Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio bardzo cicho gra przy max podgłośnieniu

Pakao 25 Aug 2015 18:19 4893 28
NDN
    Pakao
    Level 10  
    Witam, znalazłem w szafce stare radio samochodowe honda 39100-SF1-A100-M1

a że moje zostało uszkodzone i wyrzucone to podłączyłem to radio. Radio ładnie pięknie działa tylko na max podgłośnieniu ledwo co słychać.

Nie chodzi mi o kasety bo ich praktycznie nie mam tylko o FM. Na starym radiu wszystko grało.

Proszę o pomoc. Jeśli trzeba coś sprawdzać miernikiem czy coś to piszcie od razu gdzie (poradze sobie tylko trzeba mi wytłumaczyć co gdzie i jak)
  • NDN
    ziomus90210
    Level 35  
    Jak podłączyłeś głośniki? Pokaż jakieś fotki.
    Pakao
    Level 10  
    Radio bardzo cicho gra przy max podgłośnieniu Radio bardzo cicho gra przy max podgłośnieniu Radio bardzo cicho gra przy max podgłośnieniu

Radio podłączałem w samochodzie a teraz tak testowo na wyciągnietym akumulatorze i jest to samo
  • NDN
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ależ syf w tym radiu. Głośniki na pewno dobrze podłączone? Nie pokrzyżowane między kanałami? Jeśli nie, to trzeba szukać usterki. Kasety w tym radiu grają? Też tak cicho?
    Pakao
    Level 10  
    nie mam juz kaset w domu xd no syf bo to znalezione w garazu w szafce ale jak zagraja to wyczyszcze. Głośniki raczej dobrze , sugerowałem sie obrazkiem z 1 posta.
    Błażej
    Na obrazku z pierwszego postu są tylko dane o zasilaniu i impedancji głośników. Nic o podłączeniu. Ściągnij sobie opis kostki do hondy i podłączaj zgodnie z nim.
    Pakao
    Level 10  
    Faktycznie zapomniałem

Błażej
    Podłącz radio, zrób sobie głośnik z dwoma przewodami i złączaj się kolejno do głośników, do ich + i -. Sprawdź, czy wszystkie tak samo grają. Nie masz tam skręconego jakiegoś fadera lub balansu? Jeśli jest dalej tak cicho, to trzeba już grzebać w radiu.
    Pakao
    Level 10  
    Jakiego fadera ? :D Robiłem już tak jest to samo.
    Błażej
    Fader, czyli balans przód - tył (jeśli jest w tym radiu).
    Więc zostaje grzebanie w radiu lub zakup na szrocie jakiegoś odbiornika, co pewnie wyjdzie taniej.
    Pakao
    Level 10  
    No jest takie cos
    Wolał bym pogrzebać w radiu :D

Błażej
    No to schemat radia, a jak nie, to opisy i schematy aplikacyjne układów w nim zastosowanych, miernik, generator, próbnik sygnału i do dzieła :D
    Pakao
    Level 10  
    Dodam że ten dzwięk leci tak jak by zatłumiony
    Błażej
    Sprawdź, co na wejściu końcówki mocy. W sumie to stawiam na nią w tej chwili.
    Pakao
    Level 10  
    Własnie, czytałem na forum o różnych radiach i praktycznie 90% mówią żeby to sprawdzić , szczerze to nie wiem gdzie to jest w tym radiu.

Dodano po 21 [minuty]:

To jest chyba to LA4700 ? Jeśli tak to mam tego 2 lecz jest straszny trudny dostep do tego wiec nie mam jak sprawdzić napięcia ale na pierwszych pinach jest ok ~4.45V

Czyli niby dobry (?) Na wyjściu tam gdzie sie głośnik podłącza napięcie wacha się ~0.05/0.04V
    Błażej
    Jeśli nie jesteś pewien, czy to jest to, to wpisujesz typ w google i sprawdzasz notę katalogową. Będzie tam opis końcówek i schemat aplikacyjny.
    Potem wpisujesz w google hasła "jak sprawdzić końcówkę mocy miernikiem", "jak sprawdzić końcówkę mocy w radiu". I czytasz np jakie napięcie ma być na wyjściach głośnikowych podczas, gdy końcówka pracuje bez podanego sygnału audio na wejściu....
    Pakao
    Level 10  
    Ale w nocie katalogowej nie ma opisu koncówek, po drugie jest tam bardzo trudny dostęp (pod blaszką która nie jest rozkrecalna) Jest tak jak mówie na pierwszym pinie ok ~4.45V a na wyjściach do audio ~0.04/0.05V.

