Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laser od myszki MC-GMX ma za dużą czułość! Jak go zmniejszyć?

Mastermaciek7 28 Aug 2015 21:31 3780 9
    Mastermaciek7
    Level 8  
    Witam, zakupiłem dziś mysz przewodową do mojego komputera. Jest to mysz marki MODECOM a dokładniej MC-GMX volcano. Głównym problemem dla mnie jest to, że laser myszy jest za czuły. W sensie np. gdy gram w cs'a i chcę się obrócić moja postać wykonuje nie potrzebne ruchy tak jakby do tyłu, ponieważ podczas przesuwania przykładowo w prawo, laser łapie jeszcze powierzchnie z mniej więcej 1cm. (myślę że to dużo, z poprzednimi myszkami tak nie mialem i działały na max 3mm) I dlatego gdy trzymam mysz w dłoni i cofam ją w lewo aby móc dalej obrócić się w prawo tak jak wspomniałem moja postać obraca się lekko w lewo :/ jest to dla mnie utrudnienie i nie potrafię tak grać. Pobrałem sterowniki z ich strony i mam ten cały konfigurator, ale ani DPI, ani polling rate, ani też jakiś system go-to-go nie pomaga, może troche minimaluzje problem ale nadal nie czuję komfortu z grania.. czy są jakieś sposoby na osłabienie czułości lasera? Czytałem że może to być sprawka powierzchni ale czarna podkładka nic nie daje, postawiona normalnie na biurku też nie, jedyne co daję jakąś małą różnice to czarna kartka z bloku technicznego... :/ Pomóżcie.
    KSRhaziel
    Level 36  
    1. Ściągnij i zainstaluj sterowniki - http://freetab.eu/softy/ENG/Mice/MC-GMX/Drivers/GMX_Software.exe - link taki dziwny, ale to oficjalny link ze strony modecom. Jak nie ufasz, możesz ręcznie - http://www.modecom.pl/mc-gmx/przewodowe/myszki/peryferia/produkty// > Wsparcie > Sterowniki.
    Jeżeli jest możliwość zmiany czułości, to w oprogramowaniu ją znajdziesz.
    2. Jakiej podkładki pod myszkę używasz? Jeżeli jakieś taniej reklamówki za 5zł to się nie dziw. Czarny kolor to nie wszystko. Polecam podkładki Steelseries Qck w różnych rozmiarach.
    Mastermaciek7
    Level 8  
    Te sterowniki wlasnie instalowalem wczesniej, i nie znalazlem opcji do zmieniania czulosci lasera, a co do podkladki to uzywalem nostromo B1 :> ale tak jak mowie, juz kartka z papieru technicznego lepiej sobie radzi niz ona.
    Mastermaciek7
    Level 8  
    Czyli rozumiem że problem można rozwiązać zmieniając DPI? Czy ta mysz tak ma i nic na to nie poradzę? Bo jeśli chodzi o DPI to im większe dam to tym większy problem bo czułość myszy jest szybsza i jeszcze bardziej widać problem ;/
    KSRhaziel
    Level 36  
    DPI to właśnie czułość myszy. Musisz zmniejszyć jeżeli chcesz, aby czułość była mniejsza.
    Mastermaciek7
    Level 8  
    Ale ja nie chcę zmieniać czułości myszy tylko lasera.
    Robert B
    Level 43  
    Mastermaciek7 wrote:

Zatem nie wiesz o czym mówisz. Z czego składa się optyka myszy jak nie z układu laserowego?
    Jak rozumiesz określenie "czułość myszy" i jak ją w swoim przekonaniu odróżniasz od "czułości lasera"?
    Mastermaciek7
    Level 8  
    Robert B wrote:
    Mastermaciek7 wrote:

Zatem nie wiesz o czym mówisz. Z czego składa się optyka myszy jak nie z układu laserowego?
    Jak rozumiesz określenie "czułość myszy" i jak ją w swoim przekonaniu odróżniasz od "czułości lasera"?

Chodzi mi o to zjawisko które umieściłem na tym filmie na youtubie, to było nagrywane właśnie na tej myszce z tym problemem (za słabą jakość przepraszam):
    https://www.youtube.com/watch?v=guk_BvgY350&feature=youtu.be

Przypatrz się jakie niepotrzebne ruchy robi moja postać gdy się obracam (i to nie jest tak że specjalnie to robiłem i machałem myszą w prawo i w lewo, po prostu wykonywałem ruchy w prawo a to co laser łapał to moje cofanie ręki aby móc znowu wykonać ruch) inne myszki nie miały z tym problemu i na wysokości 2 mm już nie odpowiadały z powierzchnią i spokojnie mogłem się obrócić bez zbędnych przeciwnych ruchów, jak widać utrudnia mi to rozgrywkę dlatego o tym piszę. No przecież chyba nie jest tak że im droższa mysz tym gorsza? Jakaś zwykła z biedronki za 20 zł nie była tak czuła jak ta, a poza tym w jakiej grze i komu potrzebny aż tak czuły laser? Dlatego ją kupiłem bo pisało że jest przeznaczona do gamingu :> No chyba że faktycznie chodzi o to że na jakiejś specjalnej podkładce działa normalnie, ale nie wiem czy bym się za taką wypłacił, skoro na normalnej czarnej jest to samo...
    Septurion
    Level 1  
    Mam ten sam problem, niedawno kupiłem mysz z firmy Tracer i jak ją podniosę na wysokość 1cm i ją poruszam na boki to kursor się porusza, tak samo kupiłem myszkę dlatego że używam do gier zwłaszcza cs, i jest to bardzo denerwujące bo np. chce się obrócić za siebie, robie ruch w prawo ale brakuje mi żeby się zupełnie obrócić więc jeszcze raz robie ruch w prawo ale przy cofnięciu myszki w wtedy kamera się obraca w lewo bo laser łapie w powietrzu. Zastanawiam się czy można by było oddać tą myszkę pod reklamację ale nie wiem czy takie rzeczy podlegają pod reklamację.