Witam,
Szukam inspiracji do zaprojektowania zasilacza/przetwornicy.
Założenia:
- Napięcie wyjściowe - 5V / 2.5A
- Napięcie wejściowe 9 -15V (sieć) lub 3,7V z akumulatora litowo-jonowego
- Automatyczne ładowanie akumulatora litowego z kontrolą ładowania
- Automatyczne przełączanie na akumulator w przypadku zaniku zasilania głównego
- Automatyczne odłączenie akumulatora - zabezpieczenie przed zbyt głębokim rozładowaniem (w przypadku braku zasilania głównego)
Takie mam założenia projektowe.
Do tej pory stosowałem przetwornicę step-down + akumulatory Ni-MH + LM317 do ładowania tych akumulatorów - układ się generalnie nie sprawdził.
Kiedyś wpadł mi w rękę jakiś PDF z przetwornicą step-up/step-down, która miała fajną funkcjonalność ponieważ można było podłączyć dwa źródła zasilania - główne i rezerwowe w postaci AKU, który był ładowany przez samą przetwornicę - jakoś nie mogę tego odszukać.
Czy ktoś podpowie co wykorzystać? jaki scalak przetwornicy zastosować? jak rozwiązać przełączanie, ładowanie i odłączenie aku w przypadku głębokiego rozładowania?
Może ktoś już coś zbliżonego robił w swojej karierze?
Szukam inspiracji do zaprojektowania zasilacza/przetwornicy.
Założenia:
- Napięcie wyjściowe - 5V / 2.5A
- Napięcie wejściowe 9 -15V (sieć) lub 3,7V z akumulatora litowo-jonowego
- Automatyczne ładowanie akumulatora litowego z kontrolą ładowania
- Automatyczne przełączanie na akumulator w przypadku zaniku zasilania głównego
- Automatyczne odłączenie akumulatora - zabezpieczenie przed zbyt głębokim rozładowaniem (w przypadku braku zasilania głównego)
Takie mam założenia projektowe.
Do tej pory stosowałem przetwornicę step-down + akumulatory Ni-MH + LM317 do ładowania tych akumulatorów - układ się generalnie nie sprawdził.
Kiedyś wpadł mi w rękę jakiś PDF z przetwornicą step-up/step-down, która miała fajną funkcjonalność ponieważ można było podłączyć dwa źródła zasilania - główne i rezerwowe w postaci AKU, który był ładowany przez samą przetwornicę - jakoś nie mogę tego odszukać.
Czy ktoś podpowie co wykorzystać? jaki scalak przetwornicy zastosować? jak rozwiązać przełączanie, ładowanie i odłączenie aku w przypadku głębokiego rozładowania?
Może ktoś już coś zbliżonego robił w swojej karierze?