Edit.: Wczoraj szukałem własnie jak to sprawdzić jedni pisali że na pinach ma być połowa napięcia wejściowego (czyli niby OK) a na wyjściach od audio ma być napięcie 0V (może sie wachać do 0.08VMax)
    Błażej
    Pakao wrote:
    Ale w nocie katalogowej nie ma opisu koncówek

Jak to "nie ma"? Pierwszy schemat z tym układem i już pięknie widać, która końcówka za co odpowiada. I jest napisane, że to są końcówki mostkowe, więc na ich wyjściach ma być około połowa zasilania względem masy. Do tego wystarczy też zasilić końcówkę i na wejście audio podać pewny sygnał. Proste sprawy. Skoro tą płytkę ktoś tam umieścił, to znaczy że dostęp jest. Od strony druku też się nie da dojść?
    Pakao
    Level 10  

Czerwone - te scalaki
    żółte - ta blaszka
    zielone - tam jak ruszam to tak głośno coś trzeszczy i troche głosniej juz gra ale to ciut tylko głosniej i wgl nie reaguje na potencjometr głośności jak dam na najniżej to tak samo jak na max

Dodano po 26 [minuty]:

Taśma OK
    ziomus90210
    Level 35  
    Najpierw wszystko bym umył izopropanolem lub choć denaturatem. A luty w okolicach złącza taśmy nie popekały?
    Pakao
    Level 10  
    Wszystko wygląda na ok, myślałem też zeby wsadzić tylko płytke do piekarnika ale są kondensatory
    Błażej
    Pakao wrote:
    Wszystko wygląda na ok
    Powiedz mi, od kiedy to elektronikę się sprawdza na oko? No, chyba że masz rentgen i jakiś cudowny tester w oczach. Wtedy to zwracam honor.
    Do mikrofalówki ją wsadź. Albo mikserem potraktuj. Albo od razu tłuczkiem do mięsa. Co to za idiotyczna metoda - wsadzanie do piekarnika? Skoro tam trzeszczy, a są to potencjometry, to im i połączeniom tej płytki bym się przyjrzał. Trzeba cię prowadzić za rękę, jak przedszkolaka?
    Pakao
    Level 10  
    @U.P. No tak też bym powiedział :D Zielono mi :D A tak poważnie gdzieś tam na jakims forum czytałem ze jak są zimne luty na karcie graficznej to sie rozkreca wszystko i do piekarnika (zasłaniając jakoś kondensatory) ale myślałem ze to na wszystkich płytkach PCB działa.
    Jamie
    Level 20  
    Urządzenie z czasów "Made in Japan", na dodatek całe lata na półce, największa w galaktyce plantacja kurzu i pleśniaków - jeśli gra cicho, to pierwszą rzeczą do zrobienia jest czyszczenie, a może i wymiana, zespołu potencjometrów...
    Błażej
    Ja twierdzę, że nie warto się brudzić, bo za 50 zł można kupić dużo lepsze radio i sprawne radio.
    marcino001
    Level 2  
    Podzielam zdanie poprzednika. Za małe pieniążki można kupić naprawdę dobry sprzęt.
    Jamie
    Level 20  
    Konsument pójdzie i kupi - pasjonat będzie czyścił...
    Miejsce na wszystko i wszystko na swoim miejscu ;)
    Błażej
    @Jamie ale ja nie każę kupować nowego. Na szrocie kupi używkę w dużo lepszym stanie i nowszą. to radio to raczej truposz, już sądząc po ilości syfu w środku. I na prawdę stare, jeśli chodzi o podzespoły. A ze zabytek to żaden, do auta też pewnie nie należało jako seryjne wyposażenie...
    Jamie
    Level 20  
    Z pewnością jakieś kupi, gdyby lubił dłubać w złomie, to próbowałby naprawić to poprzednie uszkodzone - zresztą sam napisał, że wielkiej praktyki w naprawach nie posiada ;)...