Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung RSG5FURS - Nie chłodzi. Potrzebne rady na szybko.

djstrobo 29 Sie 2015 09:01 1704 22
  • #1 29 Sie 2015 09:01
    djstrobo
    Poziom 12  

    Witam.
    Polecą na mnie gromy ale co tam.
    Mogę dostać za darmo lodówkę [url=]http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=63463683[/url] .
    Nie znam jeszcze modelu.
    Przestała chłodzić. Wymienili kompresor i płytę główną. Nadal nie działa. Narazie nie znam więcej szczegółów.
    Czy warto brać? Co może być uwalone? Można rozpoznać model po zdjęciach?
    Pozdrawiam i proszę adminów o cierpliwość. Będę edytować jak dowiem się czegoś więcej.

    0 22
  • Pomocny post
    #2 29 Sie 2015 09:42
    mrhari
    Moderator AGD i automatyka

    Sądząc po lokalizacji "naprawiał" to ktoś od http://www.elektrotec.no/ a ja nie mam o nich najlepszego zadania. Osobiście bym tego nie brał. Kto koledze to naprawi i za jakie pieniądze?

    1
  • #3 29 Sie 2015 12:21
    djstrobo
    Poziom 12  

    Jeśli elektryka lub elektronika to sam naprawie. Gorzej jak układ jest nieszczelny... Miałeś styczność z tym modelem?

    0
  • Pomocny post
    #4 29 Sie 2015 16:00
    mrhari
    Moderator AGD i automatyka

    Jak masz możliwość to umów się z właścicielem na wizytę.
    Wciśnij jednocześnie lewy górny i prawy górny przycisk i trzymaj wciśnięte przez ok 8 sekund aż wyświetlacz zamiga i zgaśnie. Jeśli po tym będzie się świecić jakiś segment wyświetlacza to znaczy że jest jakaś usterka elektryczna (czujnik, wentylator itp, każdy segment oznacza inną usterkę) i najprawdopodobniej da się to naprawić.
    Nie wyklucza to jednak rozszczelnienia i wycieku gazu.
    Musisz wówczas sam podjąć decyzję.

    1
  • #5 30 Sie 2015 15:59
    djstrobo
    Poziom 12  

    Czyli brak błędów?

    Link

    0
  • #6 30 Sie 2015 16:52
    mrhari
    Moderator AGD i automatyka

    Samsung RSG5FURS - Nie chłodzi. Potrzebne rady na szybko.
    Coś poszło nie tak. Wyświetlacz powinien być ciemny. Wziąłeś już tą lodówkę? Jeśli tak, to spróbuj Power Freeze i Fridge.

    0
  • #7 30 Sie 2015 21:49
    djstrobo
    Poziom 12  

    Cześć.
    Wziąłem.
    Wiatrak koło kompresora działa ale sam kompresor nie.
    Na płycie głównej miga dioda INV COMP SIG
    Samsung RSG5FURS - Nie chłodzi. Potrzebne rady na szybko.
    Mogę podłączyć kompresor na krótko? Są 3 piny...
    Przy wtyczce jest jakiś biały czujnik?.
    Samsung RSG5FURS - Nie chłodzi. Potrzebne rady na szybko.
    Jest rozwarty.
    Power Freeze i Fidge nic nie robią.
    Obecnie nie ma filtra wody. Czy ma to znaczenie?

    0
  • #8 30 Sie 2015 22:13
    mrhari
    Moderator AGD i automatyka

    Ile razy mruga ta dioda?
    Kompresora nie podłączaj on jest sterowany przez inwerter a nie napięciem sieci.

    0
  • #9 30 Sie 2015 23:08
    djstrobo
    Poziom 12  

    Mruga raz. Niby Starting failure.
    Czy ta czarno biała kostka to Relay Potector O/L? Warystor?

    0
  • #10 31 Sie 2015 14:27
    mrhari
    Moderator AGD i automatyka

    djstrobo napisał:
    Mruga raz. Niby Starting failure

    Zgadza się.
    Skoro kompresor był wymieniony to zakładam że jest sprawny. Nie podoba mi się inverter. Do tego modelu dedykowany jest https://north.pl/karta/da41-00404a-pba-sub-pb...r-07-inverter-p-j-re-samsung,729-TK-0934.html
    Laminat powinien być zielony a nie brązowy. Możliwe że wstawili zły inwerter.

    0
  • #11 01 Wrz 2015 20:44
    djstrobo
    Poziom 12  

    To zdjęcie głównego sterownika. Laminat inwertera jest zielony.
    Uszkodzony był O/L Protector - zaśniedziałe styki. Powinien przewodzić. Rozebrałem, wyczyściłem i złożyłem - przewodzi.
    Nadal jednak miga dioda i kompresor nie startuje.
    Podejrzewam, że wymienili kompresor i inwerter a jak nie wystartował (nie przewodzący OLP) to włożyli stary inwerter i oddali lodówkę.
    Jakie napięcie powinno być na wyjściu z inwertera? Można jakoś sprawdzić kompresor?

