Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hyundai Tucson - bezpiecznik tylnej wycieraczki

28 Aug 2015 14:49 11994 17
  • Level 7  
    Czy ktoś wie gdzie znajduje się bezpiecznik tylnej wycieraczki. Bo w instrukcji nie znalazłem.
    Czy pod kierownicą i nad pedałami w takiej skrzynce to też są bezpieczniki ??
  • Helpful post
    Level 35  
    Wnętrze pojazdu F-26(15A) Ogrzewanie i wycieraczka tylnej szyby.
  • Level 7  
    Dziękuję. A co znajduję się w tej skrzynce pod kierownicą nad pedałami, też bezpieczniki?
  • Level 35  
    Przekaźniki od przeciwmgielnych,alarmu,ogrzewania tylnej szyby, bezpieczniki są jeszcze pod maską.
  • Level 7  
    Mam instrukcję obsługi i w niej schemat bezpieczników i tam ani pod maską, ani wewnątrz samochodu nie wskazano bezpiecznika tylnej wycieraczki, jest tylko wyszczególniony od ogrzewania tylnej szyby. Nie działa mi tylna wycieraczka i ogrzewanie, sprawdziłem przewody i teraz sprawdzam bezpieczniki. Szukając w samochodzie znalazłem skrzynkę pod kierownicą i tam są albo jakieś bezpieczniki albo przekaźniki, tylko nie mogą znaleźć do nich opisu.
  • Level 7  
    Sprawdziłem i niestety jest dobry, nie wiem więc co to może być. Macie jakiś pomysł ??
  • Level 43  
    A napięcie do silnka dochodzi????
  • Level 35  
    Często padają same silniki od napędu wycieraczki, (zapieczona ośka , wytopiony szczotko trzymacz) , sprawdź żarówką 12v czy masz zasilanie na wtyczce po włączeniu wycieraczki.
    Wycieraczka działała wcześniej, słychać klikanie przekaźnika,rok produkcji ?
  • Level 7  
    Nie. Też już sprawdziłem.

    Dodano po 7 [minuty]:

    Rocznik samochodu 2006 r. Kupiłem go niedawno z Niemiec. W klapie tylnej były pozrywane wszystkie przewody. Po zalutowaniu większość zespołów zaczęła działać (centralny klapy, oświetlenie tablicy, lampa stop) tylko wycieraczka i ogrzewania dalej nie działa.
    Ponadto nie działa też tylny spryskiwacz i opuszczanie tylnej szyby. Wszystkie bezpieczniki sprawdzone.
  • Level 10  
    coperfild wrote:
    Często padają same silniki od napędu wycieraczki, (zapieczona ośka , wytopiony szczotko trzymacz) , sprawdź żarówką 12v czy masz zasilanie na wtyczce po włączeniu wycieraczki.
    Wycieraczka działała wcześniej, słychać klikanie przekaźnika,rok produkcji ?


    Witam.
    Podpinam się do tematu bo mam podobny problem.
    Nie działczy tylna wycieraczka i spryskiwacz, ogrzewanie szyby działa. Przy zakupie autka wycieraczka nie działała, nic nie "klika".
    Mój "Tusek" jest z 2007 roku. Na wtyce brak zasilania, bezpieczniki sprawdzone.
    Podobno przekaźnik jest gdzieś pod plastikiem na lewym boku, w bagażniku. Niestety nic nie widać, żadnej rewizji czy klapki. Dodatkowo nie ma awaryjnych. Tu też brak zasilania na wtyce...Czy ktoś mógłby potwierdzić umiejscowienie obu przekaźników?

    Pozdrawiam, Piotr.
  • Level 43  
    Klapa musi byc zamknięta, rygiel i krancówka dziala?
  • Level 10  
    andrzej20001 wrote:
    Klapa musi byc zamknięta, rygiel i krancówka dziala?


    Zasilanie sprawdzałem przy otwartej klapie. Aby sprawdzić przy zamkniętej musiał bym wgramolić się do bagażnika...Co do rygla i krańcówki, nie mam pojęcia, co masz na myśli...
  • Level 43  
    Jak wgramolić zamknij rygiel śrubokretem. Wystarczy pomyśleć
  • Level 10  
    andrzej20001 wrote:
    Jak wgramolić zamknij rygiel śrubokretem. Wystarczy pomyśleć


    Czyli nie ma w klapie żadnego czujnika, który "widzi" położenie klapy...
    O.K. Jutro sprawdzę ponownie. Co w przypadku gdy nadal nie będzie napięcia na wtyczce?
    Gdzie jest ów magiczny przekaźnik?
    A w kwestii świateł awaryjnych i ich przekaźnika coś, ktoś?

    Dziękuję, Piotr.
  • Level 10  
    Witam, mam ten sam problem, niedziałająca tylnia wycieraczka i spryskiwacz. Prąd nie dochodzi do kostki w tylnej klapie. Po włączeniu wycieraczki słychać jakby przekaźnik z tyłu klikał. Ktoś coś?
  • Level 10  
    marcin13173 wrote:
    Witam, mam ten sam problem, niedziałająca tylnia wycieraczka i spryskiwacz. Prąd nie dochodzi do kostki w tylnej klapie. Po włączeniu wycieraczki słychać jakby przekaźnik z tyłu klikał. Ktoś coś?

    Po ponownym sprawdzeniu, zaryglowaniu zamka, prąd dochodzi, wina silniczka.
  • Level 10  
    yapspl wrote:
    ...O.K. Jutro sprawdzę ponownie...


    Witam ponownie.

    To "jutro" się trochę przedłużyło.
    Wycieraczka działa. Problem tkwił w totalnie zatartej osi...Pozostała kwestia spryskiwacza tylnej szyby...
    Dziękuję @andrzej20001 za skierowanie na "właściwy trop"...

    Pozdrawiam, Piotr.

    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

    Witam ponownie,
    Spryskiwacz także działa, pomogła wymiana pompki. Działanie spryskiwacza na przednią szybę nie wskazywało na jej uszkodzenie...

    Pozdrawiam, Piotr.