Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes Actros MPII '07 - usterka hamulca górskiego

dziewiątka 26 Aug 2015 21:00 2073 7
Texa Poland
    dziewiątka
    Level 8  
    Witam mam problem z hamulcem górskim w mercedesie actrosie to znaczy raz działa raz nie działa. Mercedes diagnozowany (texa navigator) nie znaleziono żądnego błędu odnośnie hamulca górskiego oprócz błędu BS( czy ma to jakiś związek?) texa normalnie steruje tymi dwoma zaworami i siłownik uruchamia się. Dźwignia włączania hamulca także działa prawidłowo (tak wskazuje texa). Dodam że hamulec można włączyć używając hamulca roboczego tu także raz działa raz nie działa. Wyłączyć można go sprzęgłem dźwignia oraz pedałem gazu. Proszę o pomoc i wyrozumiałość ponieważ jestem tu nowy :) dziekuję
  • Texa Poland
    User removed account
    User removed account  
  • Texa Poland
    dziewiątka
    Level 8  
    błąd bs który mi wyświetla pokazuje ze to wina czujnika abs nie wiem jakie mam spisac informacje zeby cos ci wiecej podac. Wszystko inne działa nie jezdze na magnesie bo nie ma takiej potrzeby.
    User removed account
    User removed account  
    dziewiątka
    Level 8  
    sprzęgło od nowośći jescze nie było robione ale działa bez zarzutów wszystko chodzi elegancko.( błąd BS pojawił sie po wymianie przedniego łożyska prawa strona diagnostyka wykazała uszkodzony czujnik ABS został wymieniony błąd skasowany lecz po przejechaniu kilku kilometrów znów się zaświecił diagnostyka którą włączyłem w systemie znowu wskazuje na czujnik uszkodzony. )A co do hamulca górskiego texa sprawdzono sprzęgło i pedał gazu no wszystko jest ok i działa bez zarzutu. Jeszcze musze sprawdzić może jest przerwa na instalacji idącej od dźwigni do elektrozaworów tych pod nogami kierowcy bo nieraz gdy zjeżdżam z góry zaciągnę górski, nie działa, a jak auto podskoczy na dziurach to potrafi sie załączyć wtedy.
    User removed account
    User removed account  
    dziewiątka
    Level 8  
    witam przepraszam za długa nieobecność. Otóż instalacja została na sprawdzona i jest w porządku.
    Zdecydowaliśmy się wyciągnąć siłownik sprzęgła i go przeczyścić, rzeczywiście był zabrudzony, po zamontowaniu siłownika i odpowietrzeniu hamulec górski zanikł na dobre. Pojawia się błąd czujnika położenia sprzęgła, wszystkie parametry sprzęgła na wykresie są na dole (odpisze wszystkie parametry jak będzie chwila) czy to już będzie końcówka sprzęgła i dlatego górski nie działa ?
    dziewiątka
    Level 8  
    problem został rozwiązany wystarczyło zrobić małe nauczanie sprzęgła po czyszczeniu siłownika i hamulec górski działa jak należy. dziękuje pozdrawiam