Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Siemens SE60T390EU - nie pobiera wody

marekobo 30 Sie 2015 18:37 1689 5
  • #1 30 Sie 2015 18:37
    marekobo
    Poziom 2  

    Zmywarka Siemens SE60T390EU nie pobiera wody. Po włączeniu dowolnego programu pracuje pompa spustowa a następnie kiedy przychodzi czas na pobranie wody nie dzieje się nic.
    Przeczytałem (chyba) wszystko co na ten i podobne temat zostało napisane na forum. Płaszcz, dopływ wody, czujnik hydrostatyczny, elektrozawór etc, wyczyszczone i sprawdzone - wszystko wydaje się być w porządku. Zmywarka jednak bez zmian. Nadal nie pobiera wody.
    Zająłem się sprawdzeniem modułu sterowania. Dopatrzyłem się zimnych lutów na stykach przy mikro przekaźnikach. Wymieniłem mikro przekaźniki ale mam wrażanie, że raczej miały związek z grzałką bo choć ewidentnie nadawały się do wymiany to ich wymiana nie miała to wpływu na usterkę.
    Triaki w module sterowania ani żaden inny element nie nosi śladów jakiś "urazów".
    Jednak zmywarka nadal nie pobiera wody, czasem sygnalizuje to komunikatem "sprawdź dopływ wody" ale ostatnio przestała. Wlanie wody bezpośrednio do misy zmywarki czy też jej brak nie robi na niej wrażenia - zmywarka nie robi nic, a czas na wyświetlaczu "normalnie" płynie i słychać tylko stukanie mikro przekaźników.
    Proszę o pomoc, bo mnie skończyły się pomysły.

    2 5
  • #2 30 Sie 2015 19:27
    ROBSON33
    Moderator AGD

    marekobo napisał:
    Proszę o pomoc, bo mnie skończyły się pomysły.


    A napięcie na elektrozawór jest podawane?

    1
  • #3 30 Sie 2015 19:38
    marekobo
    Poziom 2  

    Wiem, że nie zabrzmi to zbyt profesjonalnie, ale prawdę powiedziawszy nie wiem, nie wiem w którym miejscu mogę to zmierzyć. Zaciski, które jak mi się wydaje sterują elektrozaworem są zlokalizowane głęboko za płaszczem nie mam pojęcia jak tam podejść z miernikiem Jeśli jest lepsza możliwość, a pewnie jest, to bardzo proszę o sugestie, w którym miejscu mogę to sprawdzić/

    0
  • Pomocny post
    #4 30 Sie 2015 20:02
    ROBSON33
    Moderator AGD

    Np. tu masz łatwy dostęp:

    Zmywarka Siemens SE60T390EU - nie pobiera wody

    1
  • #5 30 Sie 2015 20:35
    marekobo
    Poziom 2  

    Dzieki za sugestie. Brak napięcia na elektrozaworze.

    0
  • #6 01 Wrz 2015 10:36
    marekobo
    Poziom 2  

    Witam ponownie,

    Dzięki sugestii kolegi Robson33 udało mi się poczynić pewne postępy w diagnostyce. Po kabelkach udało mi się dotrzeć do właściwych elementów sterujących elektrozawór. Potrzebuję jednak dalszej pomocy bardziej doświadczonych kolegów.
    Jak już napisałem wcześniej na zaciskach elektrozaworu brak jest napięcia w fazie pobierania wody. Zająłem się więc ponownie modułem sterowania, wiedząc juz które zaciski sterują elektrozaworem. Zdjęcie modułu w części sterującej załączam.
    Początkowo moją uwagę skupił element oznaczony jako 1. Jak sądzę jest to rezystor SMD, oznaczenia są nieczytelne. Sądziłem, że może być uszkodzony wnioskując po stanie jego powierzchni. Daje się go jednak zmierzyć - wykazuje oporność ok.130k. Element nr.2 z oznaczeniem 220 lub 22R0 - trudno to odczytać, jak sądzę również rezystor SMD. Ten z zewnątrz wydaje się nienaruszony i wykazuje oporność 1M. Nieco na lewo od analizowanych elementów, w układzie sterowania drugiego triaka znajdują się elementy przynajmniej na oko podobne. Po zmierzeniu odpowiednik elementu nr 1 wykazuje oporność ok 590k a odpowiednik elementu nr.2 (tego z oznaczniem 220) oporność ok. 70k
    Oba triaki są identyczne, noszą oznaczenia FT01 09MN.
    Tranzystor sterujący triakiem (element 3 z oznaczeniem W18) wydaje się nieuszkodzony - brak przejścia na zaciskach C - E, i oporność rzędu 700 ohm na zaciskach B - E tylko przy jednej polaryzacji.

    Wnioskuje z tego, że uszkodzenie elementu 2 bądź 1 i 2 jest odpowiedzialne za brak jest sygnału wyzwalającego bramkę triaka i stąd brak wysterowania elektrozaworu.

    Czy ktoś z kolegów mógłby mi pomóc i :

    1. zweryfikować poprawność mojej analizy, jeśli są luki w moim rozumowania to ew. podpowiedzieć co jeszcze sprawdzić.
    2. wyjaśnić czym są elementy 1 i 2 oraz podać ich wartości i ew. gdzie to można kupić

    Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc bo zmywarka już od jakiegoś czasu strajkuje i rodzi to .... hm, pewne napięcia w domu :-)

    P.S. Przyjrzałem się dokładniej sterowaniu pozostałych triaków i odnoszę wrażenie, że w sterowaniu każdego z nich znajduje się element analogiczny do elementu nr.1 i każdy wygląda jakby był uszkodzony. Wydaje się, że ich oznaczenie powinno być 101 (czyli rezystancja 100 ohm zgodnie z kalkulatorem http://kalkulator.majsterkowicza.pl/oblicz/kod_rezystora_SMD a mierząc je uzyskuje wartości od 590k przez ok. 800k do 1.1M.
    Element nr 2 o oznaczeniach 220 lub 22R0 (na prawdę trudno mi to jednoznacznie stwierdzić) powinien mieć oporność albo 220 ohm albo 22 ohm a nie jak udało mi się zmierzyć ok. 70k. Robię coś źle czy padł cały moduł sterowania?

    0