Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows 10 Pro/Home i VirtualBox

TvWidget 01 Wrz 2015 10:02 951 9
  • #1 01 Wrz 2015 10:02
    TvWidget
    Poziom 32  

    Ma dwa dyski twarde z różnymi systemami. Do tego samego PC mogę podłączyć testowo każdy z nich.
    Dysk 1 zawiera Win10 Home i zainstalowany VirtulBox 5.0.2
    Dysk 2 zawiera Win10 Pro (po aktualizacji z Win7) i zainstalowany VirtulBox 5.0.2
    W przypadku wersji Home wszytko działa prawidłowo. W wersji Pro kłopoty zaczynają się już na etapie konfiguracji VirtulaBoxa.
    Nie jest dostępna zakładka "Acceleration" a w zakładce "Processor" nie można zmienić ilości procesorów. Przy próbie uruchomienia pojawia się komunikat "AMD-V not available"
    W zasadzie jest mi bez różnicy czy będę używał wersji Pro czy Home. Do tej pierwszej mam jednak klucz produktu a do tej drugiej muszę dokupić.
    Mam więc pytanie czy w wersji Win10 Pro jest coś co można zmienić/skonfigurować aby dało się uruchomić VirtulaBoxa ?

    0 9
  • #2 01 Wrz 2015 10:17
    Stefan1121
    Poziom 20  

    Niestety przy upgrade system wywala dużo błędów. Najlepiej zainstalować win 10 pro od nowa.

    0
  • #3 01 Wrz 2015 10:29
    TvWidget
    Poziom 32  

    Aktualizację zrobiłem z opcją "Nie zachowuj niczego". Cala operacja odbyła się bez najmniejszych problemów. Musiałem zrobić aktualizację aby zachować licencję na system.
    VirtulaBox zainstalowałem na nowo.

    0
  • #4 01 Wrz 2015 10:33
    Stefan1121
    Poziom 20  

    To zostaje czekać aż microsoft coś z tym zrobi, choć przegrzebując inne fora dużo błędów jest właśnie przez upgrade a po instalacji win 10 czystego błędy znikają.

    0
  • #5 01 Wrz 2015 11:08
    TvWidget
    Poziom 32  

    Mogę spróbować zainstalować Win10 Pro od nowa i zobaczyć czy zadziała VirtualBox. Niezależnie jednak od wyniku eksperymentu to mi nic nie da. Nie aktywuję przecież tej nowej wersji bez zakupu licencji. Bardziej opłaca mi się kupić wersję Home. Tu wiem, że wszytko działa.
    Może wiesz czy jeśli kupię wersję pudełkową Win10 to kod produktu znajdujący się w niej pozwoli mi aktywację sytemu jaki mam już zainstalowany ?

    0
  • #6 01 Wrz 2015 11:18
    Stefan1121
    Poziom 20  

    Teoretycznie jeśli ta sama wersja to powinno zadziałać a praktycznie to jest microsoft więc różnie bywa.

    0
  • #7 01 Wrz 2015 11:24
    bodom
    Poziom 30  

    U mnie jest win10pro i virtual 5.0.0 i wszystko działa.
    Virtual nie zgłaszał aktualizacji - dopiero teraz widzę, z Twojego postu, że jest wersja 5.0.2
    Może zainstaluj tę starszą wersję?

    0
  • #8 01 Wrz 2015 12:01
    Dra98
    Poziom 41  

    TvWidget napisał:
    Nie aktywuję przecież tej nowej wersji bez zakupu licencji. Bardziej opłaca mi się kupić wersję Home. Tu wiem, że wszytko działa.

    Unikalny klucz aktywacyjny sugeruję odczytać, jeśli system jest już aktywowany np tak - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3072545.html lub w inny sposób być może przyda się w przyszłości.

    0
  • #9 02 Wrz 2015 08:13
    TvWidget
    Poziom 32  

    Zrobiłem nośnik USB z Win10 Pro. Do PC podłączyłem nowy twardy dysk. Zainstalowałem system. Na samym początku pojawił się monit o klucz produktu. Wybrałem opcję "Pomiń". Wszytko przebiegło bez problemów. Po uruchomieniu okazało się, że Windows jest już aktywowany. Poczekałem na zainstalowanie aktualizacji i uruchomiłem VirtualBox 5.0.2.
    Wszystkie potrzebne w nim opcje były aktywne. Uznałem, że osiągnąłem sukces i zapuściłem kopiowane obrazu dysku do VirtualBoxa. Trwa to długo więc przy okazji uruchomiłem też instalację VisualStudio 2015 i poszedłem spać. Rano okazało się, że VirtualBox przestał działać.
    Na wersji Home (gdzie wszystko działa) też mam zainstalowane VS2015. Jest jednak pewna różnica. W wersji Home nie ma emulatora smarfona (wymaga on przynajmniej wersji Pro).
    Spróbuję jeszcze raz od początku zainstalować Win10 Pro oraz VS2015 ale tym razem bez emulatora.

    0
  • #10 03 Wrz 2015 08:26
    TvWidget
    Poziom 32  

    Zrobiłem tak jak napisałem wyżej co rozwiązało problem.
    Teraz identycznie jak poprzednio system po instalacji aktywował się automatycznie bez podania kodu produktu.

    0