Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz audio - przełącznik mono/stereo

Basello 25 Aug 2015 14:26 1209 2
    Basello
    Level 9  
    Witam,
    Ostatnio zrobiłem wzmacniacz audio (taki jak na załączonym obrazku). Schemat sam właściwie narysowałem, korzystając z podobnych z internetu, ale wymyśliłem sobie, że będzie wzmacniał sygnał stereo. I nie ma problemu, gdy podłączam telefon wszystko śmiga, ale jak przełączam na tryb mono (sam dorobiłem ten przełącznik - widocznie coś źle rozumuję) i podłączam kabel również mono (np od gitary), to dzieją się złe rzeczy. Kiedy "górny" potencjometr jest ściszony na maksa, jest ok (gra tylko dolny, ale nie ma żadnych trzasków/szumów), ale jak podgłaśniam to "dolny" głośnik ścisza się, a "górny" wcale nie robi się głośniejszy (chyba w ogóle nic nie słychać z "górnego" głośnika). No i moje pytanie; jak to rozwiązać. Chcę koniecznie mieć sygnał mono z obydwu głośników ponieważ moc wtedy jest dwukrotnie większa niż jakby był na jednym głośniku, ale od czasu do czasu chcę również przełączyć na tryb stereo. Pomóżcie, jestem początkujący :/
  • Helpful post
    viayner
    Level 43  
    Witam,
    sadze ze blad jest w przelaczniku jest on w zlym miejscu.
    Tak jak masz na schemacie prawdopodobnie powoduje on wplyw wzajemnych pradow polaryzacji na sasiedni kanal. Prosciej regulacja wzmocnienia jednego kanalu powoduje zmiane potencjalu na koncowce 2 a ta sie przenosi na drugi uklad.
    Daj przelacznik przed kondenastorami, koncowka 2 laczy sie tylko z kondensatorem a przelacznik jest przed nim (na samym wejsciu) ale pamietaj o zmianach w gniazdach bo wlozenie wtyku mono zwiera drugi kanal do masy.
    Pozdrawiam
    Basello
    Level 9  
    Działa :) dziękuję bardzo i pozdrawiam