Cześć, niestety nie masz racji pisząc:
eurotips wrote: Z tym się nie zgodzę, profesjonalna przestaje ładować tylko ogniwo które w pełni się naładowało, pozostałe też kolejno ładowane są do końca i wyłączane jest im ładowanie.
Tego rozwiązania ( tzw balancerów) nie stosuje się w pakietach o liczbie ogniw do 5 szt (do 18V). Tam zjawisko nierównomiernego ładowania poszczególnych ogniw (szybsze ładowanie się skrajnych ogniw) jest niewielkie i dlatego stosuje się rozwiązanie jakie opisałem - to jest odcięcie ładowania po osiągnieciu maksimum (według CC CV) przez chociaż jedno z ogniw z pakietu. Płytki PCM kontrolują naładowanie ( i rozładowanie) każdego z ogniw z osobna i w odpowiednim momencie odcinają prąd. I taką rolę pełni elektronika w naszej technologii Hybrid Battery - "Włącz i zapomnij". To jest profesjonalne rozwiązanie stosowane przez producentów elektronarzędzi jak BOSCH czy MAKITA. Dlatego tak ważny jest dobór identycznych ogniw do jednego pakietu o czym pisałem wcześniej.
Ty poradziłeś sobie inaczej - ładujesz każde z ogniw po kolei - szacun za wytrwałość! To się chyba nazywa BioBalancer - mam nadzieję że masz poczucie humoru...
Doładowanie poszczególnych ogniw ( tzw. balancer ) stosuje się w pakietach o liczbie ogniw powyżej 5 szt. (powyżej 18 V). Tam naturalne zjawisko nierównomiernego ładowania ogniw w pakiecie musi już być kompensowane - różnice są zbyt duże - każde z ogniw jest badane i ładowane osobno. Taka elektronika jest znacznie droższa i ze względu na to producenci narzędzi stosują ją w napięciach 24V - 36V. A to już zupełnie inna półka niż wkrętarka z tego postu. Elektronika z balncerami jest stosowana także w modelarstwie np. w profesjonalnych dronach ( tam też są duże pakiety).
Tak czy tak - fajnie pospierać się z kimś kto się zna.
Mam nadzieję że lubisz wymianę poglądów i wiedzy i nie przyjmiesz tego źle:)
pozdrawiam
Darek
Sprawne narzędzia to podstawa!
Dodano po 27 [minuty]:
Cześć,
odnośnie Twojego wyboru.
gievont3 wrote: Koszt nowej baterii to 49zł.
Baterie działają przy pracy ciągłej i jest OK. Na razie upłyną miesiąc i nie ma co narzekać
Technologia NiCd (a taki zamiennik kupiłeś) dobrze nadaje się do pracy ciągłej - ze względu na efekt pamięci powinna być rozładowywana do końca (0,9 V na ogniwo ) i zawsze naładowywana do pełna. Ma też inne swoje ograniczenia - w tym ograniczona liczba cykli ładowania i duża waga, nie znosi też długo leżeć nie używana.
U użytkownika który o nią dba ( prawidłowo i systematycznie ładuje i rozładowuje ) wytrzyma 300-500 cykli.
Baterie Li-Ion nie wymagają takiej uwagi, są o połowę lżejsze, dają duży prąd przez całe życie i mają parę innych zalet np. nie zawierają toksycznego Kadmu.
No i wytrzymują 2.500 do 3.000 cykli.
Mam propozycję - zregenerujemy Ci zużyty oryginał w technologii Hybrid Battery za free pod warunkiem, że podzielisz się na forum obiektywnymi uwagami. Porównasz do zamiennika który kupiłeś za 49 zł.
Wchodzisz w to?
Jeśli tak skontaktuj się ze mną przez mój profil.
pozdrawiam
Darek
Sprawne narzędzia to podstawa!