Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bauknecht WA Sens XL 42 BW - Dziwne odglosy z okolic silnika

MarcusGawin 01 Sep 2015 12:44 1005 10
    MarcusGawin
    Level 10  
    Witam, moze ktos bedzie umial mi pomoc w sprawie w/w pralki. Pralka pierze i wiruje normalnie jednak jest wyraznie glosniejsza i podczas obracania bebnem slychac jakby klikanie z okolic silnika (klak,klak, klak) .Pralka ma 3 lata ale jest intensywnie uzywana. Myslalem ze to juz szczotki sie skonczyly, ale po sprawdzeniu maja 32mm a nowe 35mm. Beben na pusto nie ma zadnych luzow, lekko sie kreci (recznie). Zdemontowalem tylna blache i sluchalem podczas powolnego krecenia i jestem prawie pewny ze to od silnika el.(komutator ???) pochodza te dzwieki.
    Nie wiem czy rozbierac czy szukac nowej pralki.
    Z gory dzieki za odpowiedzi
    gamoń
    Level 15  
    Wymontuj ten silnik , wyjmij szczotki i zobacz dokładnie komutator czy czasami nie podniosła się jakaś lamelka . Czy aby napewno dobrze włożyłeś szczotki ? (skos szczotek ). Na filmie nie widać żadnego iskrzenia , a dzwięk podobny do dzwięku łuku elektrycznego .
    MarcusGawin
    Level 10  
    luku tez nie widzialem. jak pierwszy raz podnioslem pralke to lezal taki plaskitowy kawalek jaby polowa pierscienia- niestety poszedl do kosza.
    Szczotki sa na starych miejscach, lekko je podczyscilem papierem sciernym. Jak je wlozylem przez chwile bylo ciszej, tj. 2-3 prania, a teraz to co na filmie :-(

A wogole to zauwazylem to podczas wkladania prania i ruszylem bebnem i moja pierwsza mysl cos wpadlo miedzy beben a obudowe.
    MarcusGawin
    Level 10  
    no dobra ide wyciagac silnik....

Dodano po 51 [minuty]:

MarcusGawin wrote:
    no dobra ide wyciagac silnik....

I po dokladnym poogladaniu stwierdzam ze szczotki mimo ze mocno przykrecone to tak jaby po calym komutatorze chodzily-bardzo dziwne , a teraz jakby ocieraja juz o krawedz gdzie przylutowane sa przewody( pierwsze zdjecia)
    gamoń
    Level 15  
    Zobacz czy w tej kapie silnika od strony magnesu tacho nie ma drugiej części tego plastikowego pierścienia , wg mnie wygląda to tak jak by się wirnik przesunął w stronę tacho . Ten pierścień miał by ustalać wirnik , czy wirnik ma luz osiowy po skręceniu całości bez szczotek , ewidentnie wirnik powinien być przesunięty w stronę koła pod pasek .
    Chyba że bardziej doświadczeni forumowicze mają inny pomysł ? jaki stan łożysk na silniku ?
    MarcusGawin
    Level 10  
    wirnik nie ma zadnego luzu poosiowego, jest jeden pierscien sprezynowy ktory jest od strony kolka pasowego i de facto "robi zla robote" bo dopycha komutator do szczotek, ale po skreceniu wszystko jest bez luzu. Lozyska polskie jeszcze w akceptowalnym stanie.
    Prowizorycznie podlozylem pod szczotkotrzymacze dystanse po ok 1mm ,i odrazu lepiej-ciszej chodzi silnik.
    Ide wsadzic go do pralki....

View My Video

dodatkowo wyszlo pekniecie w okolicy lozyska bebna :-( totalna klpa
    MarcusGawin
    Level 10  
    Dzieki za pomoc gamon , to chyba jeszcze troche popierze pralka :spoko: