... ale oczywiście: Grosz do grosza i zbierze się kokosza.

i o to chodzi...
    dondu
    nigraS wrote:
    Osobiście to zarabiam też w $, ...

No to jest jakieś 0,0001% populacji polaków mieszkających w Polsce.

nigraS wrote:
    ... ale osoby które nie zarabiają w USD, a chciałyby mniej płacić za przewalutowanie powinny założyć sobie kartę walutową i na nią wpłacić wcześniej wymienione w kantorze pieniądze.

... czyli kurs wymiany, tylko że kantoru + inne dodatkowe opłaty pośrednie związane z taką kartą i wracamy do sedna sprawy, do której się odniosłem.
    nigraS
    Level 6  
    Quote:
    czyli kurs wymiany, tylko że kantoru + inne dodatkowe opłaty pośrednie związane z taką kartą i wracamy do sedna sprawy, do której się odniosłem.

Tylko kurs wymiany w kantorze, beż żadnych dodatkowych opłat za przelew czy prowadzenie konta walutowego.
    Krzysiek1260
    Level 7  
    Nie znalazłem na Elektrodzie takiego tematu, a myślę że innym też by się przydał. Słyszałem, że niektóre podzespoły elektroniczne (mikrokontrolery, kondensatory itp) opłaca się kupować w Chinach, nieraz dużo taniej niż w polskich sklepach i w dodatku z darmową wysyłką. Na jakimś forum przeczytałem nawet, że Atmegę8 da się kupić za 1,5 zł, kiedy w sklepach kosztują niecałe 5 zł. Czy to prawda z tymi cenami i jak jest z jakością w takim przypadku? Przeszukałem oferty kilku polecanych sprzedawców na Ebay, ale u nich Atmega8 kosztowała niewiele mniej niż w sklepie w Polsce, a niektóre oferty są nawet droższe. Orientuje się ktoś może gdzie najlepiej kupować, by było najtaniej, ale nie że dostanę jakieś zepsute części?
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    Krzysiek1260 wrote:
    w dodatku z darmową wysyłką

Ktoś wyśle Ci jeden mikrokontroler/kondensator za 1,5zł z darmową wysyłką z Chin? Coś średnio prawdziwe się to wydaje.

Miałem przez pewien czas kontakt z fabryką głośników w Chinach. Obowiązywał parametr, ktorego nazwy nie pamietam, ale oznaczał on minimalne zamówienie, które w przypadku największych głośników wynosiło 100 sztuk, a tych miniaturowych (np wysokotonowych) już 500 szt. Wysyłka dodatkowo płatna.

Znajomy na All...o wyszukiwał swojego czasu jakiś modułów termometrów czy woltomierzy z Chin. Zamawiał to, kosztowało to parę złotych, ale na paczkę czekało się 1-2 miesiace. Dowiem się jak to działało i opiszę tutaj :)
    Świr
    Level 34  
    DJ_Dexinter wrote:
    Ktoś wyśle Ci jeden mikrokontroler/kondensator za 1,5zł z darmową wysyłką z Chin? Coś średnio prawdziwe się to wydaje.

Za 1,50zł to pewnie nie, ale sam zamawiam różnej maści drobnicę i ostatnio nakupiłem 50 sztuk tranzystorów za 7zł z darmową przesyłką.
    kassans
    Level 32  
    Atmega8 za 1.50zł to nie ale są po 2.84zł z darmową wysyłką. Lepszym rozwiązaniem są np Arduino mini pro z Atmega328 :)

