Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
SterControl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Simatic S7-300 komunikacja profibus z LENZE 8200

26 Sie 2015 23:31 1029 4
  • Poziom 12  
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Mam przypadek w urządzeniu w którym silnik jest sterowany napędem LENZE Motec 8200 z modułem profibus E82ZAFPC010. Występowały powtarzające się błędy inwertera, pomagało stukanie w moduł profibus i przez jakiś czas urządzenie działało poprawnie. Zauważyłem, że kiedy występował problem nie mrugała pomarańczowa dioda oznaczająca nawiązanie połączenia profibus. Kiedy naprężyło się moduł w pewnym miejscu dioda zaczynała mrugać. Przejrzałem moduł na okoliczność zimnych lutów lub innych pęknięć ale nic nie znalazłem - prawdopodobnie są jakieś pęknięcia wewnątrz laminatu. W każdym razie do pewnego momentu naprężanie pomagało ale w końcu przestało - mimo mrugającej diody pomarańczowej na wyświetlaczu HMI pojawiał się komunikat o błędzie inwertera. Zamówiłem już nowy moduł profibus ale chciałbym dowiedzieć się gdzie leży problem. Poza tym będę musiał ustawić port na nowym module i również nie wiem jak to zrobić. Proszę o podpowiedź jak wziąć się za temat. Chciałbym się skomunikować z modułem, żeby po pierwsze ustawić port (z konfiguracji odczytanej z PLC wynika, że jest 21), po drugie, żeby sprawdzić czy w ogóle komunikacja jest poprawna kiedy dioda mruga. Proszę o wyrozumiałość - jestem bardzo początkujący, ale muszę w krótkim czasie opanować podstawy.
  • SterControl
  • Poziom 16  
    Witam,

    Sam pracuje na Lenze Motec 8200 ale z modułami AS-i

    Proszę kontakt na PW

    Pozdrawiam,
    Uciech
  • SterControl
  • Poziom 13  
    Profibus wymaga terminacji magistrali na końcu. Może we wtyczce siada przełącznik od terminacji? Jezeli Lenz jest ostatni na profibusie wtyczka ma być na on
  • Poziom 12  
    Nie jest ostatni. To nie jest problem terminacji.

  • Specjalista Automatyk
    wasilienko napisał:
    prawdopodobnie są jakieś pęknięcia wewnątrz laminatu
    Na to bym stawiał. Ten model ma niefortunny montaż karty komunikacyjnej i dość łatwo jest ją wyrwać podczas ściągania falownika. W jednej linii mieliśmy około 30 i z nich 3 karty zostały uszkodzone właśnie podczas montażu i efekt był taki jak opisujesz. Czasami stykały, a czasami nie, często podczas drgań w czasie jazdy napędu.
    Do konfiguracji potrzebujesz "klawiaturkę". Ustawienia falownika zostają w falowniku, a ustawienia karty są w karcie.