Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] bmw e36 m40 - BMW e36 montaż el. szyb

marcinkraków 25 Aug 2015 11:06 2496 12
Relpol
    marcinkraków
    Level 8  
    Witam forumowiczów.
    Ponieważ walczę z montażem szyb już tydzień bez większych rezultatów postanowiłem zwrócić się o pomoc bardziej zorientowanych w temacie.
    Posiadam 4x silnik szyb : tył dwa piny , przód dwie wtyczki jedna dwu pinowa druga trzy. oraz przełączniki 3x z białym spodem 4 pinowe i 1x z żółtym wszystkie cienkie kable. oraz 8 przekaźników po dwa na silnik. przekaźniki takie galicja-eltal.com.pl/przekaznik-p-114. pomimo wielu prób z różnymi schematami nie chce działać :zly: bardzo proszę o pomoc bo mnie trafi :mur:
  • Relpol
    piotrekwoj1
    Level 40  
    Zrób wszystkiego fotki i wrzuć.
    marcinkraków
    Level 8  
    silnik przód
    bmw e36 m40 - BMW e36 montaż el. szyb

tył z dwoma kablami

przełączniki

przełącznik żółty 1szt

przełączniki białe 3 szt

montowane na schemacie opublikowanym na jednym z for przez mr18

i nie chce chodzić
  • Relpol
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jak ty mylisz przełącznik z przekaźnikiem, to nie dziwota, że nie chce to chodzić. Do tego schemat jest trochę dziwnie oznaczony w miejscach 87 i 87a, bo wynika z niego, że w spoczynku na silnikach będzie 12V. Działać będzie, ale po co tak? Jak dla mnie, to najwięcej roboty będzie z mechanicznym zamontowaniem tego w aucie. Schemat banalnie prosty. Przecież wystarczy, że mechanizmach znajdziesz + i - silnika, a w przełącznikach zacisk wspólny i te dwa, które się załączają podczas naciskania. Miernik i jakieś dwie minuty roboty.
    marcinkraków
    Level 8  
    nie myle pomyliłem się przy opisie. w silniku + i - to dolna wtyczka to już wiem w przełączniku są 4 kable 1 masa - brązowy , 2 +12 biało czerwony ( jak tylko tak podepnę jest odświetlenie przycisku) czyli dwa które mi zostają to powinny być góra/dół ale jak tak połączę to nie działa. Ekspertem w tym nie jestem ale co się nauczę to moje więc proszę o łopatologiczne objaśnienia.
    Błażej
    Sprawdziłeś, czy przełącznik tak właśnie działa? Czy załącza zasilanie na te dwa piny w zależności od tego, jak go naciśniesz? O tego zacznij.
    marcinkraków
    Level 8  
    Jak mogę to sprawdzić ?nie mam miernika
    Błażej
    Aha... Zabierasz się za prace elektryczne, a nie masz PODSTAWOWEGO narzędzia, jakim jest miernik. Dobre, nie powiem... Są jeszcze probówki napięcia, ale ich użycia nie będę omawiać.
    marcinkraków
    Level 8  
    No nie mam nigdy mi nie był potrzebny a tu jednak .. No ale w sumie to sobie dam radę(pożyczę)
    tylko nie wiem jak się do tego zabrać w sumie to z elektryką miałe tyle wspólnego co nic. Dlatego może dla kogoś co to ogarnia moje pytania są głupie
    marcinkraków
    Level 8  
    Pomierzyłem popatrzyłem i jakiś sukces jest szyba jedzie na dół ale nie che do góry połączone według schematu co może być nie tak?
  • Helpful post
    Błażej
    Tylko jedna rzecz może być nie tak - źle podłączyłeś.
    marcinkraków
    Level 8  
    No tak, źle podpiąłem 😋 teraz gra dziękuję za wskazówki.