Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lafayette Atena - Ekran przygasa i puka przy końcu nadawania

Regos 25 Aug 2015 19:40 945 6
    Regos
    Level 15  
    Witam, nie wiem czy dział odpowiedni (czy nie powinien być początkujący) ale chciałbym dowiedzieć się czy podany przykład to prawidłowa praca radia.

Radio to używane Lafayette Atena po poprawie SQ, na razie pracuje z Hustlerem z swr 1.2 na 19. Odbiór jest nawet zadowalający żeby słyszeć co się dzieje na drodze. Jednak zdaje mi się że nadawanie jest gorsze. Gdy zaczynam nadawać ekran lekko przygasa i po puszczeniu przycisku słychać "puk" w głośniku radia.

Dodaję wideo (w spoilerze bo coś w podglądzie zniekształca post) na którym starałem się to uchwycić. Radio leży do góry nogami żeby głośnik odsłonić. Nie wiem czy tak ma być, czy coś jest nie tak i mam szukać przyczyny/udać się do serwisu.

Spoiler:

kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Regos wrote:
    Jednak zdaje mi się że nadawanie jest gorsze. Gdy zaczynam nadawać ekran lekko przygasa i po puszczeniu przycisku słychać "puk" w głośniku radia.

Ciebie dobrze słychać jak nadajesz, bo to co opisujesz to nie koniecznie usterki radia.
    Regos
    Level 15  
    Słychać mnie mniej niż ja słyszę z tego co wypytywałem. Ja słyszę mobila trochę ciszej ale wyraźnie, a on już ma granice szumów. Nie to że trzeszczy coś podczas komu ikatów. Tylko nie wiem czy to norma bo zaczynam z radiotechniką.
    Tak mi przychodzi teraz do głowy czy te objawy to możliwa kwestia słabego zasilenia bo kabel chyba trochę przeszedł u poprzedniego właściciela.
  • Helpful post
    kriss51
    Regos wrote:
    Ja słyszę mobila trochę ciszej ale wyraźnie, a on już ma granice szumów.

Moc mierzyłeś? Pamiętaj że zasięg w samochodzie jest różny, zależny od miejsca w którym się znajdujesz. Jeśli moc będzie ok. to może jest zbyt mała głębokość modulacji (cicha modulacja). Na tą chwilę nie będziemy zgadywać nie znając mocy nadajnika.

Dodam że zasilanie radia najlepiej podłączyć bezpośrednio do akumulatora.

Głębokość modulacji AM możesz zwiększyć potencjometrem montażowym RV2 o ile już nie jest ustawiony na full. Można jeszcze wyciągnąć tranzystor limitera Q28 celem zwiększenia głębokości modulacji.
    Regos
    Level 15  
    Dzięki Kriss51.
    Niestety nie mierzyłem mocy i nie mam za bardzo czym . Muszę się udać do serwisu ale może z tym poczekam. Jutro mam trasę i sprawdzę jeszcze raz jak to wygląda na trasie jeśli nie ma jakiś zastrzeżeń.
    Znalazłem w innym temacie schemat i nawet zdjęcie z zaznaczonym RV2 tylko nie wiem czy ruszać go czy nie. Korci mnie trochę zwiększyć głębokość modulacji ale szczerze mówiąc nie wiem w którą stronę go kręcić powinienem .
    kriss51
    Regos wrote:
    Korci mnie trochę zwiększyć głębokość modulacji ale szczerze mówiąc nie wiem w którą stronę go kręcić powinienem .

Na chłopski rozum wystarczy jak skręcisz na full w prawo i sprawdzisz czy jest poprawa, potem możesz przekręcić w lewo i zobaczyć efekt. Widzę że boisz się tego jak piekła, a zakładasz taki temat. Samo się nie zrobi. Niczego nie spalisz kręcąc RV2.
    Anonymous
    Level 1