Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki mały samochód do 7 tys. zł?

.Archi. 31 Aug 2015 12:08 1650 16
    .Archi.
    Level 10  
    Witam.

Jako że kompletnie się nie znam na samochodach, chciałbym prosić drogich forumowiczów o pomoc.

Szukam jakiegoś małego, oszczędnego autka na dojazd do pracy, zakupy.

Chciałbym żeby miał 5- cio drzwiowe nadwozie, najlepiej benzyna+ lpg ale niekoniecznie, oszczędny i tani w eksplatacji, z wspomaganiem i ewentualnie klimatyzacją.

Roczny przebieg zapewne około 10 tys. kilometrów, przeważnie jazda w mieście i na krótkich dystansach.

Narazie myślałem nad: Fiatem Pandą, Nissan Micra, Toyota Yaris, Fiat Punto II.

Chętnie wysłucham waszych propozycji. Prosiłbym o podawanie modelu wraz z konkretną polecana wersją silnika.

Pozdrawiam!
    andrzej20001
    Level 43  
    Honda Jazz 1.2
    keseszel
    Level 26  
    Najtańszy Punto, nie zawsze ma klimę. Panda przyjemna, dobrze się nią jeździ. Nissan micra - ...raczej tani.. Generalnie byłby problem z klima w tych autkach- małe autko, raczej klimy nie uświadczysz..
    .Archi.
    Level 10  
    To takie moje pobożne życzenie raczej. Najbardziej zależy mi na niskim przebiegu i ogólnym zadbaniu autka.

A w tych fiatach to jakie silniki są najlepsze za te pieniążki?
    andrzej20001
    Level 43  
    Za 7-8 z klima jazz-a kupisz, ew. do poprawek lakierniczych ale na miasto bym sie nie starał. Sprawdź stan podwozia i podłogi.!!
    .Archi.
    Level 10  
    Oczywiście. A co z Oplem Corsą? Zaznaczam że samochodzik będzie pod chmurką.
    zed71
    Level 23  
    co do silników fiata- najlepszy jest 1,2 60km: mało pali i jest bezkolizyjny. podobnie jak 1,1 55km. niby roznica tylko 5km ale ... mocniejszym lepiej się jezdzi ;)
    z małych samochodów poleciłbym jeszcze:
    - daewoo matiz (za te pieniądze dostaniesz naprawde zadbanego i z małym przebiegiem) - tylko ten znaczek ;)
    - chevroleta sparka (następca matiza) - najlepiej szukać z silnikiem 995ccm ;)
    - chevroleta aveo (mieszanka matiza, lanosa i nubiry) - ale z tych najlepszy ;)
    - nissana micre k11
    Alfred_92
    Level 33  
    W tej cenie można już uderzać w Corsę C.
    .Archi.
    Level 10  
    Kolega ma godnego polecenia Citroena Saxo z 2000 r., 1.5 za 3500 . Jeśli będzie zadbany to warto? Chciałbym jeszcze trochę tym autkiem pojeździć :) A co do micry to jaki silnik?
    zed71
    Level 23  
    1,5 to diesel ;) prosty i długowieczny ;) ale zwróć uwagę na tylną belkę- jak koła stoją w negatywie to ... zastanów się obrze: naprawa kosztuje ok 1000zł ;)
    w micrze kazy silnik jest dobry ;) aby tylko był w dobrej kondycji ;) tylko trzeba patrzeć na rudą ;)
    .Archi.
    Level 10  
    Części do Citroena są w miarę tanie mam nadzieję? Jaki przebieg w takiej cenie to dobry wybór? W okolicy jest jeszcze Suzuki Alto z 2004, 1.0, 63 KM, 130 000, 6 tys. Byłby to dobry wybór? Mój tato ma 15 letniego Matiza i nigdy nie miał poważnej awarii więc mam skłonności ku Azjatom :D
    keseszel
    Level 26  
    Citroen 2000rok, tylna belka już do naprawy, koszt jak mówiono ok 1000PLN i więcej. Jeśli nie robisz to jeździsz na dorżnięcie auta. Matiz do 7tys.. poszalałeś. Ceny około 1500 ( pordzewiała padaka ) do 3500 ... Ale tanie części. Corsa C .. raczej bym nie wierzył..
    andrzej20001
    Level 43  
    zed71 wrote:
    w micrze kazy silnik jest dobry

Micra żre jak smok
    pepe150
    Level 36  
    Peugeot 2002 - przebieg 200 tyś. Belka po 10 latach siadła, zniszczyło łożysko koszt naprawy 1000 zł. I spokój na 6-10 lat i kolejne 200 tyś.

Do Citroena/Peugeota części będą o 10% droższe jak do Volkswagena, choć nie jest to regułą. Mogą być i nawet 50% tańsze. 1.5 D prosty diesel który raczej nie do zajechania. Ostatnio znajomy zezłomował Saxo z tym silnikiem. Powodem było zaniedbanie samochodu i poważna korozja.
    .Archi.
    Level 10  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi. A co myślicie o tym Suzuki? Czekam na dalszę propozycję.
    chojinka
    Level 29  
    znajomy miał suzuki 1.0 z przebiegiem 300tyś i wciąż lecial 150 na autostradzie a spalanie w zależności jak trzymasz nogę. wszelkie naprawy proste bo niewiele może się zepsuć. części dostępne ale wolał bym Colt'a, Corse lub panda czy punto. Te auta wydaja mi się bardziej przestrzenne, w panie siedzi się wyżej i człowiek ma inne odczucia...
    .Archi.
    Level 10  
    Zakupiłem Toyote Yaris z 2003 roku za ok. 10 tys. Dzieki za pomoc! Mozna zamknąć temat :)