Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

samsung 48 6400 i soundbar panasonic sc-htb485 ustawnia dzwieku

czorny81 30 Aug 2015 12:02 5130 17
    czorny81
    Level 8  
    witam mam problem w ustawniach telewizora , chodzi o dzwiek gdy mam podpiety soundbar do wybory mam tylko pcm i dts neo 2.5 (dts i dolby digital zablokowane) gdy leci nc+ lub konsola dekoder i konsola (ps4) jest podpieta hdmi , dziekuje jest to moj pierwszy wpis mam nadzieje ze dobrze trafilem pozdrawiam i czekam na odpowiedz

ps. konsola podlaczona hdmi do tv
    dekoderk podlaczony hdmi do tv
    w soundbar zostal jeszcze wolne hdmi i optical
  • Helpful post
    intenso
    Level 39  
    DTS i Doby Digital będzie aktywne gdy z portu usb będziesz oglądał film z takim dźwiękiem lub dvb-t będziesz miał audycje z taką ścieżką dźwiękowa.
    czorny81
    Level 8  
    dziekuje za szybka odpowiedz czyli w tym momencie mam wszytsko dobrze podlaczone? , jeszcze jedno pytanie jak ustaiwc aby dostac najlepszy jakosciowo dzwiek pcm (cicho jest) albo dts neo 2.5 gdzie jest zywy ale podobno sztuczny czy to kwestia gustu dziekuje i czekam na odpowiedz
  • Helpful post
    intenso
    Level 39  
    Podłączyć możesz soundbar-a to na dwa sposoby
    1. Za pomocą Hdmi do tv i wykorzystać w obu urządzeniach kanały zwrotne Hdmi Arc, przy takim połączeniu tv powinien się włączać po włączeniu soundbara i soundbar będzie się włączał gdy włączysz sam tv, musiałbyś to sprawdzić bo czasami urządzenia nie chcą ze sobą współpracować , ale generalnie powinno tak to działac.
    2.Podłączyć soundbar-a kablem optycznym do tv, przy tym połączeniu będziesz musiał włączać oba urządzenia osobno, jakość dźwięku będzie taka sama jak przy połączeniu Hdmi
    czorny81
    Level 8  
    dzieki i pozdrawiam jeszcze tylko pcm czy dts neo 2.5 ?
  • Helpful post
    intenso
    Level 39  
    Pcm to 2.0 a Dts Neo to przekonwertowany (przerobiony Pcm) sprawdź sobie jak Ci wygodniej, przy Dts Neo będzie wyciągnięta ścieżka dla suba i do niego skierowana.
    czorny81
    Level 8  
    dzieki za pomoc pozdrawiam jak bede miał pytania napisze dzieki
    intenso
    Level 39  
    Nie ma sprawy, daj znać jak to z tym włączaniem i wyłączaniem urządzeń poszło.
    czorny81
    Level 8  
    Hdmi Arc działa super, obsługa pilotem z tv załańczasz tv od razu soundbar tez sie zalancza i w druga strone to samo pozdro
    czorny81
    Level 8  
    siema mam jeszce jedno pytanie jakie dziwek jest lepszy dla soundbara dolby digital czy dts 2.5 ? ma film na usb i jest dolby digital odblokowany tv :)
    intenso
    Level 39  
    Jak masz w opacjach ustawienia wyjścia optycznego możliwość wyboru Dts lub DD to wybieraj zawsze którąś z tych opcji to jest oryginalna ścieżka dźwięku bez oszustwa i zbędnego konwerterowania.
    Dts 2.5 jest to oszukany kodek, tv zmienia zwykłe stereo do Niby 5.1.
    czorny81
    Level 8  
    dzieki wielkie pozdrawiam :)
    czorny81
    Level 8  
    witam ponownie , dalej trwają testy jak wcześniej pisałem film na usb telewizor widział dźwięk dolby digital , dzis poszed test z ps4 i gra GTA5 gdzie mamy kodek dolby digital na okładce ale tv nie widzi tylko pmc i dts neo 2.5 dołączam zdjęcia , ustawienia w ps4 tez zminialem z pcm na dolby digital i nic tv dalej nie widzi, soundbar podlaczony kablem hdmi samsung 48 6400 i soundbar panasonic sc-htb485 ustawnia dzwieku samsung 48 6400 i soundbar panasonic sc-htb485 ustawnia dzwieku samsung 48 6400 i soundbar panasonic sc-htb485 ustawnia dzwieku

Dodano po 1 [minuty]:

Chodzi o kabel hdmi? dzieki i czekam na pomoc, pozdrawiam
    intenso
    Level 39  
    Nie ma i nie będzie Dolby ani Dts, tv degraduje podany dźwięk przez Hdmi do postaci 2.0.
    czorny81
    Level 8  
    ok spoko , czyli co tylko usb film? wczoraj miałem film i widział tv dolby digital, to po co kodeki dts i dolby digital w soundbar jak ich przez hdmi degraduje, wiem ze to nie jest 5.1 tylko 2.1 ale jak plyta czy film ma orginalna sciezke dzwiekowa to powino tv widziec kodek pozdrawiam i czekam na odpowiedz
    intenso
    Level 39  
    Jak po co dolby i dts, a jak puścisz kablem optycznym lub przez Arc do soundbara ścieżkę dźwiękowa w tym dekoderze dźwięku to co wtedy jak soundbar nie będzie obsługiwał tych dekoderów?Ano będzie błoga cisza.

Tv widzi DD i Dts z wbudowanych tunerow.
    czorny81
    Level 8  
    dzieki za odpowiedz pozdro