Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic HC-V500m - M HDMI

litwincrew 31 Sie 2015 20:53 378 5
  • #1 31 Sie 2015 20:53
    litwincrew
    Poziom 9  

    Witam

    Posiadam kamerę Panasonic HC-V500m - sprzęt leciwy ale w zupełności wystarczający moim potrzebom. Zakupiłem do niej kabel HDMI - hdmi mini z nadzieją, że podłączę kamerę do TV Lg47 cali i będę mógł obejrzeć nagrania w hd. Niestety telewizor wyświetla informację odnośnie braku sygnału.
    Czy kabel hdmi do tej kamerki musi byc jakiś specjalny (mój oznaczony jest APT-BW)?czy coś jest uszkodzone w kamerze?

    Pozdrawiam

    0 5
  • #2 01 Wrz 2015 05:15
    Polon_us
    Poziom 40  

    litwincrew napisał:
    Czy kabel hdmi do tej kamerki musi byc jakiś specjalny

    Nie musi być jakiś specjalny.

    Ale musi być:
    - w miarę porządnej jakości (nie najniższa półka), żadnych złoconych styków
    - nie może być długi - długość kabla HDMI 5m może być już problemem. Proszę zastosować w miarę jak najkrótsze połączenie.

    Jaką długość przewodu HDMI kolega użył?

    0
  • #3 01 Wrz 2015 10:22
    litwincrew
    Poziom 9  

    przewód ma 3 m pozłacany nie jest

    0
  • #4 01 Wrz 2015 12:35
    Polon_us
    Poziom 40  

    Czy kolega sprawdzał na innym gnieździe HDMI? O ile taka możliwość istnieje.
    Proszę pamiętać, ża wszelakie podłączenia HDMI należy wykonywać przy wyłączonych urządzeniach.

    Czy kolega sprawdził ustawienia kamery dotyczące sygnału HDMI na wyjściu kamery?
    MENU -> [USTAWIENIA] -> [ROZDZ. HDMI] > [AUTO]/[1080p]/[1080i]/[576p]
    Można spróbować różnych ustawień.
    Dobrze byłoby przetestować to połączenie innym kablem HDMI - tak na wszelki wypadek - może jest niesprawny.

    Na wyposażeniu kamery był kabel AV. Czy kolega próbował go podłączyć?
    Zakładam, że telewizor ma wejście video typu Component. Przy pomocy tego połączenia również można uzyskać obraz HD, ale tylko 1080i.
    Menu -> [USTAWIENIA] -> [MULTI AV] -> żądane ustawienie -> ustawić [Komponent]

    0
  • #5 01 Wrz 2015 12:39
    litwincrew
    Poziom 9  

    złącze av działa bo oglądałem tak już nagrania z kamery. Muszę sprawdzić na innym przewodzie hdmi -mini hdmi, sprawdziłem - component również działa.

    0
  • #6 01 Wrz 2015 14:04
    Polon_us
    Poziom 40  

    litwincrew napisał:
    Muszę sprawdzić na innym przewodzie hdmi -mini hdmi,

    To jest bardzo wskazane.

    Dodatkowo można jeszcze sprawdzić opcję w kamerze -> Format TV <- i ustawić ją odpowiednio tzn. na format 16:9, o ile ustawione jest inaczej.

    Różnica między połączeniem Component a HDMI będzie taka, że przy połączeniu HDMI kolega będzie mógł użyć tryb 1080p, Component może obsłużyć maksymalnie 1080i.

    Prywatnie preferuję tryb 1080i - jest mniej "teatralny", jak to się ładnie nazywa.
    Także nie ma dla mnie różnicy, czy użyję HDMI czy Component. HDMI jest tylko "wygodniejszym" połączeniem.

    0