    0
  • #12 01 Wrz 2015 21:13
    mrhari
    Moderator AGD i automatyka

    Kompresor możesz pomierzyć omomierzem, ca 9Ω między pinami.
    Start kompresora możesz wymusić. Power freeze i Fridge wciskasz razem na 8 sekund, puszczasz i wciskasz raz Fridge. Wyświetlacz pokazuje FF1 a kompresor powinien chodzić na najwyższych obrotach. Kolejne wciskanie Fridge to FF2 i FF3 powoduje spadek obrotów kompresora. Wyjdziesz z tego trybu wyciągając wtyczkę z kontaktu.

    0
  • #13 01 Wrz 2015 21:37
    djstrobo
    Poziom 12  

    Kompresor nie reaguje na wymuszony start.
    Edit:
    Pomierzyłem kompresor i jest 9Ω między pinami. Przewody też ok. Po odłączeniu kompresora między środkowym pinem, a bocznymi występują naprzemienne impulsy -168V, ale po podłączeniu kompresora napięcie spada do zera.
    Edit: 02 wrz 2015 17:44
    Zamówiłem inwerter z http://www.elektrotec.no/.. 737kr MVA. Ma być przed weekendem. Dam znać jak wymienię.
    Edit: 04 wrz 2015 21:18
    Wymieniłem inwerter i kompresor odpalił ale nie chłodzi. Słychać , że coś w rurkach krąży. Uwalony zawór?

    0
  • #14 05 Wrz 2015 10:50
    mrhari
    Moderator AGD i automatyka

    Pewnie mało gazu. Gdyby to był zawór to w chłodziłaby chociaż jedna część lodówki.
    A jak nie chłodzi w ogóle to brak gazu, zapchany układ bądź kompresor nie tłoczy.

    0
  • #15 05 Wrz 2015 12:29
    djstrobo
    Poziom 12  

    Od czego zacząć?

    0
  • #16 05 Wrz 2015 15:46
    mrhari
    Moderator AGD i automatyka

    djstrobo napisał:
    Od czego zacząć?

    Od podłączenia zegarów.
    Jak nie masz to nie radzę kupować bo zakup zegarów, pompy itd przekroczy wartość lodówki.
    Poszukaj jakiegoś warsztatu w okolicy.

    0
  • #17 05 Wrz 2015 17:40
    djstrobo
    Poziom 12  

    Znasz kogoś z branży w Bergen?

    0
  • #18 27 Lut 2016 23:25
    emeryt
    Poziom 21  

    Witam.
    Jeśli mogę, chciałbym podłączyć się w temacie. Mianowicie syn ma taką właśnie lodówkę i zaczęła mu ona szwankować. Objaw jest taki, że zamrażalnik przestał mrozić. Temperatura wewnątrz zamrażalnika wynosi ledwo 3 ÷ 4 stopnie na minusie, a wyświetlacz pokazuje -20. Część lodówkowa prawdopodobnie działa normalnie. Agregat pracuje, jednak syn stwierdził, że chyba nieco inaczej "dźwięczy". Czy jest możliwe, bym uzyskał jakąś podpowiedź od fachowców. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

    0
  • #19 27 Mar 2017 15:30
    djstrobo
    Poziom 12  

    Witam.
    Odkopie temat, bo dopiero się wziąłem do naprawy. Podłączyłem pompę próżniową, nabiłem 94g gazu. Testowałem 24h i wszystko było ok -18°C i 4°C. Po 3 tygodniach następna próba - nie chłodzi. Wychodzi na to, że jednak wyciek. Jak sprawdzić czy jest wyciek? Po opóźnieniu układu testowałem tylko 30 min i nie zauważyłem aby ciśnienie się zmieniało.
    Edit: 27 Mar 2017 16:55
    Na 99% wyciek R600A. Szukam pomysłów na zlokalizowanie nieszczelności.
    Kompresor nowy, inwerter nowy, środek jak nowy, zero błędów. Szkoda mi jej wyrzucać.
    Pozdrawiam
    Bartek

    0
  • #20 27 Mar 2017 17:28
    mrhari
    Moderator AGD i automatyka

    Możesz napełnić układ azotem, nie więcej niż 10bar i szukać gdzie ucieka przy pomocy płynu do zmywania.

    0
  • #21 27 Mar 2017 18:14
    djstrobo
    Poziom 12  

    Czy sprężonym powietrzem też można?

    0
  • #22 27 Mar 2017 22:59
    emeryt
    Poziom 21  

    Niestety... prawdopodobnie wyciek jest w parowniku, który zlokalizowany jest w którejś z bocznych ścian lodówki... tak przynajmniej było u mojego syna. Ten parownik jest zrobiony (podobno) z jakiegoś bardzo delikatnego badziewia i jego "pad" to tylko kwestia czasu. Krótko mówiąc -nie popisał się SAMSUNG. W moim przypadku skończyło się na wymianie... lodówki.

    0
  • #23 28 Mar 2017 00:55
    djstrobo
    Poziom 12  

    W tym modelu parowniki są z tyłu za odkręcanymi panelami a skraplacz pod spodem. Jest łatwy dostęp.

    0