@DJ_Dexinter Nie wprowadzaj ludzi w błąd jeśli wybierze przesyłkę lotniczą np. "China Post Ordinary Small Packet Plus" to paczki przychodzą już nawet po 10 dniach sprawdzone, zamówiłem w chinach już około 100 paczek i to naprawdę z drobnicą, ostatnio nawet klej termo przewodzący 2zł(z wysyłką) vs ~10zł to duża przebitka ;) Tranzystorki, wtyczki jack, stabilizatory napięcia AMS1117 na płytce kosztowały mnie 1zł z wysyłką ;) Nawet Herbatę zamawiałem i wszystko przychodziło w przeciągu 15 dni ważne aby wybrać odpowiedniego sprzedawcę i przesyłkę. Raz zdarzyło się że przyszło coś uszkodzone to miałem do wyboru albo zwrot pieniążków albo ponowne wysłanie tej rzeczy. Mam też myszkę do komputera z chin i działa bez zarzutu. Polecam jeśli ktoś nie boi się dłuższego czekania oraz języka angielskiego z translatora :)
    NIXIE_123
    Level 34  
    Ja kupiłem 4 pcm-y do ogniw 18650 i zapłaciłem 16zł. Po 10 dniach już były. Na alledrogo takie same kosztują 10zł jeden i 10zł przesyłka...
    dondu
    Krzysiek1260 wrote:
    Nie znalazłem na Elektrodzie takiego tematu, ....

Oto on: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3079227.html

DJ_Dexinter wrote:
    Krzysiek1260 wrote:

Ależ oczywiście że tak. Zdarza mi się kupować pojedyncze elementy za 0,13$ czyli około 0,53zł z darmową dostawą.
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/Jak-kupowac-elektronike-w-Chinach.html

Ostatnio np. 10szt AMS1117-5.0V za łącznie 0,38$, czyli 1,56zł z darmową dostawą oczywiście:

strikexp
    Level 27  
    DJ_Dexinter wrote:
    Krzysiek1260 wrote:

A jednak jest prawdziwe, sprawdziłem osobiście.

Co do cen to nie ma aż takiego szału że jest przebitka 400% w Polsce. Takie różnice cen występują tylko na skomplikowanych, gotowych modułach np Arduino. I tutaj warto zauważyć że tak tanie moduły są przeważnie fatalnej jakości.
    Nie wszystko jest też tańsze, sporo rzeczy jest w identycznej cenie a nawet droższych. Opłaca się kupować hurtowo, w małych ilościach to już niekoniecznie.
    Tanie są np triaki dużych mocy, ja np kupowałem 20szt BTA41-600 po 1,6zł. W Polsce kosztują około 6-7zł. Jednak kupując w sklepie internetowym możemy mieć pewność co do producenta. Natomiast chinole sprzedają swoje lokalne wyroby, które niekoniecznie mają takie same parametry. Trafiają się też oszuści którzy przysyłają używane elementy jako nowe.

Czasy dostaw z aliexpress.com są przeróżne, osobiście spotkałem się z zakresem od 6 dni(!!!) do 70 dni. Zdarzyły się też paczki które nie dotarły wcale i musiałem robić tzw spór o zwrot pieniędzy.
    Defozo
    Level 17  
    Nie wiecie może jak to jest, jak się chce zamówić elementy z AliExpress do urządzeń, które się sprzedaje w Polsce?
    strikexp
    Level 27  
    Tzn prawnie czy handlowo?
    Prawnie to musisz mieć znaczek CE na podzespołach. Czyli teoretycznie wszelkie tanie chińskie moduły odpadają. Do tego przy dużych ilościach może Cię złapać urząd celny i nakazać płacić VAT. Z cła elektronika jest przeważnie zwolniona.
    Handlowo to wystarczy znaleźć to co się chce. I zapewniam że to często niezłe wyzwanie.
    strikexp
    Level 27  
    kassans wrote:
    No i pasowało by mieć dowód zakupu lub fakturę jeśli mamy własną firmę :)

Nie testowałem, ale podobno to wygląda inaczej. Prosisz o oznaczenie paczki jako sample i jest ona kontrolowana w urzędzie celnym. Po wezwaniu przyjeżdzasz i wystawiasz jakiś dokument importowy. Płacisz też cło jeśli jest i najprawdopodobniej VAT. Potem jest to traktowane jako zwykła faktura kosztów firmy.